Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε και αρρώσταινε κόσμο ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, μήνες νωρίτερα από τα πρώτα «επιβεβαιωμένα» κρούσματα – και ένα σχόλιο για την Κίνα.

Την 1η Απριλίου, στη φιλόξενη γωνιά του rproject και στο κείμενο με τίτλο «Πότε ξεκίνησε και πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη;», τονίζαμε πως είχαν ξεκινήσει καταρχάς, ανεξάρτητες και αναδρομικές, δημοσιογραφικές και ιατρικές έρευνες στην Ιταλία και την Ολλανδία για να διαπιστωθεί αν όντως η πανδημία του κορωνοϊού πρώτα σε αυτές τις δυο χώρες και κατόπιν, στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει στις συμβατικές ημερομηνίες ανεύρεσης των πρώτων, «βαριών» και «επιβεβαιωμένων» κρουσμάτων. 

Γράφαμε τότε ότι ειδικά στην Ολλανδία, το θέμα σχετιζόταν άμεσα και με τα δυσεξήγητα «μπουμ» μερικών δεκάδων κρουσμάτων σε αγροτικές και κάπως απομονωμένες περιοχές, που δεν δικαιολογούνταν από την ανοσία της αγέλης ούτε από την αρχική στρατηγική της κυβέρνησης Ρούτε, όπως αυτή διάρκεσε από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου. 

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, και η Ιταλία και η Ολλανδία παραδέχτηκαν είτε σε επίσημες, κυβερνητικές ανακοινώσεις, είτε σε ανεπίσημες, ιατρικές και δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις ότι όντως, ο κορωνοϊός βρισκόταν, κυκλοφορούσε και αρρώσταινε κόσμο, «βάσιμα» τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τα πρώτα, «επιβεβαιωμένα» κρούσματα – από τον Γενάρη, τουλάχιστον. 

Τις τελευταίες πέντε-έξι μέρες, στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, το ρολόι της έναρξης της πανδημίας έχει γυρίσει τους δείκτες του, πάρα πολύ πίσω – ακόμη και στα μέσα του Νοέμβρη για τη σκανδιναβική χώρα! Και αυτό γιατί ομάδες ερευνητών γιατρών και λοιμωξιολόγων επανεξέτασαν δείγματα από βαριά περιστατικά ασθενών με πνευμονία ακαθόριστης αιτίας, τα οποία, όπως απέδειξαν τα νέα, εργαστηριακά και δημοσιογραφικά ευρήματα αποτελούν εντέλει, τις πρώτες, πραγματικές περιπτώσεις ασθενών, που είτε ανάρρωσαν είτε κατέληξαν από την covid-19, σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό έδαφος. 

Αυτή η αποκάλυψη είναι ένα σημείο πικρής δικαίωσης για τις ανεξάρτητες, δημοσιογραφικές και ιατρικές έρευνες, που διεξήχθησαν στο εξωτερικό και για την αρχική, πρόχειρη φιλοξενία τους, στο σάιτ της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Έχω την αίσθηση ότι κανένας άλλος δεν είχε φροντίσει να αναδείξει έγκαιρα το θέμα αυτό, σε κάποια ενημερωτική ή πολιτική ενημέρωση στη χώρα. Είτε από τα αστικά ΜΜΕ, είτε από τις ειδικές, ιατρικές ιστοσελίδες, είτε από τα σάιτ της Αριστεράς. 

Οι αποκαλύψεις αυτές, όμως, γεννούν νέα και αδυσώπητα ερωτήματα – πρώτα και κύρια, για τις κολοσσιαίες ευθύνες των κυβερνήσεων της Δύσης στην ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία στην πραγματική και όχι «βαριά» έναρξη της. Εν δευτέροις, για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της εμφάνισης του κορωνοϊού και της εξάπλωσης της νόσου, η Κίνα. Είναι φανερό ότι οι φιλοχρήματοι ψευδοκομμουνιστές στο Πεκίνο απέκρυψαν τις πραγματικές διαστάσεις τόσο της προέλευσης όσο και της μεταδοτικότητας του ιού πολλές εβδομάδες προτού ομολογήσουν με ακόμη μεγαλύτερη κρυψίνοια το πρόβλημα στη Γουχάν. Με αποτέλεσμα, η ανθρωπότητα να έχει χάσει πολύτιμο χρόνο για να αντιμετωπίσει τον ιό. Με αποτέλεσμα, εν συνεχεία, να έχουμε θρηνήσει θύματα, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν αρχικά η κινεζική κυβέρνηση φρόντιζε να δείξει διοικητική και συλλογική ευθύνη και να δημοσιοποιήσει χωρίς λογοκρισίες και ψεύδη τις διαστάσεις της υγειονομικής πρόκλησης. Με αποτέλεσμα, ακολούθως, οι κυβερνήσεις της Δύσης να επιδεικνύουν ασυγχώρητη βραδύτητα και δολοφονική αδράνεια στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Υπό το πρίσμα αυτών των ερευνών και ευρημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση σε όλα τα κράτη, στα οποία έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, να επανεξετάσουν δείγματα ασθενών βαριάς πνευμονίας ήδη από τα τέλη του φθινοπώρου του 2019. Είναι ένα φρικτό πισωγύρισμα στον χρόνο και τις έρευνες, στα συμπεράσματα και τις μέχρι τώρα παραδοχές, που αποδείχθηκαν σαπουνόφουσκες. 

Εν κατακλείδι, οι αποκαλύψεις αυτές επαναφέρουν από άλλη σκοπιά, ένα ακόμη πολιτικό, ριζοσπαστικό και αντικαπιταλιστικό συμπέρασμα – Καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές ηγεσίες, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία. Καμία λευκή επιταγή στον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό, είτε στον Τραμπ, είτε στον Μακρόν, είτε στον Ρούτε, είτε στον Μητσοτάκη, είτε στον Σι ΤζιΠινγκ. Καμία συναίνεση με τους καπιταλιστές και στην εποχή του κορωνοϊού. Οι αγεφύρωτες ταξικές διαφορές έχουν πια και υγειονομική και «αρρωστημένη» διάσταση – μας άφησαν στο έλεος της «νέας» ασθένειας και των άγριων και θανατηφόρων, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της. 

 

Ετικέτες