Μόνο φρίκη και οργή προκαλούν οι απαντήσεις στην συνέντευξη Τύπου του Τόσκα και των επικεφαλής Πυροσβεστικής και Αστυνομίας.

Δεν υπάρχει ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη κριτική σε όσα διαδραματίστηκαν και σε όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και... Προστασίας (!!!) του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και των... στρατηγών (!) επικεφαλής - τα γαλόνια τούς μάραναν - της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Όπως έλεγε και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για να είναι κανείς, κάθαρμα.

Φρίκη και οργή. Η Πυροσβεστική (δηλαδή, η ιεραρχία της) παραδέχεται κυνικά ότι σε «ακραίες» καιρικές συνθήκες 11 μποφόρ ο χρόνος αντίδρασης της υπηρεσίας είναι μεγαλύτερος των ενενήντα, κρίσιμων λεπτών, κατά τα οποία «έτρεξε» η φωτιά από την Πεντέλη στην θάλασσα. Φρίκη και οργή. Η Πυροσβεστική (δηλαδή ο επικεφαλής της, ο αρχηγός ) υποστηρίζει αρχικά ότι δόθηκε εισήγηση εκκένωσης για το Μάτι από τον επιτόπου επικεφαλής των δυνάμεων (αλήθεια, πώς την έδωσε; Τηλεφωνικά; Γραπτά; Στο μιλητό; Με ταχυδρομικό περιστέρι; Και σε ποιόν αυτοδιοικητικό;). Ο υπαρχηγός παρεμβαίνει και δεν επιβεβαιώνει τον αρχηγό! Αντίθετα, υποστηρίζει ότι και εντολή εκκένωσης να δινόταν, ο χρόνος δεν επαρκούσε καθώς στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή υπήρχαν πάνω από 20.000 μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές. Και τονίζει επί λέξει : «Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο και δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση». Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και είτε δινόταν εντολή εκκένωσης, είτε όχι, όσοι ήταν στο πέρασμα της φωτιάς ήταν από χέρι χαμένοι. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Ο υπαρχηγός όμως συνεχίζει και λέει το εξής απίστευτο : Ότι λεωφορεία της αυτοδιοίκησης (της Περιφέρειας;) έλαβαν εντολή εκκένωσης και πήγαν στο λιμάνι της Ραφήνας (!) στη 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αποχώρησαν επειδή κανένας δεν ήθελε να επιβιβαστεί και να απομακρυνθεί από την περιοχή! Έξι ολόκληρες ώρες μετά την καταστροφή!

Είναι δυνατόν να τα λένε αυτά δημόσια και ακόμη να στέκονται στις θέσεις και στα γαλόνια τους; Αλήθεια, τότε ήταν εφικτή μια εκκένωση σε περιοχή 20.000 κατοίκων και παραθεριστών, που κατά τα άλλα, δεν είχε προηγούμενο; Στη 1, μετά τα μεσάνυχτα; Και στη Ραφήνα;

Ένας δημοσιογράφος παραθέτει το παράδειγμα των κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων που εκκενώθηκαν έγκαιρα και διασώθηκαν περίπου 600 παιδιά. Παρεμβαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και υποστηρίζει πως είναι άδικο, άκαιρο και άστοχο να συγκρίνεται μια κατασκήνωση που έχει τόσα λίγα παιδιά και το προσωπικό εκκένωσης σε ετοιμότητα εντός της κατασκήνωσης, με ένα δήμο 20.000 κατοίκων που δεν θα μπορούσε να εκκενωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

Δηλαδή, τι μας συμβουλεύει ο Τζανακόπουλος; Να πάμε να εγκατασταθούμε σε δημοτικές κατασκηνώσεις προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας, ήσυχο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Τόσο διαλυμένοι είναι ορισμένοι ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού; Τόση ανικανότητα στις κεφαλές του τόπου και τις υπηρεσίες υπό τις διαταγές, τις εντολές και την διοίκησή τους; Τόση ανοργανωσιά στο κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση; Τόση έλλειψη έχουμε σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και υπηρεσίες προειδοποίησης καταστροφής; 

Όλοι, όλοι, δήλωσαν δυστυχισμένοι εκ του αποτελέσματος της καταστροφής, αλλά δεν θα άλλαζαν και κάτι, στα σχέδια και τις εντολές που ακολούθησαν. Ο Τόσκας δεν βρήκε καν κάποια λάθη! Μάλλον το μόνο... λάθος ήταν η υποβολή της παραίτησής του, όπως υποστήριξε, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επομένως, με όλα αυτά που μας είπαν υπουργοί και υπηρεσιακοί, δεν πρόκειται και να αλλάξουν, να τροποποιήσουν, να ανασχεδιάσουν στο άμεσο μέλλον, κάτι διαφορετικό, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές στην επόμενη ανάλογη κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Δεν θέλουν και δεν μπορούν να μάθουν τίποτα από την τραγωδία στο Μάτι.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι αρμόδιες υπηρεσίες ομολογούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τροπάρι! Ανακυκλώνουν τον ανεπαρκή και ανίκανο εαυτό τους, ανακυκλώνουν την καταστροφή, θεσμική, πολιτική, κοινωνική. Ανακυκλώνουν το θανατικό και τη συμφορά. Είναι επικίνδυνοι και το λένε ανοικτά. Πατούν κυριολεκτικά επί πτωμάτων για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και παραδέχονται ότι είναι απολύτως σοβαρό το ενδεχόμενο να πολλαπλασιάσουν αυτά τα πτώματα.

Οι άνθρωποι μάς το λένε κατάμουτρα : Θα κινδυνέψετε και θα πεθάνετε ξανά, από πλημμύρα ή πυρκαγιά ή σεισμό ή ανεμοστρόβιλο επειδή εμείς ως κράτος, δεν πρόκειται να αλλάξουμε!

Δεν πρόκειται να αναδιοργανωθεί και να επανεκπαιδευτεί η Πυροσβεστική ώστε να αντιδρά με τα κατάλληλα μέσα σε χρόνο καλύτερο από τα ενενήντα λεπτά με 11 μποφόρ. Ούτε σχέδια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών θα εκπονήσουν. Ούτε και θα μπουν στον κόπο έτσι ώστε να αλλάξουν νοοτροπία καταπατητές πολίτες και διεφθαρμένες ή διαλυμένες υπηρεσίες. Ούτε - φυσικά! - θα κάνουν προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για τις καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, η οποία, ωστόσο, ήταν το βολικό άλλοθι και η δικαιολογία - καραμέλα στα χείλη του Τόσκα για τους σφοδρούς ανέμους και την ξηρασία. 

Κατά τα άλλα, έδειξαν τις δορυφορικές λήψεις και τις φωτογραφίες που δήθεν τεκμηρίωναν τις εικασίες περί ασύμμετρου φαινομένου και οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού.

Ας δεχτούμε ότι είναι έτσι. Αυτοί οι ισχυρισμοί, πώς αθωώνουν τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς από όσα νωρίτερα παραθέσαμε; Ποιο είναι το αντίκρισμα ότι υπήρχε εμπρησμός και επομένως η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να αντιδράσει σε χρόνο καλύτερο από τα ενενήντα λεπτά που κατέβηκε η φωτιά την Πεντέλη; Πώς ανατρέπει ο εμπρησμός, την ομολογία ότι εντολή εκκένωσης ακόμη και αν δινόταν, δεν θα εκτελούταν, επειδή δεν υπήρχε προηγούμενο και επομένως δεν υπήρχε σχεδιασμός; Πώς εντέλει έχουν το θράσος να κρύβονται, δειλοί και φοβισμένοι, πίσω από το σενάριο του εμπρησμού, όταν αυτοί δεν κατάφεραν να καταστείλουν τις συνέπειες αυτού του εμπρησμού και κυρίως να σώσουν τους ανθρώπους;

Δεν έχουν τσίπα. Και πλέον είναι ολοφάνερο πως η μνημονιακή Ελλάδα που θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αυτό το πολιτικό και κυβερνητικό προσωπικό και αυτό το κράτος, στο μεγάλο βάραθρο που ανοίγεται μπροστά της.

Χρειάζεται μια ριζοσπαστική ανατροπή, που θα βάλει απόλυτη προτεραιότητα, την διάλυση αυτού του δολοφονικού κράτους και την παραδειγματική τιμωρία των υπηρεσιακών και πολιτικών προϊσταμένων του και όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που παρασίτισαν σε βάρος μας. Οτιδήποτε λιγότερο, θα είναι θηλιά στο μέλλον της κοινωνίας μας και ληξιαρχική πράξη προαναγγελθέντος θανάτου της.

Ετικέτες