Εργασιακή ανασφάλεια και γυµνές από προσωπικό υπηρεσίες

Οι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία έχουν αποφασίσει να χτυπήσουν ριζικά τη µόνιµη και σταθερή εργασία και ταυτόχρονα να παραδώσουν κάθε δηµόσια υπηρεσία στο κεφάλαιο. Στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) µάλιστα η σχέση οµηρίας των εργαζοµένων που δεν δουλεύουν ως µόνιµο προσωπικό ή ως προσωπικό µε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου είναι µια ιστορία που κρατάει πάρα πολλά χρόνια.

Είναι ιστορικές οι πολυήµερες απεργίες του κλάδου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970-80 ως και τις αρχές της δεκαετίας 1990-2000 µε στόχο να µονιµοποιηθούν και να αποκτήσουν σταθερή σχέση εργασίας οι εργαζόµενοι των ΟΤΑ. Αλλά και στην τελευταία δεκαετία υπήρξαν αγώνες που υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε µονιµοποιήσεις εργαζοµένων έστω και µέσα από την άθλια διαδικασία της αυξηµένης µοριοδότησης στους διαγωνισµούς για προσλήψεις προσωπικού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας έδειξε αξιοζήλευτη σπονδή ώστε δεκάδες συµβασιούχοι εργαζόµενοι στους δήµους και στο δηµόσιο συνολικά να συνεχίσουν να δουλεύουν σε καθεστώς οµηρίας. Άσχετα αν αυτοί οι εργαζόµενοι είναι αποδεδειγµένα υπεραπαραίτητοι για να µπορέσουν οι δήµοι να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες και ποιότητα ζωής στους δηµότες τους.

Ψήφισε µεταξύ άλλων καθοριστικών νόµων και άρθρων σε βάρος των εργαζοµένων και το άρθρο 37 του Νόµου 4915/2022 µε το οποίο υποχρεώνει τις δηµοτικές αρχές να ασκούν εφέσεις σε αποφάσεις δικών που αφορούν τον προσδιορισµό ή την µετατροπή της εργασιακής σχέσης µεταξύ εργαζοµένων και Δήµων. Δε φτάνει που δεν κάνουν προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στους δήµους δε θέλουν να υπάρξει ούτε µια περίπτωση να αποκτήσουν οι εργαζόµενοι οποιοδήποτε δικαίωµα. Πως αλλιώς θα µπορούν οι δήµαρχοι να παραχωρήσουν αν θελήσουν ολόκληρες υπηρεσίες και ειδικά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και το πράσινο για παράδειγµα σε ιδιώτες αν δεν υπάρχει προσωπικό κακοπληρωµένο και χωρίς δικαιώµατα.

Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που για να µπορέσει να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες των δήµων επέβαλε διά νόµου τη µεταφορά καθοριστικών και µε οικονοµικό αντικείµενο αρµοδιοτήτων των Δηµοτικών Συµβουλίων στις Οικονοµικές Επιτροπές.

Και όλα αυτά ενώ το προσωπικό που δουλεύει στους δήµους δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Αν το προσωπικό επαρκούσε δεν θα βλέπαµε προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας όπου 20.000 και πλέον άνεργοι δουλεύουν µε µισθούς πείνας (614 ευρώ) ως προσωπικό µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου που µάλιστα ακριβώς επειδή καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι συµβάσεις τους που έληγαν τον Φλεβάρη στις 31 Μάρτη ανανεώθηκαν ως τον Ιούνη του 2023.

Με βάση λοιπόν το άρθρο 37 του Νόµου 4915/2022 η Αποκεντρωµένη Διοίκηση Αττικής κάλεσε σε απολογία τη δηµοτική αρχή του Δήµου Αγίου Δηµητρίου µε την κατηγορία της µε δόλο παράβασης καθήκοντος επειδή αρνήθηκε να ασκήσει έφεση σε 2 πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν 34 εργαζόµενους µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και µετέτρεπαν τις συµβάσεις αυτές σε αορίστου χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεξέλεγκτη την κακοπληρωµένη εργασία στους δήµους και κάθε µορφής σύµβαση που υπάρχει και αυτή τη στιγµή υπάρχουν δήµοι που σχεδόν το µισό προσωπικό τους σε κρίσιµες υπηρεσίες είναι συµβασιούχοι. Αυτή η πολιτική είχε και άλλες συνέπειες. Να µειώνονται συνεχώς τα µέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζοµένων. Σε ένα κλάδο που την τελευταία δεκαετία µετράει σχεδόν 70 νεκρούς.

Οι ελλείψεις προσωπικού στους δήµους δηµιουργούν µια σειρά κινδύνους εκτός από τη ζωή των εργαζοµένων στους ΟΤΑ. Κινδύνους για τη Δηµόσια Υγεία, για τα παιδιά στους παιδικούς σταθµούς, στις ευαίσθητες και ευάλωτες οµάδες των δηµοτών κάθε δήµου. Στους Παιδικούς σταθµούς, στις κοινωνικές δοµές, στην καθαριότητα και το πράσινο, σε διοικητικές υπηρεσίες αν απολυθούν οι συµβασιούχοι τότε δε θα λειτουργούν και τα αποτελέσµατα θα είναι οδυνηρά. Θα δούµε πάρκα που θα γίνονται αντί για ανάσα ζωής µικρές ζούγκλες για όλους µας. Θα δούµε σχολεία χωρίς καθαριότητα. Θα δούµε εργαζόµενους γονείς που δεν θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Θα δούµε ηλικιωµένους να χάνουν τη µοναδική βοήθεια που µπορεί να έχουν και πάει λέγοντας.

Κινητοποιήσεις

Η κινητοποίηση που έγινε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών µε πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζοµένων του Δήµου Αγίου Δηµητρίου και τη στήριξη της ΠΟΕ ΟΤΑ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων στους ΟΤΑ) στις 30/3 ήταν πολύ µαζική και έδωσε ώθηση στους εργαζόµενους να διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για µόνιµη και σταθερή εργασία για όλους. Για µονιµοποιήσεις και µαζικές προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Να δεσµευτούν όλα τα κόµµατα ότι θα καταργήσουν το αντεργατικό πλαίσιο Βορίδη και το άρθρο 37 του Ν. 4915/2022 και κάθε διάταξη που απαγορεύει τις µαζικές προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στους δήµους. Για όλα αυτά η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απρίλη, στις 10, στην πλατεία Καραϊσκάκη και διαδήλωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών µε αιτήµατα:

- Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου µέσου που αφορά σε διεκδικήσεις εργαζοµένων.

- Την µονιµοποίηση των Εργαζοµένων-Συµβασιούχων, που καλύπτουν αποδεδειγµένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται µε επαναλαµβανόµενες συµβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Να ανακληθεί κάθε πειθαρχική δίωξη σε Δηµοτικά Συµβούλια και Αιρετούς που αποφάσισαν την µη άσκηση ένδικων µέσων κατά εργαζοµένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των Δήµων και το συµφέρον των Δηµοτών που τους εξέλεξαν!!!

- Προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες