Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα γαλάζια παιδιά της νοσηλευτικής στις 22/12/2014 κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας».

Η κυβέρνηση έκανε άτακτη υποχώρηση και τελικά απέσυρε κατάπτυστο άρθρο 42 (43) που αναφέρονταν στην δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ.Η μορφή που είχε το περιβόητο άρθρο 43 δεν ικανοποιούσε τον υπό δημιουργία κλάδο μας γιατί στην ουσία πετούσε έξω τους συναδέλφους μας τους Νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το επιχείρημα ότι δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως νοσηλευτές έχουν μόνο οι συνάδελφοι που έχουν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση(Πανεπιστήμια,ΤΕΙ)

Το γεγονός δημιούργησε τεραστία αναστάτωση και σύσσωμος ο νοσηλευτικός κλάδος ανέμενε τις εξελίξεις για το μέλλον του. Στην βουλή την παράσταση έκλεψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (και μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς) Ιωάννα Γαϊτάνη. Μέσα σε λίγα λεπτά η κυρία Γαιτάνη κατάφερε να περιγράψει την παρούσα κατάσταση στην νοσηλευτική ως έχει, φέροντας ως απλό παράδειγμα μια εφημερία του Ευαγγελισμού.Τόνισε ακριβώς αυτό που πιστεύαμε και εμείς οι νοσηλευτές. Ότι  δηλαδή η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκλεκτούς της προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζομένους νοσηλευτές,ξεκινώντας απ τους ΔΕ βάζοντας ως κύριο στόχο τη δημιουργία φθηνού νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού. Σημειώνουμε ότι η κύρια Γαϊτάνη αναφέρθηκε σε ολόκληρο το νοσηλευτικό κλάδο και ότι μας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ότι σε ανακοίνωση στη σελίδα της η ΕΝΕ χαρακτηρίζει την κύρια Γαϊτάνη μετά από αυτή την σημαντική για τον νοσηλευτικό κλάδο τοποθέτηση της ως ανενημέρωτη.Οι εργαζόμενοι νοσηλευτές έχουμε όμως  άλλη άποψη γιατί η ομιλία της σχολιάστηκε πλατιά και το αίσθημα που επικρατεί παντού είναι ικανοποίηση.Όλοι θεωρούν ότι  επιτέλους κάποιος τα είπε έξω απ τα δόντια. Σε αντίθεση με κάποιους που δεν διστάζουν να φτάσουν στο σημείο να κάνουν ακόμη και εμετικά σεξιστικά σχόλια στο διαδίκτυο εναντίον της,επειδή βλέπουν ότι όσο και αν προσπαθούν απεγνωσμένα να ασκήσουν κριτική ρίχνοντάς λάσπη στην τοποθέτηση της δεν συγκινούν κανένα..

 Aλλά αυτό που στην ουσία σχολιάστηκε περισσότερο ήταν  η φράση της βουλευτή όταν απευθύνθηκε στους νοσηλευτές και είπε χαρακτηριστικά : «Νοσηλευτές μην εμπιστεύεστε τους συναδέλφους σας τους γνωστούς διαδρομάκηδες του Υπουργείου υγείας». Ιωάννα σε ευχαριστούμε και σε διαβεβαιώνουμε ότι εμείς οι νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων  δεν πέσαμε και δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διάσπασης του κλάδου μας !!!!

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε και στην τοποθέτηση του Χ. Καραγιαννίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα, ο όποιος και αυτός  ανάφερε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία εάν μείνουν οι νοσηλευτές ΔΕ έκτος του κλάδου και έφερε ως παράδειγμα την μονάδα τεχνητού νεφρού στη Δράμα. Και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που δούλεψαν για είκοσι, είκοσι πέντε και τριάντα χρόνια από την επαύριον της εφαρμογής αυτού του νόμου παύουν να είναι νοσηλευτές;»

Οι γαλάζιοι  παρατρεχάμενοι έσπευσαν και σε αυτή την περίπτωση  αντί να σταθούν στην ουσία της τοποθέτησης του να λοιδορήσουν τον  βουλευτή επειδή έκανε ένα λάθος και ανεφέρε στην ομιλία του ότι υπάρχουν νοσηλευτές υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Για τα τα χυδαία σχόλια που ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με το επάγγελμα του κύριου Καραγιαννίδη δεν θα αναφερθούμε και πολύ απλά θα τους αναφέρω ότι προσωπικά το γεγονός ότι ένας πρώην  ηχολήπτης μας εκπροσωπεί στην βουλή και μια πρώην καθαρίστρια επίσης στην ευρωβουλή μας ικανοποιεί απερίφραστα όπως και την πλειοψηφία του λάου που τους επέλεξε δεδομένου οι απλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που νοιάζονται για τους πολίτες γιατί τους νιώθουν.Ο εν λόγο βουλευτής για μιας είναι μια εικόνα απ το μέλλον μας όπως και η Κωνσταντίνα  Κούνεβα που έμμεσα προανέφερα.Αυτοί που τον ειρωνεύονται να έχουν υπόψιν τους ότι οι εποχές που γνώριζαν,οι εποχές της εξουσίας των κουστουμιών δηλαδή, έχουν  περάσει ανεπιστρεπτί..

Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ο Υπουργός υγείας να αποσύρει το επίμαχο άρθρο και να ικανοποιηθεί το σύνολο των νοσηλευτών(ΔΕ,ΤΕ.ΠΕ).

Οι μόνοι που δεν ικανοποιήθηκαν ήταν τα γαλάζια παιδιά που αμέσως προσπάθησαν να περάσουν στον νοσηλευτικό κόσμο ότι αδικήθηκαν οι ΤΕ νοσηλευτές,και ότι εξευτελίστηκαν και ποδοπατήθηκαν τα πτυχία μας όπως αναφέρει και η ΕΝΕ στην ανακοίνωση της.Οι νοσηλευτές όμως έχουν αντίθετη άποψη και μάλιστα αντέδρασαν μαζικά.Σε πολλά σωματεία εργαζομένων βγήκαν ανακοινώσεις για να δηλώσουν δημοσία την αντίθεση τους ,επίσης σε μεγάλα νοσοκομεία  όπως στο Σισμανόγλείο οι νοσηλευτές της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ συνέλεξαν υπογραφές για να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους στους ΔΕ συναδέλφους τους.Οι μόνοι που φανατικά τάχτηκαν υπέρ στην ψήφιση του άρθρου 43 ήταν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης.οι ίδιοι που φανατικά υποστήριξαν το καλοκαίρι το άρθρο 25 που στόχο είχε να χειραγωγήσει τους νοσηλευτές,και δυστυχώς τότε  πέρασε.Σημειώνετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχαν ψηφίσει.

Οι αντιδράσεις όμως για το άρθρο 43 δεν είχαν προηγούμενο, η απαίτηση της  βάσης, των απλών νοσηλευτών δήλαδη ήταν ξεκάθαρη. Ας γνωρίζουν οι Κύριοι της ΕΝΕ και της κυβέρνησης ότι οι νοσηλευτές ασχολούνται με άλλα ιδιαιτέρως σοβαρά  πράγματα λόγο της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε καθημερινά στα υπό διάλυση νοσοκομεία με την  κακοπληρωμένη υπερεργασία αλλά και του καθεστώτος φόβου που επικρατεί  στους εργασιακούς μας χώρους...

Για τις αντιδράσεις σχετικά με την υποβάθμιση του τίτλου μας εμείς απαντάμε ότι ο τίτλος μας δεν υποβαθμίστηκε επειδή δεν διαπράχθηκε η αδικία στους ΔΕ συναδέλφους μας.Ο τίτλος μας υποβαθμίστηκε απ τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού απ τα εξοντωτικά μας ωράρια,την αναξιοκρατία και όλα αυτά που κάνουν την νοσηλευτική στην Ελλάδα σήμερα τριτοκοσμική.Όλα αυτά που εμείς οι αριστεροί νοσηλευτές και θέλουμε να αλλάξουμε και θα τα αλλάξουμε.

 Η ανατροπή πλησιάζει και εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση της αριστεράς  πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Η ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων των νοσηλευτών με πρώτο βήμα τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αποκατάσταση των μισθών και την ένταξη στα ΒΑΕ, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ,γιατί στην κυβέρνηση αυτή ο λαός θα βάζει τις προτεραιότητες,και άλλωστε οι τοποθετήσεις των βουλευτών μας είναι για μας μια απολυτή δέσμευση.

Τα αιτήματα του κλάδου μας στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους θα τα αναδείξουμε και θα τα επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι με τις γενικές μας συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις μας και όχι όπως τον θέλουν τα συμφέροντα και βγάζουν μπροστά ως εκπροσώπους ,τους διαδρομάκηδες,.Αλλά τρίζουν οι καρέκλες τους. Σε λίγο καιρό τελειώνουν και  οι καρεκλοκένταυροί..μαζί με τους διαδρομάκηδες...

*Νοσηλευτής

Ετικέτες