Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Πληροφορούμαστε, όπως όλη η Ελλάδα, με λύπη, αλλά και αγανάκτηση τη δίωξη του φιλόλογου κ. Θόδωρου Αζούδη, ο οποίος δέχεται τα βέλη μιας ανήθικης επίθεσης «ανώνυμων» καταγγελλόντων, μιας οργανωμένης πλεκτάνης, επειδή προσπάθησε να γεφυρώσει την απόσταση των μαθητών από  τη λογοτεχνία, αλλά και την τέχνη ευρύτερα και να τις αξιοποιήσει στο στεγνό και αποστασιοποιημένο από τις τέχνες σημερινό σχολείο. Μαθαίνουμε για την οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης, την εκπόνηση  προγραμμάτων φιλαναγνωσίας και την επαφή των μαθητών του με το βιβλίο και τους δημιουργούς του, τους συγγραφείς.

Στο ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο της Νυρεμβέργης ο Θόδωρος Αζούδης μαζί με τους συναδέλφους του προσπαθούν με μεράκι και πολλές ώρες δημιουργικής δουλειάς –φυσικά αφιλοκερδούς και θυσιάζοντας τον ελεύθερό τους χρόνο- να στρέψουν το βλέμμα και την προσοχή των μαθητών, αλλά και της γερμανικής κοινωνίας στην αξία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, της μουσικής και της ποίησης. Έτσι, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που τα τελευταία χρόνια βιώνει την συρρίκνωση και την  απουσία επαρκούς υποστήριξης, αποκτά αίγλη και λόγο ύπαρξης.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της δουλειάς του κ. Θ. Αζούδη  και του οράματος που την τροφοδοτεί είναι η μεγάλη σε απήχηση συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, τον «Προμηθέα της ποίησης», υπό την έμπνευση και καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου Μ. Γκαρτζοπούλου, καθώς και του Διευθυντή του σχολείου Ε. Κουρτίδη και με τη σύμπραξη μαθητών /-τριών και συναδέλφων τους μουσικών από το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης. Την εκδήλωση στήριξε αποφασιστικά και ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Επίκεντρο της συναυλίας αυτής ήταν η μελοποιημένη ποίηση, οι στίχοι των Γ. Ρίτσου, Ο. Ελύτη, Κ. Βάρναλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Σεφέρη και Μ. Αναγνωστάκη, που τραγούδησαν και αγάπησαν οι μαθητές και ο κ. Αζούδης συνόδευσε με την αγαπημένη του φυσαρμόνικα.  Έτσι γίνεται η φιλαναγνωσία!

https://www.youtube.com/watch?v=mDaa0_XcA38

https://www.youtube.com/watch?v=MBylLgXZ0ow

https://www.youtube.com/watch?v=3lTr_2hb1A0

https://www.youtube.com/watch?v=Yo6FfvbSuPY

Ως καλλιτέχνες αισθανόμαστε απογοήτευση που εκπαιδευτικοί με τέτοια ανιδιοτελή προσφορά και κίνητρα εκδιώκονται από το υπουργείο παιδείας με εντολή για ΕΔΕ, κατηγορούμενοι στην ουσία ως πλασιέ βιβλίων «που περιέχουν ανωμαλίες» και ως κερδοσκόποι ατζέντηδες «φίλων τους» λογοτεχνών.

Ευχόμαστε αυτή η άδικη περιπέτεια στην οποία έχουν εμπλέξει σκοτεινοί προφανώς κύκλοι τον κ. Αζούδη να μην κάμψει το όραμα και τη θέλησή  του να προσφέρει στους μαθητές του ευκαιρίες επαφής με την τέχνη, αυτόνομα, αλλά και ως παιδευτικό μέσο.

Εμείς που υπογράφουμε την επιστολή αυτή δηλώνουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την προσπάθειά του να υπερασπιστεί το έργο, την επαγγελματική του αξιοπρέπεια και το ήθος του μέχρι την τελική δικαίωσή του!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρόεδρος – Δημήτρης Ζερβουδάκης, τραγουδοποιός - τραγουδιστής

Γ. Γραμματέας – Μαίρη Δούτση, τραγουδίστρια

Μέλη -  Γιώργος Καζαντζής, συνθέτης

               Ηλέκτρα Καράλη, μουσικός - τραγουδίστρια

              Παναγιώτης Κουτσούρας, μουσικός

              Δημήτρης Μυστακίδης, τραγουδοποιός

               Βασίλης Πρατσινάκης, τραγουδοποιός - τραγουδιστής

               Δημήτρης Σφίγγος, μουσικός

               Μαρία Φραγκούλη, μουσικός - τραγουδίστρια

Καθώς και οι:

Βαγγέλης Βελόνιας, στιχουργός

Παντελής Θεοχαρίδης, τραγουδιστής

Ναντίνα Κυριαζή, στιχουργός-ποιήτρια

Γιώργος Μεράντζας, τραγουδιστής

Βούλα Σαββίδη, τραγουδίστρια

 

ΨHΦIΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ -Β ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ετικέτες