Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση που είχε καλεστεί από τους συλλόγους εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Πατρών ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ με σκοπό τον συντονισμό των κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.

Σπουδαστές του ΤΕΙ στην Πάτρα αλλά και των Παραρτημάτων του (Πύργος και Αμαλιάδα) ,προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές του ΤΕΙ, μέχρι και άτομα από την Ένωση Γονέων και την ΕΛΜΕ (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) έδωσαν το παρόν με παρουσία και τοποθετήσεις, δείχνοντας ότι τον συνολικό χαρακτήρα της επίθεσης αλλά και αντιμετώπισης που πρέπει να έχει το Σχέδιο Αθηνά.

Σε μια «πρωτόγνωρη» για τα μέχρι τώρα δεδομένα του ΤΕΙ, όπως αναφέρθηκε, συζήτηση, οι τρεις εισηγήσεις αλλά και οι τοποθτήσεις από τα κάτω που ακούστηκαν ήταν σε παρόμοιο κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα: τονίστηκε ότι το σχέδιο Αθήνα είναι απλώς ένα κομμάτι της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση και ότι αποτελεί ουσιαστικά τον «Καλλικράτη» της τριτοβάθμιας.
Ειπώθηκε ότι οι συγχωνεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα , σε πολλά τμήματα, την πλήρη αλλαγή του σπουδαστικού αντικειμένου, και καταλήγουν στην τελική συνολική υποβάθμιση των μορφωτικού επιπέδου των σπουδών και άρα και στην συνολική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Το σχέδιο Αθηνά», όπως ακούστηκε, «είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο το οποίο δε λαμβάνει καν υπόψη του τα κριτήρια τα οποία το ίδιο θέτει, δεν λαμβάνει υπόψη του το “επίπεδο του προγράμματος σπουδών”, ούτε καν την “προσφορά στην αγορά εργασίας” που έχει κάποιο τμήμα, μιας και ένα από τα τμήματα που κλείνουν στην Πάτρα έχει εργασιακή απορρόφηση 90%».

Είναι ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται ουσιαστικά μόνο και μόνο στο ασαφές κριτήριο της μείωσης δαπανών και  “πάει πακέτο” με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σύμβουλος της κυβέρνησης για την δημιουργία του σχεδίου ήταν ιδιωτικά ιδρύματα όπως το ΙΕΚ ΑΚΜΗ».

Ειδική αναφορά έγινε στον πρόεδρο του ΤΕΙ Σωκράτη Καπλάνη ο οποίος δεν έχει βγάλει τσιμουδιά ακόμη για το κλείσιμο των τμημάτων και παρά τις παρατεταμένες προσπάθειες των φοιτητών να των βρουν, «κρύβεται».

Τέλος, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που ήταν εκεί , δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από αυτή την κυβέρνηση της λιτότητας και της καταστολής και ότι το «σχέδιο Αθηνά θα μείνει στα χαρτιά».

Μίλησαν για ανάγκη της κλιμάκωσης του αγώνα και, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, καλούν την κοινωνία της Πάτρας σε Παμπατραϊκό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα αλλά και στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα.