Ο εμετικός εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ αμαύρωσε την Αριστερά , πρόδωσε τα όνειρα χιλιάδων πολιτών για μια δικαιότερη κοινωνία, τσάκισε τις ελπίδες,κυρίως, των λαϊκών , εργατικών τάξεων, των ανέργων , της νεολαίας, των συνταξιούχων, για ισοπέδωση και κατάργηση των ,μνημονίων. Σε όλα αυτά, έστω και ελλειμματικά προς το παρόν τουλάχιστον, απάντησε η ΛΑΕ, το νέο μετωπικό σχήμα.

Ωστόσο οφείλουμε να δώσουμε ταυτότητα και χαρακτήρα στη ΛΑΕ , ώστε να διαλυθεί η θολή εικόνα που προσέλαβε και που ουσιαστικά αποτελεί τη βασικότερη αιτία της εκλογικής ήττας. Με τις εμπειρίες ,φορτωμένες , όλοι έχουμε ηθικό και πολιτικό χρέος να απαλλαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος , να διορθώσουμε, τυχόν, αστοχίες και να υπερκεράσουμε όσες υπάρχουσες διαφωνίες ακόμη και μεταξύ μας, σύντροφοι! Η ΛΑΕ, λοιπόν, οφείλει να είναι πλατύ, αγωνιστικό, αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο να αγκαλιάζει με συντροφικότητα τις συλλογικότητες, τα κάθε είδους, κινήματα , τις οργανώσεις, τους ανένταχτους αγωνιστές/στριες. Σαν ένα ψηφιδωτό το οποίο για να σχηματιστεί, χρειάζεται "συγκόλληση" επιμέρους ψηφίδων.

Κάθε συλλογικότητα πρέπει να έχει την αυτονομία της , να διατηρεί τη "φωνή"  της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η εσωτερική δημοκρατία, την οποία σχεδόν όλοι επικαλούμαστε και μάλιστα πολύ συχνά, αποδεικνύεται, σύντροφοι/ισσες πρακτικά δυσκολότερη. Με την άθλια και απογοητευτική εμπειρία μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην υποπέσουμε στα ίδια λάθη και να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία πρεσβεύουμε και αποτελούν τον λόγο των αγώνων μας. Να παραταθούμε όλοι εμείς οι αγωνιστές της ΛΑΕ ισότιμα δίπλα-δίπλα για να σχηματίσουμε το δικό μας μπλοκ. Η ΛΑΕ, για να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεη βάση, χρειάζεται πολλά υλικά, ποικίλης φύσεως, το πρώτο και βασικό είναι η αναζωπύρωση και η ενδυνάμωση του κινήματος.

Οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν έχουν ανάγκη από ελιτίστικους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αντίθετα η κοινωνία  τους σιχάθηκε και έχει αρχίσει να τους απορρίπτει σιγά-σιγά. Η λύση στα προβλήματα  θα βρεθεί και θα διεκδικηθεί μέσα  στην εστία τους, δηλαδή την κοινωνία. Να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τα προβλήματα της , να είμαστε παρόντες/σσες με  θέρμη, ενθουσιασμό και αγωνιστική πίστη, διάθεση και ετοιμότητα, ώστε να φέρουμε κοντά στους κοινωνικούς-κινηματικούς  αγώνες μας και άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι, είτε διακατέχονται από φόβο και απογοήτευση, είτε δεν ήταν της κουλτούρας τους (η κινηματική διεκδίκηση).

Ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την τωρινή, υπό σήψη, κατάσταση, σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση, το αντίθετο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο ειδικά μέσα σε τέτοιο κλίμα. Συνοπτικά, η ΛΑΕ με ξεκάθαρο πρόγραμμα, επεξεργασμένες θέσεις και συνεχή παρουσία στο κίνημα, κοινωνικό, ακτιβιστικό, αντιιμπεραλιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, μπορεί να αποτελέσει την πολιτική δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει , ώστε να καταργήσει τα ανθρωποφάγα μνημόνια, την ταξική λιτότητα για να ανοίξει το δρόμο προς το Σοσιαλισμό!

*Τοποθέτηση στην πανελλαδική σύσκεψη ΛΑΕ 

Ετικέτες