Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων δημιουργήθηκε το 2011 γύρω από ένα αρχικό σύνθημα: «Κανείς μόνος του στην κρίση».

Μ' αυτή την κεντρική ιδέα πορεύτηκε, πρωτοστάτησε και στήριξε πολλούς αγώνες για προβλήματα της περιοχής και η πείρα την εμπλούτισε με την αξία της λαϊκής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης. Γι ́ αυτό θεωρεί ανάγκη και υποχρέωση να τοποθετηθεί στο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την περιοχή μας σε σχέση με τη μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων σε κτίριο της πτέρυγας Μπόμπολα του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ. 

-Επειδή ήδη στις πρώτες αντιδράσεις –με σοβαρή ευθύνη των θεσμικών παραγόντων, Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων– ήταν διάχυτη η ξενόφοβη αντίληψη απέναντι στο ζήτημα, δίνοντας έτσι έδαφος να ακουστούν και οι ανοιχτά ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις

-Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ ́ αυτές τις απόψεις να κυριαρχήσουν και να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν με τον ρατσιστικό τους λόγο

-Επειδή η κοινωνία μας ξέρει από προσφυγιά

-Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες.

-Δηλώνουμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στην περιοχή μας και διεκδικούμε για κείνους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, διαμονής και σίτισης, σε δομές κατάλληλες, μακριά από την γκετοποίηση που τους εξαναγκάζουν, με ομαλή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Η πείρα και η λογική λέει ότι το κάτεργο κάνει τον κατεργάρη, όχι λοιπόν στις δομές-κάτεργα.

-Διεκδικούμε μαζί με το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου την επαναλειτουργία του και την ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία για όλους ανεξαιρέτως.

-Καταλαβαίνουμε καλά ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι απολύτως κάλπικο και ότι με ύπουλο τρόπο επιχειρεί με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου και ταυτόχρονα, το όπως-όπως ξεφόρτωμα των προσφύγων για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται το όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον του Δήμου και διαφόρων «παραγόντων», που χρησιμοποιούν σαν άλλοθι τους αγώνες των εργαζομένων για να κρύψουν τα ρατσιστικά τους κίνητρα, συντασσόμενοι ύπουλα και υποκριτικά με τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ήταν απόντες τόσο από αυτόν όσο και από όλους τους αγώνες για τα τοπικά ζητήματα, και ότι η αδιαφορία τους για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής πάει χέρι χέρι με την εχθρότητά τους για τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

-Στην πραγματικότητα για τους κυβερνώντες είμαστε όλοι αναλώσιμοι, ντόπιοι ή ξένοι αδιάφορο. Όπως ακριβώς λοιπόν η πολιτική που παράγει φτώχεια εδώ και ξεριζωμό αλλού είναι κοινή, κοινοί και με άξονα την αλληλεγγύη πρέπει να είναι και οι αγώνες μας.

-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές: είναι οι Αμερικάνοι κι Ευρωπαίοι δολοφόνοι του πλανήτη, μαζί με Ρώσους, Κινέζους και άλλους «ψυχοπονιάρηδες», είναι οι πόλεμοι κι οι βόμβες τους που γεννούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων που, όταν δεν πνίγονται στη Μεσόγειο, «κατοικούν» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης. Αυτοί οι ίδιοι είναι όμως οι «σύμμαχοι και προστάτες» και της εδώ κυβέρνησης.

-Είναι επομένως αυταπάτη να πιστεύουμε ότι οι ίδιοι που παράγουν αυτή την κατάσταση ενδιαφέρονται πραγματικά να τη λύσουν με ανθρώπινο τρόπο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής

-Να απομονώσουμε και να καταγγείλουμε τις ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις.

-Να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διεκδικήσουμε μαζί τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τους στηρίξουμε να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

-Να συνταχθούμε με το Σωματείο Εργαζομένων στον αγώνα τους για να μην κλείσει το Αμαλία Φλέμιγκ, κάνοντας ταυτόχρονα απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για να μην έρθουν πρόσφυγες.

Ετικέτες