Η ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα πολύ μεγάλα ποσοστά που απολαμβάνει ανάμεσα στους νέους και τις νέες ανοίγουν μια μεγάλη «βεντάλια» δυνατοτήτων για τις διεκδικήσεις της νεολαίας και βάζουν δύσκολα και σημαντικά ερωτήματα στη νέα κυβέρνηση.

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές είχαν ως βα­σι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό τη συ­στη­μα­τι­κή πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση των νέων αν­θρώ­πων. Για να ξε­πε­ρα­στεί η κρίση προς όφε­λος των δυ­νά­με­ων του κε­φα­λαί­ου, προ­ϋ­πό­θε­ση είναι το τσά­κι­σμα ερ­γα­τι­κών, κοι­νω­νι­κών και δη­μο­κρα­τι­κών κα­τα­κτή­σε­ων καθώς και η βίαιη υπο­τί­μη­ση της ερ­γα­σί­ας.

Συ­νε­πώς, έπρε­πε η νε­ο­λαία να προ­ε­τοι­μα­στεί ανα­λό­γως ώστε να είναι υπο­ταγ­μέ­νη για να μπο­ρέ­σει να παί­ξει το ρόλο που η άρ­χου­σα τάξη επι­θυ­μού­σε. Αυτό άρ­χι­σε να επι­τυγ­χά­νε­ται με τη συ­στη­μα­τι­κή απα­ξί­ω­ση όλων εκεί­νων των μη­χα­νι­σμών –όπως η εκ­παί­δευ­ση– που προ­ε­τοί­μα­ζαν και εφο­δί­α­ζαν τη νε­ο­λαία για να ει­σέλ­θει στη σφαί­ρα της πα­ρα­γω­γής, με απο­τέ­λε­σμα όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι νέοι άν­θρω­ποι να βρί­σκο­νται εκτός αυτών των μη­χα­νι­σμών και συ­νε­πώς να είναι έρ­μαια της ερ­γο­δο­τι­κής αυ­θαι­ρε­σί­ας εάν δεν οδη­γού­νταν στην ανερ­γία και στην αβε­βαιό­τη­τα της εκ πε­ρι­τρο­πής ερ­γα­σί­ας.

Να τσα­κί­σου­με την ανερ­γία και την επι­σφά­λεια

Η ανερ­γία πραγ­μα­τι­κά απο­τε­λεί μά­στι­γα για τη νέα γενιά, με το πο­σο­στό της να αγ­γί­ζει το 57%. Σε συν­δυα­σμό με το γε­γο­νός ότι για την ερ­γα­ζό­με­νη νε­ο­λαία ο κα­νό­νας είναι η επι­σφα­λής ερ­γα­σία με εξευ­τε­λι­στι­κούς μι­σθούς και χωρίς κα­νέ­να δι­καί­ω­μα, έχει δη­μιουρ­γη­θεί μια βάρ­βα­ρη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στην οποία κάθε άνερ­γος είναι εν δυ­νά­μει επι­σφα­λώς ερ­γα­ζό­με­νος και το αντί­στρο­φο.

Η αντι­με­τώ­πι­ση λοι­πόν της ανερ­γί­ας από τη νέα κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να είναι στις άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τες, καθώς η πραγ­μα­τι­κή λύση αυτού του προ­βλή­μα­τος θα ση­μά­νει την κα­λυ­τέ­ρευ­ση των υλι­κών όρων δια­βί­ω­σης της νε­ο­λαί­ας, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τις προσ­δο­κί­ες των νέων αν­θρώ­πων που στή­ρι­ξαν τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας έχει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δύο σκέλη. Το πρώτο είναι άμε­σες ενέρ­γειες «ανα­κού­φι­σης» των ανέρ­γων και η εξα­σφά­λι­ση βα­σι­κών δι­καιω­μά­των. Αυτό ση­μαί­νει ότι πρέ­πει να αυ­ξη­θεί το επί­δο­μα ανερ­γί­ας με πα­ράλ­λη­λη «χα­λά­ρω­ση» των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για την από­κτη­σή του, που αυτήν τη στιγ­μή αφή­νουν χι­λιά­δες ανέρ­γους χωρίς έστω αυτό το ελά­χι­στο επί­δο­μα. Ση­μαί­νει επί­σης ότι οι άνερ­γοι πρέ­πει να μπο­ρούν να με­τα­κι­νού­νται δω­ρε­άν με τα μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, καθώς και τη δυ­να­τό­τη­τα δω­ρε­άν –ή με συμ­βο­λι­κό αντί­τι­μο– πρό­σβα­σης στον πο­λι­τι­σμό και τον αθλη­τι­σμό. Σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση είναι απα­ραί­τη­τες κι­νη­μα­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες ανέρ­γων που να μπο­ρούν να διεκ­δι­κούν και να επι­βάλ­λουν την εφαρ­μο­γή τέ­τοιων μέ­τρων.

Το δεύ­τε­ρο σκέ­λος έχει να κάνει με τη δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας καθώς και με την κα­τάρ­γη­ση της επι­σφά­λειας και των δια­φό­ρων προ­γραμ­μά­των τύπου Voucher, που δεν κά­νουν τί­πο­τα άλλο από το να ανα­κυ­κλώ­νουν τους ανέρ­γους. Η εξαγ­γε­λία της δη­μιουρ­γί­ας –άμεσα– 300.000 θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας είναι ένα πρώτο βήμα, δεν λύνει όμως το πρό­βλη­μα, αφού αυτήν τη στιγ­μή υπάρ­χουν πε­ρί­που 1.500.000 άνερ­γοι. Μόνο ένα πρό­γραμ­μα μα­ζι­κών δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων θα μπο­ρέ­σει να θέσει τους όρους για την ου­σια­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας και το Δη­μό­σιο είναι ο μόνος φο­ρέ­ας που έχει αυτήν τη δυ­να­τό­τη­τα.

Όσον αφορά την επι­σφά­λεια, οι εξαγ­γε­λί­ες για την κα­τάρ­γη­ση του ηλι­κια­κού δια­χω­ρι­σμού στο μισθό (μέτρο που κυ­ριο­λε­κτι­κά τσά­κι­σε τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα της νε­ο­λαί­ας) και για την επα­να­φο­ρά του ερ­γα­τι­κού δι­καί­ου και των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κές. Αφε­νός απο­κα­θι­στούν ένα πλαί­σιο ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των και αφε­τέ­ρου δη­μιουρ­γούν τη δυ­να­τό­τη­τα για την ανά­πτυ­ξη σω­μα­τεί­ων και ερ­γα­τι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων.

Ο συν­δι­κα­λι­σμός και οι συλ­λο­γι­κές διεκ­δι­κή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων απο­κτούν ξανά νόημα και θα είναι απο­λύ­τως κρί­σι­μο για την Αρι­στε­ρά –και ει­δι­κά για τη νε­ο­λαία ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ– να μπο­ρέ­σει να ορ­γα­νώ­σει τους νέους ερ­γα­ζό­με­νους, να βρει η ερ­γα­ζό­με­νη νε­ο­λαία τη σχέση της με το ορ­γα­νω­μέ­νο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα. Και όταν λέμε ορ­γα­νω­μέ­νο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα δεν εν­νο­ού­με τις γρα­φειο­κρα­τι­κές ηγε­σί­ες της ΓΣΕΕ ή άλλων ομο­σπον­διών, αλλά την ανε­ξάρ­τη­τη συν­δι­κα­λι­στι­κή ορ­γά­νω­ση από τα κάτω. Το πα­ρά­δειγ­μα της νίκης της απο­λυ­μέ­νης εγκύ­ου από την εται­ρεία Migato μάς δεί­χνει όχι μόνο τον τρόπο, αλλά και ότι μπο­ρού­με να πε­τυ­χαί­νου­με νίκες. Η νε­ο­λαία μπο­ρεί –και οφεί­λει– να δώσει νέα πνοή στο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα σε μια κα­τεύ­θυν­ση τα­ξι­κή και διεκ­δι­κη­τι­κή, για να μπο­ρέ­σει να ξη­λω­θεί όλο το μνη­μο­νια­κό θε­σμι­κό πλαί­σιο.

Να ξη­λώ­σου­με τις αντιεκ­παι­δευ­τι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις

Μπο­ρεί το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας να είναι το με­γά­λο πρό­βλη­μα της νε­ο­λαί­ας και ένας βρα­χνάς που η κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει άμεσα να αντι­με­τω­πί­σει και θα πρέ­πει να είναι κε­ντρι­κός άξο­νας των νε­ο­λαι­ί­στι­κων αγώ­νων στη νέα πε­ρί­ο­δο. Ωστό­σο, η πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση και η στο­χο­ποί­η­ση της γε­νιάς μας ήταν συ­νο­λι­κή από τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές των τε­λευ­ταί­ων πέντε χρό­νων. Η απα­ξί­ω­ση της εκ­παί­δευ­σης και η επι­βο­λή των νόμων της αγο­ράς στη λει­τουρ­γία ει­δι­κό­τε­ρα των πα­νε­πι­στη­μί­ων, που άφησε χι­λιά­δες νέους και νέες έξω από την εκ­παι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, πρέ­πει να αντι­στρα­φεί και η νε­ο­λαία πρέ­πει να είναι στην πρώτη γραμ­μή του αγώνα ενά­ντια σε λο­γι­κές ανά­θε­σης και ανα­μο­νής από την κυ­βέρ­νη­ση.

Οι αγω­νι­στι­κές εμπει­ρί­ες του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος απο­τε­λούν την κα­λύ­τε­ρη προ­ϋ­πό­θε­ση για την ανά­πτυ­ξη αγω­νι­στι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων που θα ζη­τούν την επι­βο­λή των βα­σι­κών αι­τη­μά­των των αγώ­νων μας τα προη­γού­με­να χρό­νια. Επί­σης οφεί­λου­με να αξιο­ποι­ή­σου­με την εμπει­ρία των κοι­νών αγώ­νων τόσο με ερ­γα­ζό­με­νους όσο και με κα­θη­γη­τές και να προ­σπα­θή­σου­με να ξα­να­πιά­σου­με το νήμα του συ­ντο­νι­σμού και των κοι­νών διεκ­δι­κή­σε­ων για να ξη­λω­θούν στο σύ­νο­λο τους οι αντιεκ­παι­δευ­τι­κές νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων.

Σε αυ­τούς τους κοι­νούς αγώ­νες υπήρ­χαν σπέρ­μα­τα ενός άλλου πα­νε­πι­στή­μιου, ενά­ντια στις κυ­ρί­αρ­χες σχέ­σεις ιε­ραρ­χί­ας, όπου συλ­λο­γι­κά, ορι­ζό­ντια και από τα κάτω, ερ­γα­ζό­με­νοι, φοι­τη­τές και κα­θη­γη­τές ορ­γά­νω­ναν τον αγώνα τους, φτιά­χνο­ντας ταυ­τό­χρο­να μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα και εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας για το πα­νε­πι­στή­μιο. Είναι απο­λύ­τως κρί­σι­μο να ξα­να­πιά­σου­με αυτό το νήμα ως αφε­τη­ρία για τον αγώνα ενός άλλου πα­νε­πι­στη­μί­ου, σε μια άλλη κοι­νω­νία, σο­σια­λι­στι­κή.

Ένα νέο κε­φά­λαιο έχει ανοί­ξει για τους αγώ­νες της νε­ο­λαί­ας και δεν πρέ­πει να αφή­σου­με αυτή την ευ­και­ρία χα­μέ­νη. Μπο­ρού­με να τα πά­ρου­με όλα πίσω και θα το κά­νου­με.

Ετικέτες