Έκθεση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη (Γκάζι, από 19/1 έως 11/3/2022, με ελεύθερη είσοδο), με τον παραπάνω τίτλο, ο οποίος προέρχεται από το ομότιτλο τραγούδι, που είχε ερμηνεύσει με πολύ αισθαντικό τρόπο η ίδια. Το εν λόγω αφιέρωμα ήταν να πραγματοποιηθεί το 2020, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της (18-10-1920), το οποίο αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Η Μελίνα υπήρξε γυναίκα σύμβολο, λόγω της ελεύθερης και ανεξάρτητης προσωπικότητάς της, ενώ πάλεψε με σθένος για την ανατροπή της δικτατορίας (1967-74), γι’ αυτό και η χούντα της αφαίρεσε την ελληνική υπηκοότητα. Μάλιστα, το 1969, έγινε βομβιστική απόπειρα εναντίον της στη Γένοβα.

Υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού τόσο στην πρώτη οκταετία διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ (1981-89), όσο και γενικά. Το 1981 πριμοδότησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980 στήριξε τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ και χρηματοδότησε σημαντικές ταινίες, συμβάλλοντας έτσι σε μια νέα άνοιξη του ελληνικού σινεμά. Την ίδια δεκαετία ανάπτυξε τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), ενθαρρύνοντας την τοπική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας. Τα ΔΗΠΕΘΕ εξελίχτηκαν σε εστίες θεατρικής τέχνης και πνευματικής καλλιέργειας, κάνοντας περιοδείες και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Το 1985 ξεκίνησε τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Αθήνα. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών στον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας την άνθηση των τεχνών στην σχολική καθημερινότητα (μουσική, χορός, αγγειοπλαστική, κεραμική, σεμινάρια για θέατρο και βιβλίο κ.λπ.). Διεκδίκησε με πάθος την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία και   πρωτοστάτησε για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τέλος, στήριξε μια σειρά Μουσεία σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ το 1989 επανέφερε το όραμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα.

Η Έκθεση είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: κινηματογραφική καριέρα, θέατρο, πολιτική δράση. Παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις, αφίσες από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της αντικείμενα, ιδιόχειρες σημειώσεις, επιστολές, σενάρια, στοιχεία από την αντιδικτατορική της δράση κ.λπ.

Το πόσο αγαπήθηκε φάνηκε στην πάνδημη κηδεία της, στην οποία προσέτρεξε πλήθος κόσμου για να την τιμήσει και να την αποχαιρετίσει. Εξάλλου ήταν και το πάγιο μέλημα της, να την αγαπούν, διότι όπως η ίδια έλεγε «από μικρή μου έμαθαν ότι είναι ωραίο να σ’ αγαπάνε».

Η εν λόγω Έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τη Μελίνα, της οποίας βασική μέριμνα ήταν να υπάρξει μια νέα άνθιση του πολιτισμού στη χώρα μας. Πόσο σημαντικό στους απολίτιστους καιρούς που ζούμε!

Ετικέτες