Η τρέχουσα περίοδος σφραγίστηκε από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη.

Αυτές αποτέλεσαν μία συλλογική κινηματική διέξοδο στη συσσωρευμένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με σαφή κριτική και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και οδήγησαν σε αριστερόστροφη ριζοσπαστικοποίηση τμήματα της νεολαίας.

Οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες σήμερα στο λαό και τη νεολαία, εάν συμμετέχουν και στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, και, κυρίως, εάν συνεργαστούν εκλογικά. Αφού, βέβαια, διασφαλίσουν την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια τους και συμφωνήσουν σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των άμεσων λαϊκών προβλημάτων, ρήξης με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, ανατροπής και εναλλακτικής διεξόδου. 

Μία τέτοια πρόταση συνεργασίας των ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 και της ριζοσπαστικής - αντικαπιταλιστικής αριστεράς, απεύθυνε η ΛΑΕ ΑΑ με ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψής της τον Οκτώβρη του 2022. 

Από αυτές τις δυνάμεις απάντησε δημόσια θετικά το ΜΕΡΑ 25, που είχε κλείσει τον κύκλο της τακτικής απεύθυνσής του για προοδευτική διακυβέρνηση και επιδείκνυε διάθεση συνεργασίας με τις δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, με τις οποίες, ήδη, συμπορευόταν στη νέα ενιαία συνδικαλιστική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΑΧΗ) και σε κοινές αυτοδιοικητικές κινήσεις.

Η ριζοσπαστικοποίηση του ΜΕΡΑ25 και η πολιτική συγκυρία, κατέστησαν εφικτή την εκλογική συνεργασία του με τη ΛΑΕ ΑΑ, σε προγραμματική βάση με όρους ισοτιμίας πάνω στους εξής άξονες: 

-Εκλογική συνεργασία για τη διαμόρφωση πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, ανοικτό και σε άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές, με αποτύπωση και στον τίτλο της ως ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.

-Διασφάλιση οργανωτικής, ιδεολογικής και πολιτικής αυτοτέλειας των επιμέρους δυνάμεων, που θα συμμετέχουν σε αυτή. 

-Περαιτέρω απεύθυνση για συνεργασία προεκλογικά και μετεκλογικά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και στους ανένταχτους της Αριστεράς. 

-ΟΧΙ ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό αποτελεί όριο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας. Το εκλογικό μας σχήμα θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο συμμετοχής και στήριξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.

-Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θα εμπλέκει στην τελική διαμόρφωσή του και όποιες άλλες αριστερές δυνάμεις συμμετάσχουν στην εκλογική συμμαχία. Στο επίκεντρό της έχει τα άμεσα λαϊκά προβλήματα (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, λαϊκή κατοικία, διάλυση ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και με ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο, την μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. 

Αιχμές αυτού του κοινού πλαισίου συνεργασίας είναι:

-Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας.

-Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

-Διεκδίκηση βαθιάς διαγραφής δημοσίου χρέους.

-Προετοιμασία για έξοδο από την ευρωζώνη και ρήξη με την ολιγαρχική, αντιδημοκρατική ΕΕ που δεν μεταρρυθμίζεται, δεν αλλάζει, αλλά ανατρέπεται.

-Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας.

Εκλογικοί μας στόχοι είναι να ηττηθεί η ΝΔ για τις αντικοινωνικές και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όχι ψήφος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί οδηγεί σε συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της εκλογικής συμμαχίας ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, στην οποία  η ΛΑΕ ΑΑ, συμμετέχει με υποψηφίους/ες της σε όλη τη χώρα.

Η εκλογική συνεργασία ΜΕΡΑ25, ΛΑΕ ΑΑ, άλλων αριστερών δυνάμεων και ανένταχτων σε ένα μέτωπο Ρήξης, ανατροπής και αλλαγής, είναι ένα πρώτο βήμα σε ενωτική κατεύθυνση. Επιδιώκει να στηριχτεί εκλογικά από τα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού και της νεολαίας. Για να γεννηθεί ξανά η ελπίδα ότι υπάρχει πολιτική διέξοδος, εναλλακτική λύση ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, δυνατότητα των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς να νικούν. 

Η ΛΑΕ ΑΑ θα συνεχίσει και μετεκλογικά την προσπάθεια ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς, που παραμένει στρατηγικός στόχος μας. Καλούμε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους ανένταχτους αγωνιστές/στιες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, να συστρατευθούν εκλογικά μαζί μας. Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ρήξης, της ανατροπής και της αλλαγής με σοσιαλιστική κατεύθυνση.

*Γραμματέας ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά