Τους τελευταίους μήνες η Χρυσή Αυγή προσπαθεί μεθοδικά να αυξήσει την κοινωνική επιρροή της στο έδαφος της απογοήτευσης πολλών ανθρώπων από τη μνημονιακή λιτότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και του ρατσισμού της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας για την αποτροπή εισόδου προσφύγων στο Αιγαίο.

Μέχρι στιγμής στη Χίο και δευτερευόντως στη Λέσβο και τη Σάμο οι νεοναζί, με την ανοχή και στήριξη τοπικών παραγόντων της (ακρο)δεξιάς και της αστυνομίας, έχουν καταφέρει να διευρύνουν τις ομάδες και την εκλογική πελατεία τους στο έδαφος ξενοφοβικών ρατσιστικών τοπικών κινημάτων για πρώτη φορά μετά την περίοδο απομόνωσής τους που ακολούθησε τη δολοφονία Φύσσα.

Οι δυσκολίες των φασιστών

Ταυτόχρονα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον ούριο άνεμο που πνέει γι’ αυτούς στο Αιγαίο για να οικοδομήσουν ένα πανελλαδικό φασιστικό ρεύμα, σαν κι αυτό που τους έβαλε στη Βουλή στις εκλογές του 2012. Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτό δεν φαίνεται να καρποφορεί. Παρά τις υποκινούμενες αντιδράσεις από ακροδεξιούς συλλόγους γονέων σε μια σειρά από περιοχές αρχής γενομένης από το Ωραιόκαστρο, ήδη1500 προσφυγόπουλα πηγαίνουν στο σχολείο και στην πλειοψηφία τους αγκαλιάστηκαν από δασκάλους, γονείς και τοπικές κοινωνίες. Η απόπειρα διείσδυσης των νεοναζί σε χώρους δουλειάς αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, όπως έδειξε η αναιμική συγκέντρωση 50 ηλικιωμένων χρυσαυγιτών στη φιέστα των εγκαινίων των συνδικαλιστικών φασιστικών γραφείων στο Παγκράτι με ομιλητή το Μιχαλολιάκο, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες αντιφασίστες διαδήλωναν στους γύρω δρόμους. Φασιστικές προκλήσεις σε γειτονιές αντιμετωπίστηκαν με αυξημένα αντανακλαστικά από το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά που οργάνωσαν κινητοποιήσεις (στο Νέο Ηράκλειο, στη Δάφνη, στο Ίλιον και αλλού). Στα σχολεία, όπου επίσης επιχειρούν διείσδυση, αυτή δεν βρίσκει τόσο ευήκοα ώτα στις μαθητικές τάξεις όσο κατά το διάστημα προ της δολοφονίας Φύσσα. Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, παρά την υποχώρησή του και τη στοχοποίησή του από ΜΜΕ, κυβέρνηση και ακροδεξιά, εξακολουθεί να είναι ισχυρό και εκφράζει με θετικό τρόπο τα αισθήματα αλληλεγγύης μεγάλων τμημάτων των τοπικών πληθυσμών κοντά στα προσφυγικά στρατόπεδα. Η δίκη της ΧΑ, παρά τις προκλήσεις των νεοναζί εντός του δικαστηρίου ενάντια σε μάρτυρες κατηγορίας και στα θύματά τους, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη φασιστική «δράση», παρά την έως τώρα υποτονική κάλυψή της από τα ΜΜΕ.

Ξέπλυμα

Παρ’ όλα αυτά, οι χρυσαυγίτες φαίνεται να βρίσκουν τον τελευταίο καιρό απροσδόκητο σύμμαχο την κυβέρνηση Τσίπρα, που έχει βαλθεί συστηματικά να τους ξεπλένει: Πρώτα η επίσκεψη Καμμένου – Βίτσα στο Καστελλόριζο χέρι χέρι με τους Κασιδιάρη – Παππά και αμέσως μετά οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλου περί βοήθειας που πρέπει να προσφέρει το πολιτικό σύστημα σε μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή, άνοιξαν την όρεξη των φασιστών, που αποφάσισαν να κάνουν επιδρομή τζάμπα μαγκιάς σε εκδήλωση για τις μειονότητες στην ΕΣΗΕΑ. Μπορεί οι κινήσεις εντυπωσιασμού της ΧΑ να μην εμπεριέχουν προς το παρόν τη σωματική βία, τα ρόπαλα και τα μαχαίρια, όμως αποτελούν αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας τους στα μάτια των έως τώρα συγκρατημένων οπαδών τους που ακόμα δεν τολμούν στην πλειοψηφία τους να εκφραστούν δημόσια υπέρ των μαχαιροβγαλτών του Μιχαλολιάκου. Η στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όπως δείχνουν τα τσιμπημένα ποσοστά (έως και 8,5%) που δίνουν στους νεοναζί οι δημοσκοπήσεις. Φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (που κατά τα άλλα ιδρώνει για να πείσει τους δανειστές να τον αφήσουν να δώσει 300 ευρώ χριστουγεννιάτικο μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους) να ακολουθεί την πεπατημένη της «πλαγιοκόπησης» της εκλογικής πελατείας της ΝΔ από τα (ακρο)δεξιά, που πρώτο δίδαξε το ΠΑΣΟΚ κάνοντας μάγκα αρχικά τον Καρατζαφέρη και στη συνέχεια το Μιχαλολιάκο. Η ΕΡΤ προβάλλει συστηματικά ομιλίες νεοναζί βουλευτών, ενώ δεν πάει πολύς καιρός που ο πρόεδρος της Βουλής Βούτσης δεν θεωρούσε ανεπιθύμητες τις ψήφους της ΧΑ προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αν αυτή η τακτική συνεχιστεί, στο ξέπλυμα που επιχειρείται από γραφικές «προσωπικότητες» όπως οι Γιατζόγλου και Σφακιανάκης θα προστεθούν και άλλοι πρόθυμοι των καναλιών στις ζώνες της ακροδεξιάς lifestyle υποκουλτούρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα αντιφασιστικά-δημοκρατικά αντανακλαστικά μας οφείλουν να είναι αυξημένα. Πρώτον, η απαγόρευση χρήσης των δημόσιων χώρων από τους νεοναζί στις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς με την κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικής και αριστερής δύναμης, ώστε να μην αποθρασυνθούν οι οργανωμένοι φασίστες και να μην ξεθαρρέψουν οι χαλαροί υποστηρικτές τους. Δεύτερον, η αποφασιστική απάντηση του κινήματος και της Αριστεράς στα ρατσιστικά αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί μονόδρομο. Τέλος, μόνο μια ισχυρή Αριστερά κι ένα ανασυγκροτημένο κίνημα ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά και συνολικά στις προκλήσεις των φασιστών και την επιχείρηση ξεπλύματός τους, δίνοντας διέξοδο στην οργή και την απογοήτευση που παράγει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Τσίπρα. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώνεται δημοσκοπικά και η ΝΔ αδυνατεί να καρπωθεί τη φθορά του, η δυνατότητα ορατής ριζοσπαστικής αριστερής διεξόδου αποτελεί προϋπόθεση για να φράξουμε το δρόμο στην επιστροφή των βρικολάκων του ναζισμού, παρά και ενάντια στην τάση ενίσχυσης της ρατσιστικής εθνικιστικής ακροδεξιάς διεθνώς.

*Δημοσιεύτηκε στην "Εργατική Αριστερά" φ. 374 (21/12/16)

Ετικέτες