Η κυβέρνηση για να προχωρήσει το ξεπούλημα της ενέργειας χρησιμοποιεί ως παραμύθι την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Πρόκειται για ξεδιάντροπα ψέματα.
Eντυπωσιακή είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς από τον Κυριακάτικο τύπο στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της ΔΕΗ και του «εγκεφάλου» της διανομής του ρεύματος σε όλη τη χώρα, που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες η ακροδεξιά συγκυβέρνηση.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι μία από τις τρεις θυγατρικές στις οποίες έσπασε η ΔΕΗ το 2011, για να διευκολυνθεί, όπως τα μνημόνια προβλέπουν, η σταδιακή και πλήρης ιδιωτικοποίησή του οργανισμού. Η διάσπαση των ΔΕΚΟ σε θυγατρικές είναι γνωστή μέθοδος που εφαρμόστηκε για την προώθηση του ξεπουλήματος και άλλων ΔΕΚΟ, όπως των ΟΤΕ, ΟΣΕ, Ύδρευσης κλπ.
Η (κατά 51% δημόσια σήμερα) ΔΕΗ σήμερα αποτελεί την πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ελλάδα. Η αξία των παγίων της ΔΕΗ (μονάδες, ορυχεία, ακίνητα κ.ά.), σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης 2010, υπολογίζεται σε 13,4 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή πενταπλάσια από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση στο Χ.Α . Ωστόσο η πραγματική αξία της ΔΕΗ είναι άγνωστη, κι εργαζόμενοι της Επιχείρησης υποστηρίζουν πως η «πραγματική» αξία των παγίων της ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερη.- πχ στα τέλη της δεκαετίας του '90 τα πάγιά της είχαν αποτιμηθεί σε 9 τρισ. δρχ. (26,4 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα ακριβώς λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, πληρώνουμε ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο φτηνά ρεύματα στην Ευρώπη (στα 2/3 του μ.ό.) , ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοί της για χρόνια είχαν καλούς μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάτι που οδήγησε συνολικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ΑΔΜΗΕ αποτελείται από 11.000 χιλιόμετρα εναερίων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, 221 υποσταθμούς και κέντρα υψηλής τάσης, καθώς και 3 εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας (ένα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Πτολεμαΐδα). Πρόκειται για την «καρδιά» της κάθε χώρας: αυτές τις εγκαταστάσεις βομβάρδισε το ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999, ενώ η χούντα των συνταγματαρχών το 1967 πρώτα κατέλαβε το κέντρο ελέγχου ενέργειας και μετά την Βουλή!
Η κυβέρνηση για να προχωρήσει το ξεπούλημα της ενέργειας χρησιμοποιεί ως παραμύθι την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Πρόκειται για ξεδιάντροπα ψέματα.Από το 2001 που ιδιωτικοποιήθηκε κατά 49% η επιχείρηση, το κόστος των λογαριασμών έχει ήδη διπλασιαστεί.Οι κάποτε πάνω από 35.000 μόνιμοι εργαζόμενοι έχουν γίνει λιγότεροι από 20 χιλιάδες,με συμπλήρωμα 6-7 χιλιάδες εργολαβικούς και συμβασιούχους (2μηνα και 8μηνα), που ζούνε εργασιακό μεσαίωνα με μισθό χαρτζιλίκι.Οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι πλουτίζουν εις βάρος της ΔΕΗ υπερχρεώνοντάς την, ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι συχνά δεν παίρνουν ούτε τα δεδουλευμένα τους. Άλλο ξεδιάντροπο «επιχείρημα» της δράκας του Σαμαρά είναι ότι «ο ΑΔΜΗΕ είναι ελλειμματικός». Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια ανάγκασε τη ΔΕΗ να υπερχρεώνεται και να μετακυλίει το κόστος στους φτωχούς καταναλωτές και στο Δημόσιο και με έναν άλλο τρόπο: υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να πουλάει φτηνά και να ξανα-αγοράζει ακριβά, σε τριπλάσια τιμή, από τους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος. Το «έλλειμμα» λοιπόν είναι τεχνητό: στον ΑΔΜΗΕ φορτώνουν τα χρέη και τις προαναφερθείσες σκανδαλώδεις επιδότησεις στους μεγαλοκαπιταλιστές ηλεκτροπαραγωγούς!Ακρίβεια, πτώση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, απολύσεις και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, αυτές είναι οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων αγαθών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί το Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας είναι 100% κρατικό σε όλες τις καπιταλιστικές μητροπόλεις (πχ ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία).
Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα καταστήσει μοναδικό κριτήριο λειτουργίας για την εταιρεία το κέρδος, δηλαδή θα σημάνει:
1) Απόλυση κι επιδείνωση εργασιακού καθεστώτος εργαζομένων. Όσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ (όπως και όλων των ΔΕΚΟ γενικώς),που υπάγονται κι αυτοί στο μνημονιακό καθεστώς «διαθεσιμοτήτων», «εφεδρειών» κλπ, γλιτώσουν από την απόλυση, θα περάσουν στους νέους ιδιοκτήτες υπογράφοντας εξευτελιστικέςΣυμβάσεις Εργασίας. Mεγαλύτερη εντατικοποίηση και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εργατικών «ατυχημάτων»-εργοδοτικών εγκλημάτων (τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων «κοστίζουν».)
2) Παντελής έλλειψη οποιασδήποτε συντήρησης εγκαταστάσεων από τους ιδιώτες (όπως έγινε ήδη στην Πορτογαλία ή όπως έγινε στα καθ ημάς στην περίπτωση ξεπουλήματος του ΟΤΕ ) και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
3) Αύξηση μέχρι και 100% των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος θα επιδράσει στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας.
4) Μη επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ όπου χρειάζεται, συρρίκνωση του δικτύου αν δεν αποφέρει κέρδη για τον «επενδυτή» (πχ σε «ασύμφορα» απομακρυσμένα χωριά ή νησιά με λιγοστούς κατοίκους).
5) Μεγάλη αύξηση των τιμολογίων στην Τηλεθέρμανση, μη επέκταση της Τηλεθέρμανσης σε χωριά και οικισμούς
6) Επιβάρυνση του περιβάλλοντος
7) Άμεση απειλή για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, καθώς τμήμα του ασφαλιστικού τους ταμείου υπάγεται στον ΑΔΜΗΕ!
8) Ακόμα μεγαλύτερη αναλγησία στο ζήτημα κοψίματος του ρεύματος. Σήμερα έχουν κοπεί εκατοντάδες χιλιάδες ρεύματα φτωχών νοικοκυριών, χιλιάδες άνθρωποι ζούνε στο σκοτάδι, εκατομμύρια δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν και προχωράνε σε διακανονισμούς με τη ΔΕΗ. Πόσο εύκολο είναι να γίνουν διακανονισμοί με τα αρπακτικά της αγοράς?
9) Άνοιγμα του δρόμου για το πλήρες ξεπούλημα της ΔΕΗ, με ακόμα πιο δραματικές συνέπειες στα προαναφερθέντα ζητήματα . Το σχέδιο είναι έτοιμο. Πρώτα –στόχος μέσα στις αρχές 2014- θα πουληθεί η μικρή ΔΕΗ (το 30% δηλαδή της «μητρικής» ΔΕΗ, που περιλαμβάνει στα σχέδια τον ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου, τον ΑΗΣ Μελίτης το μελλοντικό ΑΗΣ-Μελίτη ΙΙ, τα ορυχεία τους, οι εγκαταστάσεις του Νέστου και του Αλιάκμονα, ο ΑΗΣ Κομοτηνής, και δώρο 1.500.000 καταναλωτές! Έπειτα, μέχρι το 2016, θα ξεπουληθεί και η υπόλοιπη ΔΕΗ (λοιπά εργοστάσια, ορυχεία, δίκτυα διανομής).
10)Την Πλήρη ερήμωση της περιοχής μας, με δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, μια που το 30% του τοπικού πληθυσμού εργασιακά σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη ΔΕΗ. Τη στιγμή μάλιστα που η Δυτική Μακεδονία είναι ήδη μακράν η πρώτη περιοχή σε ανεργία στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Αυτά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης πάνε «πακέτο» με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και το πέταγμα των εκατοντάδων εργαζόμενων στο δρόμο, και με το άνοιγμα της «5ης Μονάδας» στην πόλη, με γερμανικά κεφάλαια και προβλεπόμενη λειτουργία –αν και όταν- σε καθεστώς πλήρως ιδιωτικού δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ,κεντρικά, δηλώνει μπροστάρης στη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της ΔΕΗ, κάνοντας σαφές ότι η ΔΕΗ είναι περιουσία του λαού, ότι δε θα επιτρέψει το ξεπούλημα, ότι ακόμα κι αν αυτό γίνει οι επενδυτές θα «χάσουν τα λεφτά τους» και ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει τη συμφωνία και θα πάρει πίσω τη ΔΕΗ την πρώτη μέρα χωρίς να δώσει φράγκο –για να την καταστήσει 100% δημόσια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δέσμευση : η Αριστερά μπορεί να αποτελέσει το βασικό πολιτικό στήριγμα για να νιώσει ο φτωχός κόσμος σιγουριά, αυτοπεποίθηση και έμπνευση για να μπεί μαζικά στη μάχη, για να ξεδιπλωθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή μιας μνημονιακής πολιτικής. Αν αυτό γίνει εφικτό, ανοίγει ο δρόμος για να ξηλωθεί «από τα κάτω» η κυβέρνηση και το σύνολο της πολιτικής της.
«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι το σύνολο των ενεργειακών πόρων της χώρας, καθώς και το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας είναι Εθνική Κληρονομιά, δεν είναι εμπορεύσιμο και μεταβιβάσιμο προϊόν. Ως εκ τούτου καμιά μεταβίβαση δεν αναγνωρίζουμε!Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλου του λαού!Ήρθε η ώρα, εργαζόμενοι, πολίτες και κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αγώνα απέναντι στο ξεπούλημα...» δηλώνουν απο κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας Ευγ. Ουζουνίδου, Αθ. Γερμανίδης και Βαγ. Διαμαντόπουλος.
Ωστόσο, για να έρθει η νίκη και η ανατροπή, απαιτείται να παρθούν πλατιές ενωτικές πρωτοβουλίες, με τη δημιουργία ενός μετώπου φορέων, συνδικάτων και αγωνιζόμενου κόσμου, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και προσανατολισμό σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Ωστόσο, για να έρθει η νίκη και η ανατροπή, απαιτείται να παρθούν πλατιές ενωτικές πρωτοβουλίες, με τη δημιουργία ενός μετώπου φορέων, συνδικάτων και αγωνιζόμενου κόσμου, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και προσανατολισμό σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Σαν Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοπεποίθηση πρέπει να ξεσηκώσουμε όλο την τοπική κοινωνία, αν δε θέλουμε να δούμε τον πλήρη μαρασμό και εξαθλίωση στην περιοχή μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση (το φθινόπωρο του 2012) στην Πτολεμαΐδα που ακύρωσε το κλείσιμο της τοπικής Εφορίας.
Ήδη ξεκινήσαμε με τοποθέτηση πανό, με μοίρασμα υλικού , ανακοινώσεις και συνθήματα, για ενημέρωση και κάλεσμα του κόσμου να συμμετάσχει και να αντισταθεί. Θα στηθεί περίπτερο στην πλατεία της πόλης, που θα λειτουργεί καθημερινά, πρωί και απόγευμα, σαν κέντρο ενημέρωσης και αγώνα. Όργωμα της πόλης, της αγοράς, των υπηρεσιών και των καταστημάτων, και κυρίως των εργοστασίων και των ορυχείων – να ζητήσουμε ενεργοποίηση και συστράτευση για τη «μητέρα των μαχών».
Ταυτόχρονα, προωθείται η επικοινωνία με φορείς και κάλεσμα σε πλατιά σύσκεψη το Σάββατο στις 18/1, 6μμ στο Δημαρχείο, με στόχο τη συμπαράταξη και το μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Μια καλή αρχή μπορεί να είναι μια πανεορδαϊκή απεργία και μια τεράστια συγκέντρωση τη μέρα ψήφισης του ξεπουλήματος στη Βουλή. Ήδη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία για τη μέρα ψήφισης από την ΕΤΕ-ΔΕΗ (Ένωση Τεχνικών).
*μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας