Πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στις 13/3 για πρόγραμμα δράσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ιστορική τομή για τη χώρα μας και την Αριστερά και η ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων ήταν το επιστέγασμα της αντίστασης και των αγώνων των εργαζομένων και του λαού μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Μετά τις εκλογές στις 25 Γενάρη 2015 μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, που βασική επιδίωξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η επαναφορά μισθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών και συλλογικών εργασιακών  δικαιωμάτων που ανατράπηκαν στη μνημονιακή περίοδο.

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και του γιουρογκρούπ και η λεγόμενη λίστα Βαρουφάκη, δημιουργούν, δικαιολογημένα, μεγάλες ανησυχίες στους εργαζόμενους και εγκυμονούν τον κίνδυνο να απογοητευτεί ένας κόσμος που είχε επενδύσει ελπίδες στη νέα κυβέρνηση, αφού οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται απέναντι στους δανειστές αναιρούν βασικά σημεία από τις προεκλογικές της ίδιας της Κυβέρνησης. 

Οι συμφωνίες αυτές βρίσκονται σε απόσταση από τις διεκδικήσεις που πρόβαλε το εργατικό κίνημα όλη την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο, δηλαδή, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης των αποδοχών, των αντιασφαλιστικών νόμων, της προσωρινής εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 

Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη άμεσης υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων, τις θεωρούμε ως το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει στην αφετηρία μιας διαφορετικής πορείας, που θα οδηγεί όχι στην επιστροφή στην προ μνημονίου εποχή, αλλά στην αρχή μιας νέας πορείας που θα οδηγεί σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο αγώνας μας θα είναι εύκολος. Θα έχει πισωγυρίσματα και απογοητεύσεις, αλλά αν θέλουμε να οδηγηθούν τα πράγματα μπροστά, σε όφελος των εργαζομένων, πρέπει να εντείνουμε την πάλη μας και να μην αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο έτσι ώστε η πίεση προς την κυβέρνηση να ασκείται από μια μόνο πλευρά, αυτή των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου, ούτε να ενισχύεται ένα αίσθημα αναμονής και ανάθεσης, ότι δηλ. όλα τα προβλήματα θα λυθούν από τα πάνω ή να δημιουργείται ένα κλίμα μειωμένων εργατικών-κοινωνικών απαιτήσεων λόγω των δυσκολιών και της συγκυρίας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση των πολιτικών που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχιας, της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισμού και στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ, η Ευρωζώνη και η Κυβέρνηση της Γερμανίας, επιμένουν να αγνοούν τη θέληση του ελληνικού λαού για ανατροπή των Μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών. Απαιτούν πλήρη συμμόρφωση στις «υποχρεώσεις», δηλαδή στον τύπο και την ουσία των αντιλαϊκών προγραμμάτων.

Η Κατάσταση στο Σύστημα Υγείας

Στα χρόνια της μαύρης συγκυβέρνησης είδαμε νοσοκομεία να κλείνουν, κρεβάτια και κλινικές να καταργούνται ή να απειλούνται με συγχώνευση, την χρηματοδότηση των νοσοκομείων να μειώνεται πάνω από 50% σε σημείο ασφυξίας, να διευρύνονται οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε δραματικά η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών με νέα χαράτσια  και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις εξετάσεις. (Για τους ανασφάλιστους, ούτε λόγος να γίνεται...)

Είδαμε τους συναδέλφους μας να βαφτίζονται «διαθέσιμοι», και άλλους συναδέλφους να αποχωρούν με σύνταξη, χωρίς να αντικαθίστανται από μόνιμους.Από το 2010 έως σήμερα, έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία περίπου 20.000 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας με μόνιμη σχέση εργασίας.Ακόμα και όποια υποτυπώδης κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, γίνεται με προσλήψεις ελαστικά εργαζομένων από τα σκλαβοπάζαρα των εργολάβων, τις 8μηνες ή 12μηνες συμβάσεις των επικουρικών, κ.λ.π. Έχουμε πλέον ομολογημένη και για τον χώρο των Νοσοκομείων την παγίωση και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας και την καθιέρωσή τους σαν μοναδικό «μοντέλο» εργασιακών σχέσεων.

Ο παρασιτικός κερδοσκοπικός ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με το κλείσιμο και την υποβάθμιση των μονάδων του ΙΚΑ και των νοσοκομείων.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η απουσία προσλήψεων, οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς και οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα έχουν οδηγήσει σε τεράστια οργανικά κενά στα Νοσοκομεία, σε εντατικοποίηση της εργασίας και σε αδυναμία των εργαζομένων  να καλύψουν τις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι η χώρα μας δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα τελεσίγραφα και να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια συνεπή και σταθερή αντιμνημονιακή πορεία, ανεξάρτητα από τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, ανοίγοντας στη συνέχεια ελπιδοφόρους ορίζοντες για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, στο πλαίσιο του ευρύτερου Δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για:

$1-          Την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

$1-          Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

$1-          Την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων και όχι για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

$1-          Την επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

$1-          Την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

$1-          Τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας μας.

$1-          Την προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

$1-          Τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η χιτλερική θηριωδία στη χώρα μας.

Ειδικότερα για το χώρο του Δημοσίου διεκδικούμε:

$1-          Άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων που οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα με αναπλήρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με πλήρη απασχόληση. Επανίδρυση καταργημένων δομών και υπηρεσιών και ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων μνημονιακών νόμων. Επανασύσταση κλάδων και θέσεων που καταργήθηκαν. Ανάκληση των ΚΥΑ και των προσωρινών πινάκων για μετακίνηση συναδέλφων.

$1-          Κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον υποτιθέμενο επανέλεγχο των συμβάσεων που μοναδικό στόχο είχαν να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση . Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. (Ν 4024/11, Ν 4142/13, Ν 3848/10, Ν 3679/10, ΠΔ 153/13 ).

$1-          Παύση των πειθαρχικών και λοιπών διώξεων ενάντια σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αλλά και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιστάθηκαν και συνέδραμαν στον αγώνα των εργαζομένων. Κατάργηση της ρύθμισης που χαρακτηρίζει πειθαρχικό παράπτωμα τη μη αυτό - απογραφή σε ηλεκτρονικές εφαρμογές.

$1-          Κατάργηση των μνημονιακών νόμων που διαμόρφωσαν το αυταρχικό πλαίσιο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους (Ν.4057/2012 και Ν.4093/12) και σε κάθε περίπτωση άμεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την «υποχρεωτική αργία» και την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Αναστολή των αργιών και των ποινών που έχουν επιβληθεί.

$1-          Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επανακατάταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Ακώλυτη μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη των Δημοσίων Υπαλλήλων με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού με την αξιολόγηση.

$1-          Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

$1-          Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη ένταξη των εργαζομένων με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

$1-          Υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας. Σταδιακή αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις. Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.

$1-          Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

$1-          Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

$1-          Επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΟΠΑΔ, ΙΓΜΕ κλπ και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Ειδικότερα στο χώρος της Υγείας διεκδικούμε:

Διεκδικούμε

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΩΡΕΑΝ σύστημα υγείας – πρόνοιας, Νοσοκομεία ανοικτά για όλους, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λογικής του κέρδους στην υγεία! Κατάργηση της ΕΣΑΝ και των εκτρωματικών Οργανισμών, δημιουργία νέων στα πλαίσια ενός σύγχρονου Υγειονομικού Χάρτη.

Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων σε Κυριακές νυκτερινά και αργίες και αύξηση του ωρομίσθιου, με στόχο τον διπλασιασμό του.

Κάλυψη όλων των οργανικών κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να λειτουργήσουνάμεσα τα κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ και κλινικές. Κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας και των ιδιωτικών συνεργείων, επιστροφή όλων των υπηρεσιών στο Δημόσιο. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς με τον θεσμοθετημένο έλεγχο των εργαζομένων, των συνδικάτων και των φορέων των τοπικών κοινωνιών. Κατάργηση των μάνατζερ-διοικητών και νέα ΔΣ και Υπηρεσιακά συμβούλια με αναβαθμισμένη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων, με την καθιέρωση της γενικής συνέλευσης σε κάθε τμήμα ή κλινική και την τακτική συνέλευση όλου του προσωπικού.

Κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση», κατάργηση των μνημονιακών νόμων και  ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Καμία μείωση στις αποδοχές μας. Αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην σταδιακή αποκατάσταση  όλων των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια.

Την ένταξη των υγειονομικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα χρόνια συνταξιοδότησης, μειωμένα ωράρια, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος.

Άμεση ανακοπή της οικονομικής αιμορραγίας των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα, με την προκήρυξη κεντρικών διαγωνισμών για τα πιο ποιοτικά φάρμακα και υλικά, στις πιο συμφέρουσες για το δημόσιο τιμές.

Επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων – κλινικών και των δομων του ΕΟΠΠΥ και να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, με τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου από τα ιατρεία του  ΕΟΠΠΥ, τα Κέντρα Υγείας και την ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ σε κάθε αστική περιοχή. Επαναφορά στα Νοσοκομεία των οδηγών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πρόγραμμα πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων

Την πραγματοποίηση συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων με ευθύνη της Ομοσπονδίας με θέματα:

- Την ενημέρωση και συζήτηση των εκτιμήσεων του Γενικού Συμβούλιου για την πορεία αντιμετώπισης των αιτημάτων μας μετά τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και τη λήψη αποφάσεων για την διεκδίκηση λύσεων.

Την πραγματοποίηση Σύσκεψης Σωματείων στην Αθήνα και στην Περιφέρεια μετά τις Γενικές συνελεύσεις των Σωματείων για να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν από την πολιτική ηγεσία και την πορεία επίλυσης των αιτημάτων μας.

Την ανάπτυξη συντονισμένων πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών για την συγκρότηση μετώπου για την Υγεία σε συνεργασία με εργατικά σωματεία, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας την διεκδίκηση λύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Ετικέτες