«Αν δεν συμμορφωθείτε, θα πυροβολείσθε». Αυτό φαίνεται πως είναι το δόγμα στα νερά του Αιγαίου προς πρόσφυγες και μετανάστες.

Άλλο ένα θανατηφόρο επεισόδιο σημειώθηκε ανοιχτά της Σύμης την Παρασκευή 23/09. Θύμα ένας 39χρονος αλλοδαπός που επέβαινε σε ταχύπλοο σκάφος μαζί με άλλους πέντε ανήλικους, 7 άνδρες και μία γυναίκα με προορισμό την Ελλάδα. Ο άνδρας έχασε τη ζωή του από σφαίρα του λιμενικού που καταδίωκε το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται γύρω από το συμβάν. Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό οι επιβαίνοντες δεν υπάκουσαν στο σήμα του να σταματήσουν και προσπάθησαν να διεμβολίσουν το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, με αποτέλεσμα οι άντρες του Λιμενικού να ρίξουν αρχικά προειδοποιητικές βολές και στη συνέχεια βολές προς τη μηχανή του σκάφους. Μία από αυτές τις σφαίρες, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, βρήκε τον 39χρονο μετανάστη.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να εμπιστευτεί μια τέτοια εξήγηση; Πέραν του ότι το επιχείρημα ότι ένα σκάφος με μετανάστες προσπάθησε να «διεμβολίσει» ένα οπλισμένο σκάφος του Λιμενικού είναι κάπως μη πειστικό και θα ταίριαζε περισσότερο σε ταινία του Χόλιγουντ παρά στην πραγματικότητα, ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τις ελληνικές κρατικές αρχές μετά την πρωτοφανή κάλυψη στο ναυάγιο της Πύλου, τις διαψεύσεις σε ρεπορτάζ του BBC για παράνομες επαναπροωθήσεις και το θάψιμο καταγγελιών προσφύγων και οργανώσεων αλληλεγγύης για διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα;

Μάλλον κανείς. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί μια βιομηχανία θανάτου. Απωθήσεις, απελάσεις, παράνομες επαναπροωθήσεις. Αυτό είναι το δόγμα το οποίο προσκυνά τόσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και οι προηγούμενες. Θέλουν μια Ελλάδα μαντρόσκυλο της ΕΕ, μια Ελλάδα με κλειστές πόρτες, μια Ελλάδα δολοφόνο, παρά μια χώρα κατανόησης, αλληλεγγύης και στήριξης των κατατρεγμένων. Και το γνωρίζουν άπαντες. Τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοσιογραφική κάλυψη του συμβάντος. Όλα τα συστημικά μέσα αναπαρήγαγαν μόνο την ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού, χωρίς να επιχειρήσουν να μιλήσουν με τους επιβαίνοντες μετανάστες. Κάποια μέσα μάλιστα, είχαν ως είδηση τούς ελιγμούς του σκάφους των μεταναστών και όχι τον… θάνατο του 39χρονου μετανάστη. Η όλη επικοινωνιακή κάλυψη θυμίζει συγκάλυψη που έχουμε δει σε πληθώρα περιπτώσεων εγκληματικών ενεργειών στο Αιγαίο εις βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Απέναντι σε όλη αυτή την τραγική φαρσοκωμωδία πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά. Όχι άλλοι πνιγμοί, όχι άλλες σφαίρες, όχι άλλο αίμα στα νερά του Αιγαίου. Η πολιτική της Ευρώπης Φρούριο είναι εγκληματική και σκορπίζει το θάνατο. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο περιστατικό της Σύμη. Να μην τους επιτρέψουμε να μεγαλώσει κι άλλο ο υγρός τάφος της ντροπή. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ετικέτες