Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας (ΠΦΥ) και του ΕΟΠΥΥ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να παρουσιαστεί και επίσημα το επόμενο διάστημα. Η ψήφιση του ενδέχεται να γίνει ακόμα και πριν από το Πάσχα.

Σε δεύτερο χρόνο θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για το ΕΣΥ που θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών.

Με πρόσχημα τη δήθεν «αλόγιστη σπατάλη» υπηρεσιών υγείας, τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» οδηγούν σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους σε αυτό. Τα νοσοκομεία-επιχειρήσεις, επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και ασθενείς που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη διαρκώς, είναι οι βασικές επιδίωξεις του Πλεύρη και των εμπόρων της Υγείας.  

Εν μέσω πανδημίας, αποδείχτηκε η ανάγκη γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ. Όμως, τα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία περικόπτονται διαρκώς (μόλις 5% του ΑΕΠ,  από 7,5% που είναι ο μ.ό. στην ΕΕ), ενώ οι ελλείψεις σε δομές, προσωπικό και υλικά παραμένουν δραματικές. Η εγκληματική διαχείριση των «αρίστων» την τελευταία διετία, έφερε 27.000 νεκρούς από τις επιπλοκές του covid. Το πρόσφατο έγγραφο του ΕΟΔΥ που δείχνει ότι περίπου 7 στους 10 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ήταν ακόμα ένα ισχυρό τεκμήριο της κυβερνητικής αναλγησίας, όταν ο Μητσοτάκης δήλωνε ξεδιάντροπα πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ».

Άλλοι 12.000 περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοιπές παθήσεις, εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Για να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργεία που αναβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, στο πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, δηλαδή επί πληρωμή, από γιατρούς του ΕΣΥ και όχι μόνο. Γιατί το μεγάλο παιχνίδι είναι η μεγαλύτερη είσοδος των ιδιωτών της Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από τις περίφημες «συμπράξεις» με το Δημόσιο.

Στα απογευματινά χειρουργεία, πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στα ωράρια εργασίας, ο ασθενής θα επιβαρύνεται με το 30% του κόστους και επιπλέον με την αμοιβή του γιατρού. Θα μπορεί βέβαια να γίνεται χρήση ιδιωτικής ασφάλισης, συνεχίζοντας τις παροχές στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θησαύρισε μέσα στην πανδημία. Αν η κυβέρνηση ήθελε να εξαλείψει τις τεράστιες αναμονές, θα προχωρούσε σε μόνιμες προσλήψεις, θα αναβάθμιζε την υλικοτεχνική υποδομή των χειρουργείων και δεν θα απαγόρευε την πλήρη λειτουργία τους μέσα στην πανδημία.

«Κόφτης»

Στο σχέδιο νόμο του υπουργείου Υγείας, θα περιλαμβάνεται και το διαβόητο «gatekeeping», το οποίο έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις, ακόμα και από τον ΠΙΣ. Η επίμαχη διάταξη θα προβλέπει ότι η παραπομπή του ασθενή σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών ή σε ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ θα γίνεται μόνο κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος προσωπικού γιατρού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει οικονομικά επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ μόνο μετά από παραπομπή του προσωπικού γιατρού (μόλις 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν εγγραφεί στο σχετικό πρόγραμμα από το 2014).

Στο σύστημα θα ενταχθούν και τα ιδιωτικά πολυϊατρεία, οι γιατροί των οποίων θα μπορούν να εγγράφουν εξετάσεις ως θεράποντες γιατροί. Επίσης, οι γιατροί που τώρα υπηρετούν στην ΠΦΥ θα μπορούν παράλληλα να γίνονται θεράποντες ιατροί, με μειωμένη όμως αποζημίωση. Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί ουσιαστικά ως «κόφτης» στην πρόσβαση των αρρώστων στις υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ζούγκλα για αύξηση της πελατείας, με βασικό αποδέκτη τους ασθενείς που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα πρέπει να περάσουν από το ιδιωτικό ιατρείο για να νοσηλευτούν ή να χειρουργηθούν.

Θυμίζουμε ότι, στο ήδη υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για την  απόλυση ή τη συνέχιση της αναστολής 4.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η Απριλίου. Συγχρόνως, δεν θα υπάρξει καμία νομιμοποίηση συμβασιούχου. Αντίθετα, ετοιμάζονται να απολύσουν 8.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) στις 31 Μαρτίου ή μετά από τρίμηνη παράταση, ώστε μετά να επιστρέψουν οι «καλοταϊσμένοι» εργολάβοι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί και ο έλεγχος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και η λειτουργία του ως ασφαλιστικού οργανισμού, προφανώς προς όφελος των συμβαλλόμενων ιδιωτών που θα αποζημιώνονται με «ποιοτικά κριτήρια» (της αγοράς). Ακόμα και ο έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες, θα γίνεται σε σύμπραξη με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Κανένας ιδιώτης δεν μένει χωρίς αντικείμενο κερδοφορίας στο «επιτελικό κράτος» των Πλεύρη-Μητσοτάκη!

Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι η ανάγκη για την ουσιαστική ενίσχυση και στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, αλλά και τη δημιουργία νέων, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Απέναντι όμως στην αναγκαιότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας για τους πολλούς, οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι που μας κυβερνούν, βρήκαν την τέλεια ευκαιρία για να δρομολογήσουν το διαβόητο «νέο ΕΣΥ».

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να ακυρώσουμε τα αντικοινωνικά σχέδιά τους, με τους ανυποχώρητους αγώνες των υγειονομικών και κάθε κλάδου εργαζομένων. Ανάμεσα στα αιτήματα της Γενικής Απεργίας, στις 6 Απρίλη, χρειάζεται να διεκδικήσουμε και αναβαθμισμένη Δημόσια και (πραγματικά) Δωρεάν Υγεία. Όπως καταλήγει και  στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας:

«Να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η Δημόσια Περίθαλψη κυριολεκτικά μισό αιώνα πίσω, στην προ-Γεννηματά εποχή, που έπρεπε να πουλήσεις το χωράφι σου για να χειρουργηθείς ή να έχεις πολιτικό μέσο για να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο.

Με ανυποχώρητο αγώνα, μαζί με την κοινωνία, διεκδικώντας το Δικαίωμα στην πραγματική Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Είναι η ώρα της ενεργοποίησης και του συλλογικού αγώνα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην παθητική αναμονή και την απλή διαμαρτυρία.

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα διάλυσης του ΕΣΥ – Κανένας προσχηματικός διάλογος με τους ορκισμένους εχθρούς του – Να γίνει η υπεράσπιση και ενίσχυση του ΕΣΥ υπόθεση όλης της κοινωνίας».

Ετικέτες