Τα δημοτικά σχήματα Η Πόλη Ανάποδα και Δύναμη Ανατροπής χαιρετίζουν την πρώτη πολύ σημαντική νίκη των κατοίκων στην γειτονιά της Αλυσίδας στην Χαριλάου. Οι έξι μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων στην γειτονιά και οι πάνω από 800 υπογραφές έφεραν αποτέλεσμα!

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (11/10) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης γνωστοποιήθηκε από τον δήμαρχο ότι η δημοτική αρχή υποχώρησε από την αρχική της απόφαση να επιστρέψει το οικόπεδο στους ιδιοκτήτες και ότι έχουν βρεθεί οι πόροι για την απαλλοτρίωση προκειμένου να ανεγερθεί το νηπιαγωγείο.

Όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει τώρα δημόσια, παρουσιάζοντας την αλλαγή πλεύσης ως δική της πρωτοβουλία, η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση Ζέρβα είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να μη γίνει νηπιαγωγείο στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Γι’ αυτό εισηγήθηκε στις 23 Μαρτίου 2021 πρόταση για άρση της απαλλοτρίωσης, η οποία σημειωτέον υπερψηφίστηκε τελικά με οριακότατη πλειοψηφία (24-22). Φυσικά, δεν είχε προηγηθεί καμία ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση της γειτονιάς, ενώ μέχρι πρότινος μάλιστα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων έλεγε ότι η περιοχή διαθέτει πολλά σχολεία, αγνοώντας την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής ήταν η πρώτη δημοτική παράταξη που ανέδειξε το ζήτημα, τόσο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε κάθε συνεδρίασή του έκτοτε, όσο και με συνεχείς ανακοινώσεις της για το θέμα, ξεκινώντας ήδη από την 31η Μαρτίου, καλώντας «όλους τους κατοίκους της περιοχής να μην αφήσουν αυτή την απόφαση να περάσει στα ψιλά γράμματα και να διεκδικήσουμε από κοινού την δημιουργία Νηπιαγωγείου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός» και δηλώνοντας ότι θα ξεκινούσαμε άμεσα «καμπάνια ενημέρωσης και αγώνα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για νέα σχολική στέγη».

Πάνω απ’ όλα όμως, τα δημοτικά μας σχήματα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων του Χαριλάου και έδωσαν τη μάχη από κοινού μαζί τους, καθώς και με συλλογικότητες της περιοχής, άλλες δημοτικές παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εξέλιξη στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου και η αλλαγή στάσης της διοίκησης προήλθε κάτω από την πίεση των κατοίκων. Πρόκειται, επομένως, για μια νίκη των κατοίκων και των συλλογικοτήτων που στήριξαν αυτόν τον αγώνα.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη αφήγηση που προσπαθεί να μας πείσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ανατρέψουμε τα σχέδια των από πάνω είναι μάταιη, εμείς υποστηρίζουμε ότι οι συλλογικοί αγώνες είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την κατάσταση και να φτιάξουμε μια πόλη βιώσιμη για τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται σε αυτήν. Τα γεγονότα μας δικαιώνουν.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας την άμεση υλοποίηση της απόφασης, και συνεχίζουμε τον αγώνα για την προάσπιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ετικέτες