Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικές λιτότητας, που τον φέρνουν «απέναντι» στην ίδια την κοινωνική του βάση, τότε θα μεταλλαχθεί και δεν «κατορθώσει καν να φθάσει ως το τέλος» . Αυτό τόνισε ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ο κ. Νταβανέλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

ΠΡΩΤΟ, η κακή κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αποτέλεσε συντριπτική ήττα μιας συγκεκριμένης τακτικής. Τακτικής που βασίστηκε στην ιδέα ότι ήταν εφικτή η αναχαίτιση της λιτότητας με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΟ, είναι καθεστωτική επιλογή να παρουσιάζεται η ρήξη με την ΕΕ και την Ευρωζώνη περίπου ως «αυτόματη κατάρρευση», αλλά «να μη συζητάμε για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων». Τα μνημόνια κάθε άλλο παρά απέδειξαν ότι οδηγούν, τουλάχιστον, σε σταθερότητα.

Ο κ. Νταβανέλος είπε χαρακτηριστικά ότι στο δίλημμα «Grexit ή μνημόνιο» φθάσαμε υπό εξαιρετικά δύσκολους όρους, όχι μόνο εξ αιτίας της στάσης των δανειστών, αλλά και των αυταπατών για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

«Όταν φθάνεις εκεί, απαντάς αν προτιμάς Grexit ή μνημόνιο. Εγώ θα απέρριπτα το μνημόνιο» είπε και σημείωσε κάτι ακόμη: Ότι υφίσταται, τελικά, ο κίνδυνος για την κοινωνία να βιώσει για περισσότερα χρόνια την εσωτερική υποτίμηση των μνημονίων και τελικά να ακολουθήσει Grexit.

«Αποδείχθηκε ότι δυο μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλες κρίσεις», παρατήρησε.
Εξ όσων θεωρούν αναπόφευκτο το 3ο μνημόνιο, έστω και ως «αναγκαίο κακό», κανείς δεν λέει στα σοβαρά τι κομίζει αυτό, εάν υλοποιηθεί. Αυτό σημείωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε, προφανώς ρητορικά:

«Αλήθεια, τι θα λέγαμε το 2009 εάν κάποιος προειδοποιούσε ότι με τα μνημόνια θα είχαμε 30% μικρότερο ΑΕΠ, ανεργία 30% και εξαφάνιση του 50% των τραπεζικών καταθέσεων;»

ΤΡΙΤΟ, το ευρώ δεν είναι ένα απλό νόμισμα, αλλά ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο – για διάφορους, αλλά συγκεκριμένους  λόγους-  αμφισβητείται ήδη στην Ευρώπη. Ο κ. Νταβανέλος επεσήμανε ότι στη γαλλική πολιτική σκηνή δεν είναι μόνον η Λεπέν που εισηγείται την επαναφορά του φράγκου. Πρόσθεσε δε ότι στην Ιταλία ο ίδιος ο φορέας των βιομηχάνων βλέπει θετικά την επιστροφή στη λιρέτα.   

ΤΕΤΑΡΤΟ, το κείμενο των 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη σημασία, διότι υπογραμμίζει το απολύτως ορθό: Ότι πρέπει να συζητηθούν σοβαρά όλα τα κρίσιμα θέματα της περιόδου στα κομματικά όργανα.

«Όσο δυσκολότερες γίνονται οι συνθήκες, τόσο καλύτερα πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία μας», είπε ο κ. Νταβανέλος, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στον Γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη, για τις αδυναμίες που εντοπίζει.

ΠΕΜΠΤΟ, μεγάλος κίνδυνος είναι να μεταλλαχθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νταβανέλος είπε ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, όπως πχ δηλώσεις στελεχών που διατείνονται πως «πολλά από τα μέτρα του μνημονίου θα έπρεπε να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας», κλπ.   

«Κι ο κύριος Κουτρουμάνης μας κάνει τώρα και λίγο πλάκα, όταν λέει στην τηλεόραση ότι περιμένει να δει πώς θα εφαρμόσουμε την ρύθμιση Λοβέρδου, που θα ρίξει τις συντάξεις στα 250 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.  

ΕΚΤΟ, ασφαλώς και ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται το γεγονός ότι έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη η λιτότητα και τα αδιέξοδά της. Στο εσωτερικό, όμως, ο απολογισμός δεν είναι καλός. Δεν προωθήθηκε ουσιαστικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (ως παράδειγμα ο κ. Νταβανέλος ανέφερε τον τραπεζικό τομέα). 

ΕΒΔΟΜΟ, η  κυβέρνηση της Αριστεράς είναι μοχλός για τομές και αλλαγές, όχι αυτοσκοπός. «Με την κυβερνητική εξουσία οφείλουμε να υπηρετούμε το πολιτικό μας σχέδιο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβανέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από την αριστερή «πτέρυγά» του, ούτε από όσους αρνούνται να υπερψηφίσουν τα μνημόνια. Θανάσιμο κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύουν τα ίδια τα μνημόνια, που είναι ασύμβατα προς τη φυσιογνωμία του, υπογράμμισε.

«Είδαμε τι απέγιναν όσες πολιτικές δυνάμεις τα εφάρμοσαν», πρόσθεσε.

ΟΓΔΟΟ,  χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται τους ανθρώπους του, ανεξαρτήτως «συνιστωσών», από αήθης επιθέσεις συστημικών μέσων. «Βλέπω στον ΑΝΤ1 να προβάλλονται τα tweets τρελαμένων εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη», «παρατηρώ χυδαιότητες περί ‘δραχμοαριστεράς’» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβανέλος και τόνισε πως το κόμμα οφείλει να προστατέψει τα στελέχη του από τέτοιες επιθέσεις.

Τέλος, ο κ. Νταβανέλος είπε ότι ένιωσε πολύ άσχημα όταν (την περασμένη Τετάρτη) η Αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Δεν νοείται να συμβαίνουν αυτά με κυβέρνηση Αριστεράς, τόνισε.

 

 

Ακούστε εδώ

Ετικέτες