Μόλις χτές (28/11) ανταποκριτής μας απο την Κύπρο σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το κυπριακό μνημόνιο επεσήμαινε πως "η εμπειρία των μνημονιακών πολιτικών στην Ευρώπη δείχνει ότι είναι τέτοιο το μέγεθος και το άδικό των επιθέσεων που θα καταστήσει εύθραστη την όποια κοινωνική συναίνεση φαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Ήδη έχει αρχίσει μια κινητικότητα σε κάποιους εργασιακούς χώρους, ενώ στις παρυφές του ΑΚΕΛ και αριστερά από αυτό εντείνονται οι διεργασίες συσπείρωσης ενάντια στο μνημόνιο και τη λιτότητα" (http://rproject.gr/article/ypoferto-mnimonio-symfonisan-hristofias-kai-t...)

Τα σημερινά γεγονότα, όπου εκατοντάδες έκτακτοι ωρομίσθιοι του δημόσιου εισέβαλλαν στο υπουργείο Οικονομικών διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην απόλυσης τους που προβλέπεται από το μνημόνιο, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση με τον πιο τρανταχτό τρόπο. Είναι απαραίτητο η ριζοσπαστική αριστερά στην Κύπρο να συνδεθεί με αυτό τον κόσμο, να στηρίξει τον αγώνα του και να δώσει τη μάχη ώστε ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο να δοθεί από το σύνολο της κυπριακής εργατικής τάξης, ντόπιους και μετανάστες, ενάντια στους κεφαλαιοκράτες που είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κρίση. Στη δεδομένη συγκυρία είναι -ίσως όσο πότε άλλοτε- αναγκαίο η ριζοσπαστική αριστερά στην Κύπρο να διαδραματίσει επάξια τον ιστορικό της ρόλο.

Ακολουθούν αποσπάσματα από άρθρο της εφημερίδας 'πολίτης' με τίτλο: "Οι πρώτες επεισοδιακές αντιδράσεις για τους όρους του μνημονίου". Ολόκληρο το άρθρο εδώ (http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=224079&-V=articles)

Την πρώτη έντονη αντίδραση εργαζομένων που χάνουν την εργασία τους λόγω των όρων του μνημονίου έζησε σήμερα η Κύπρος με τους έκτακτους εποχικούς ωρομίσθιους του δημόσιου τομέα, που διαδήλωσαν κατά της απόλυσης τους, να εισβάλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο συγκεντρώθηκαν το πρωί, απαιτώντας συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργo. Οι διαδηλωτές δεν αποδέχθηκαν την εισήγηση που τους μετέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής να συγκροτήσουν αντιπροσωπεία την οποία θα δεχόταν ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά απαίτησαν να μεταβούν όλοι στο γραφείο του.

Μεγάλος αριθμός από τους 992 έκτακτους εποχικούς ωρομισθίους που από αύριο χάνουν την εργασία τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Οχι στη φτώχια και την ανεργία, να πληρώσει ο πλούτος και όχι η εργασία» και ζητώντας «να παραδοθούν οι τραπεζίτες στο λαό». Αφού οι συνδικαλιστές τούς απεύθυναν χαιρετισμό καλώντας τους σε ενότητα, οι διαδηλωτές έσπρωξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το Υπουργείο, εισήλθαν στο ισόγειο του κτηρίου. Από το κλιμακοστάσιο επιχείρησαν να ανέβουν στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών. Η προσπάθεια τους ανακόπηκε με παρέμβαση των συνδικαλιστών, που τους κάλεσαν να ηρεμήσουν και να συνεχίσουν την εκδήλωση τους με την πορεία προς τη Βουλή. Στη Βουλή οι διαδηλωτές παρέκαμψαν την ασφάλεια και εισήλθαν στο κτήριο. Ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στην αίθουσα «Λεμεσός», όπου πραγματοποιείτο σύσκεψη.Δεύτερη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα «Κερύνεια» όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο η προσπάθεια τους ανεκόπη στην πόρτα της αίθουσας.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα που μειώνει κατά 992 άτομα την απασχόληση εκτάκτων ωρομισθίων, με αποτέλεσμα τη θυματοποίηση τους και απαιτούν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να ασκήσουν κάθε πίεση προς κάθε κατεύθυνση για αναθεώρηση της απόφασης για απόλυση εκτάκτων.

Ετικέτες