Είναι πολύ σημαντικό να μη βυθιστούμε στη λήθη. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, βυθίζει την κοινωνία στη φτώχεια, καταστρατηγεί δικαιώματα και νιώθει άτρωτη παρά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, οφείλουμε να πιάσουμε το εξεγερσιακό νήμα του Νοέμβρη και να μην το αφήσουμε να κοπεί μέσα στο χρόνο.

Τα γε­γο­νό­τα του Πο­λυ­τε­χνεί­ου, απο­τε­λούν ορό­ση­μο, όχι μόνο γιατί οδή­γη­σαν στην ανα­τρο­πή του χου­ντι­κού κα­θε­στώ­τος, αλλά και γιατί απο­τέ­λε­σαν τρο­φο­δό­τη χι­λιά­δων αγώ­νων τις δε­κα­ε­τί­ες που ακο­λού­θη­σαν. Και αυτό είναι ένα πο­λύ­τι­μο κλη­ρο­δό­τη­μα.

Χου­ντι­κό κα­θε­στώς

Σή­με­ρα σε με­γά­λο βαθμό η δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση έχει με­τα­το­πι­στεί προς τα δεξιά. Ακού­γο­νται πράγ­μα­τα γύρω από την επτα­ε­τή Χού­ντα, που σε άλλες επο­χές θα ήταν αδια­νό­η­τα. Κάθε λογής δη­μο­σιο­λό­γοι ξε­πλέ­νουν το χου­ντι­κό κα­θε­στώς, ανα­πα­ρά­γο­ντας τα πιο αστεία κλισέ. Τότε λέει «γι­νό­ντου­σαν έργα», «ο κό­σμος κοι­μό­ταν με τα πα­ρά­θυ­ρα ανοι­χτά», «η χώρα δε χρω­στού­σε μισή δραχ­μή». Πρό­κει­ται για μια άκρως απο­τυ­χη­μέ­νη ωραιο­ποί­η­ση ενός ανε­λεύ­θε­ρου, κα­τα­πιε­στι­κού και εξο­ντω­τι­κού κα­θε­στώ­τος που έδερ­νε, φυ­λά­κι­ζε, βα­σά­νι­ζε, εξό­ρι­ζε και σκό­τω­νε κάθε λογής αντι­φρο­νού­ντα. Σκο­πός εκεί­νων που νο­σταλ­γούν τις χου­ντο­πα­ρε­λά­σεις, το πα­τριω­τι­κό κιτς, τους χρυ­σούς σταυ­ρούς των χου­ντο­παπ­πά­δων και την ιδε­ο­λο­γι­κή επι­βο­λή του δόγ­μα­τος «πα­τρίς θρη­σκεία οι­κο­γέ­νεια», είναι το να πλή­ξουν ένα τε­ρά­στιο κύμα αγώ­νων που σά­ρω­σε όλα τα πα­ρα­πά­νω για πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες.  

Η χού­ντα των συ­νταγ­μα­ταρ­χών δεν υπήρ­ξε τί­πο­τε άλλο πέρα από την πιο ασφα­λή σα­νί­δα επι­βί­ω­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού σε μια πε­ρί­ο­δο γε­νι­κευ­μέ­νης πο­λι­τι­κής κρί­σης. Η στρα­τιω­τι­κή ήττα της Αρι­στε­ράς στον εμ­φύ­λιο δε σή­μα­νε ποτέ την πο­λι­τι­κή της κα­τάρ­ρευ­ση και την εξα­φά­νι­σή της από το προ­σκή­νιο. Ακόμη και στο αστυ­νο­μο­κρα­τού­με­νο με­τεμ­φυ­λια­κό κρά­τος, η Αρι­στε­ρά δια­τή­ρη­σε τις δυ­νά­μεις της. Και αυτός ήταν ένας κό­μπος στο λαιμό όλων αυτών που προ­χώ­ρη­σαν στο πρα­ξι­κό­πη­μα της 21ης Απρί­λη του 1967 αλλά και των κε­φα­λαιο­κρα­τών φίλων τους, θε­με­λιώ­νο­ντας ένα κα­θε­στώς που για επτά χρό­νια θα έβαζε κυ­ριο­λε­κτι­κά τη χώρα στο γύψο. 

Τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και τα συν­δι­κά­τα δια­λύ­θη­καν, οι «ύπο­πτοι» γέ­μι­σαν τα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ και ο Τύπος ήταν ελεγ­χό­με­νος και φι­μω­μέ­νος. Στα σχο­λεία, στις σχο­λές και στους χώ­ρους δου­λειάς εγκα­τα­στά­θη­καν οι ρου­φιά­νοι της Ασφά­λειας. Οι λέ­ξεις «απερ­γία», «δια­δή­λω­ση», «συ­νέ­λευ­ση» ανή­καν στην ιστο­ρία. Συλ­λή­ψεις, στρα­το­δι­κεία και ξε­ρο­νή­σια απο­τέ­λε­σαν τα βα­σι­κά γρα­νά­ζια με τα οποία η Χού­ντα εξό­ντω­νε τους πο­λι­τι­κούς της αντι­πά­λους. Από την άλλη, την ίδια στιγ­μή το ελ­λη­νι­κό κε­φά­λαιο έκανε χρυ­σές δου­λειές και αυ­γά­τι­ζε τα κέρδη του έχο­ντας άρι­στες σχέ­σεις με τους δι­κτά­το­ρες, ενώ ο αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπε­ρια­λι­σμός έδει­χνε επί­σης να εξυ­πη­ρε­τεί­ται από τις εξε­λί­ξεις στη χώρα. 

Εξέ­γερ­ση του Νο­έμ­βρη 

Όλα τα πα­ρα­πά­νω, συ­νέ­βαι­ναν σε μια εποχή που ο πλα­νή­της κλο­νι­ζό­ταν από νέα ρεύ­μα­τα ιδεών, κι­νή­μα­τα ανυ­πα­κο­ής, αγώ­νες υπε­ρά­σπι­σης δι­καιω­μά­των, αντια­ποι­κια­κές μάχες, πο­λι­τι­στι­κά αντι­προ­τάγ­μα­τα στην κυ­ρί­αρ­χη κουλ­τού­ρα. Ο Μάης στη Γαλ­λία, το καυτό φθι­νό­πω­ρο στην Ιτα­λία, οι δια­δη­λώ­σεις για τα δι­καιώ­μα­τα των μαύ­ρων στις ΗΠΑ, το Woodstock, τα μα­κριά μαλ­λιά, η αμ­φι­σβή­τη­ση της σο­βιε­τι­κής ορ­θο­δο­ξί­ας από τα αρι­στε­ρά, απο­τέ­λε­σαν ένα εκρη­κτι­κό ψη­φι­δω­τό στα θε­μέ­λια του διε­θνούς κα­πι­τα­λι­σμού. Ο από­η­χος του πα­γκό­σμιου 1968 έφτα­νε αργά και ετε­ρο­χρο­νι­σμέ­να στη χου­ντι­κή Ελ­λά­δα. Όμως έφτα­νε. 

Από το 1971 κι έπει­τα, ο κό­σμος έβγαι­νε σιγά σιγά από την πα­γω­μά­ρα της αδρά­νειας. Η τα­ξι­κή πάλη και ο αντι­δι­κτα­το­ρι­κός αγώ­νας άρ­χι­σαν να απο­κτούν νέα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που απο­τυ­πώ­νο­νταν τόσο στις πα­νε­πι­στη­μια­κές σχο­λές, όσο και στους ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους. Όσο η Χού­ντα είχε εφη­συ­χά­σει, προ­ω­θώ­ντας τη φι­λε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση και την ομαλή με­τά­βα­ση σε ένα ελεγ­χό­με­νο κοι­νο­βου­λευ­τι­κό κα­θε­στώς και η πα­ρα­δο­σια­κή Αρι­στε­ρά ανέ­με­νε αμή­χα­να τις εξε­λί­ξεις, οι φοι­τη­τές, οι μα­θη­τές και οι ερ­γά­τες απο­δεί­κνυαν στην πράξη ότι δεν μπο­ρού­σαν να πε­ρι­μέ­νουν. Οι πρω­το­βου­λί­ες του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος και οι κα­τα­λή­ψεις της Νο­μι­κής το Φλε­βά­ρη και του Πο­λυ­τε­χνεί­ου το Νο­έμ­βρη του 1973 απο­τέ­λε­σαν την αφορ­μή που έψα­χνε χι­λιά­δες κό­σμος για να ξε­χυ­θεί στους δρό­μους.

Η εξέ­γερ­ση του Πο­λυ­τε­χνεί­ου δεν κα­τέ­βη­κε από τον ου­ρα­νό. Ήταν το από­το­κο διερ­γα­σιών που υπήρ­χαν χρό­νια στην κοι­νω­νία, αλλά δεν είχαν τρόπο να εκ­φρα­στούν. Το Πο­λυ­τε­χνείο στην Πα­τη­σί­ων έγινε ο καμ­βάς πάνω στον οποίο εκ­φρά­στη­κε χι­λιά­δες κό­σμος μέσα από συν­θή­μα­τα αδια­νό­η­τα για την εποχή όπως «Κάτω η Χού­ντα», «Απερ­γία γε­νι­κή», «Ερ­γά­τες-Αγρό­τες-Φοι­τη­τές», «Κάτω το κε­φά­λαιο», «Λαϊκή εξου­σία». Οι φοι­τη­τές κα­τα­λαμ­βά­νο­ντας το Πο­λυ­τε­χνείο έδω­σαν το έναυ­σμα για το ξε­δί­πλω­μα του αγώνα, ο οποί­ος όμως απέ­κτη­σε άλλη βα­ρύ­τη­τα και άλλα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά όταν τη σκυ­τά­λη πήρε η ερ­γα­τι­κή τάξη. Δε­κά­δες χι­λιά­δες ερ­γά­τες και αγρό­τες πλημ­μύ­ρη­σαν τους δρό­μους γύρω από το Πο­λυ­τε­χνείο. Δίπλα στις συ­νε­λεύ­σεις και τα συ­ντο­νι­στι­κά των φοι­τη­τών, υπήρ­χαν ερ­γα­τι­κές συ­νε­λεύ­σεις και επι­τρο­πές, που πραγ­μα­τι­κά δη­μιουρ­γού­σαν άλλες προσ­δο­κί­ες. Την ίδια στιγ­μή χι­λιά­δες μα­θη­τές, παρά τα ελεγ­χό­με­να από την ασφά­λεια απου­σιο­λό­για, άφη­ναν τα σχο­λεία και έτρε­χαν προς το κα­τει­λημ­μέ­νο Πο­λυ­τε­χνείο βοη­θώ­ντας όπως μπο­ρού­σαν.

Μια ει­κό­να από το μέλ­λον, έπαιρ­νε σάρκα και οστά μέσα σε ένα από­λυ­τα ανε­λεύ­θε­ρο και κα­τα­πιε­στι­κό κα­θε­στώς. Αυτό δε θα μπο­ρού­σε να γίνει για πολύ ανε­κτό. Κάπως έτσι, τα ξη­με­ρώ­μα­τα της 17ης Νο­έμ­βρη, τα τανκς μπού­κα­ραν στο Πο­λυ­τε­χνείο σε ένα στιγ­μιό­τυ­πο απί­στευ­της βα­ναυ­σό­τη­τας που για κακή τους τύχη κα­τα­γρά­φη­κε από την κά­με­ρα του αντα­πο­κρι­τή Άλ­μπερτ Κου­ράντ, από το πα­ρά­θυ­ρο του Ακρο­πόλ. Αυτό το ολι­γό­λε­πτο βί­ντεο απο­τύ­πω­νε με από­λυ­τη ακρί­βεια τις δύο κοι­νω­νί­ες που κρύ­βο­νταν κάτω από την ίδια ση­μαία. Από τη μία οι φοι­τη­τές, οι ερ­γά­τες, οι αγρό­τες, οι μα­θη­τές που μά­χο­νται για την ελευ­θε­ρία, και από την άλλη τα τανκς, η αστυ­νο­μία και μια δράκα πο­λι­τι­κά τε­λειω­μέ­νων συ­νταγ­μα­ταρ­χών. Τα γε­γο­νό­τα εκεί­νης της νύ­χτας, ση­μα­το­δό­τη­σαν την ορι­στι­κή ανα­τρο­πή της Χού­ντας, άσχε­τα αν αυτή ήρθε με­ρι­κούς μήνες αρ­γό­τε­ρα.

Η επί­ση­μη ιστο­ρι­κή βι­βλιο­γρα­φία επι­μέ­νει ότι η δι­κτα­το­ρία κα­τέρ­ρευ­σε υπό τις συ­νέ­πειες των γε­γο­νό­των της Κύ­πρου, το κα­λο­καί­ρι του 1974. Πα­ρου­σιά­ζει τον «εθνάρ­χη» Κων­στα­ντί­νο Κα­ρα­μαν­λή ως απε­λευ­θε­ρω­τή και εγ­γυ­η­τή της με­τα­πο­λι­τευ­τι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας. Πολ­λοί μά­λι­στα του πι­στώ­νουν μέχρι και την… ύπαρ­ξη της κομ­μου­νι­στι­κής Αρι­στε­ράς λόγω της νο­μι­μο­ποί­η­σης του ΚΚΕ. Όλα αυτά είναι ένα φαι­δρό αστι­κό κα­τα­σκεύ­α­σμα. Η εξέ­γερ­ση του Πο­λυ­τε­χνεί­ου ήταν αυτή που έκοψε για τα καλά τα πο­δά­ρια της Χού­ντας. Η πα­νελ­λα­δι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων ερ­γα­τών, φοι­τη­τών και μα­θη­τών και η μα­ζι­κή και ρι­ζο­σπα­στι­κή πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση της πε­ριό­δου απο­τέ­λε­σαν την τα­φό­πλα­κα στο πιο βά­ναυ­σο και σκλη­ρό με­τα­πο­λε­μι­κό κα­θε­στώς. Οι αστοί ανέ­χτη­καν την κομ­μου­νι­στι­κή Αρι­στε­ρά σε όλες τις εκ­φάν­σεις της, απλού­στα­τα γιατί δεν μπο­ρού­σαν να κά­νουν αλ­λιώς. Ήξε­ραν το που μπο­ρού­σε να φτά­σει αυτός ο διά­χυ­τος ρι­ζο­σπα­στι­σμός και προ­τί­μη­σαν τη συ­ναί­νε­ση.

Επα­να­στα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Τα γε­γο­νό­τα πρέ­πει να εξε­τά­ζο­νται στην εποχή τους. Και ήταν μια εποχή που είχε πολύ έντο­νη πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση. Όσοι πήραν μέρος στα γε­γο­νό­τα δε συμ­με­τεί­χαν απλώς σε ένα μα­ζι­κό ξέ­σπα­σμα, αλλά στην πλειο­ψη­φία τους κου­βα­λού­σαν έντο­νες πο­λι­τι­κές ανα­φο­ρές. Η εί­σο­δος της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς στον πο­λι­τι­κό στίβο άλ­λα­ξε ρι­ζι­κά τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώνα. Με­μο­νω­μέ­να στε­λέ­χη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού, τρο­τσκι­στές, μα­οϊ­κοί και γκε­βα­ρι­στές έφτια­χναν νέες ορ­γα­νώ­σεις, εξέ­δι­δαν πα­ρά­νο­μα έντυ­πα και εμπλού­τι­ζαν την πο­λι­τι­κή σκέψη σε μια ρι­ζο­σπα­στι­κή κα­τεύ­θυν­ση. Σε μια κα­τεύ­θυν­ση που δεν επε­δί­ω­κε μόνο την ανα­τρο­πή της Χού­ντας, αλλά έθετε επί τά­πη­τος το ζή­τη­μα του κα­θε­στώ­τος που τη γέν­νη­σε. 

Όλα αυτά, σε μια πε­ρί­ο­δο που η Χού­ντα έβλε­πε τη νο­μι­μο­ποί­η­ση της να αμ­φι­σβη­τεί­ται σε κοι­νω­νι­κό επί­πε­δο και που επε­δί­ω­κε να την επα­να­θε­με­λιώ­σει μέσα από τη φι­λε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση του κα­θε­στώ­τος και τη με­τά­βα­ση σε μια κα­ρι­κα­τού­ρα κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας χωρίς να πει­ρα­χτεί ο χου­ντι­κός κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός. Φο­βι­κές απέ­να­ντι στις εξε­λί­ξεις, οι ηγε­σί­ες του ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού και του ΚΚΕ έβλε­παν πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­σι­τή μια ομαλή με­τά­βα­ση από τη δι­κτα­το­ρία στην αστι­κή δη­μο­κρα­τία παρά μια τα­ξι­κή σύ­γκρου­ση που θα οδη­γού­σε σε άλλες «επι­κίν­δυ­νες» κα­τευ­θύν­σεις. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το ΚΚΕ Εσω­τε­ρι­κού σκε­φτό­ταν να συμ­με­τά­σχει στις χου­ντο­ε­κλο­γές του Μαρ­κε­ζί­νη, ενώ το ΚΚΕ κατά τη διάρ­κεια της κα­τά­λη­ψης του Πο­λυ­τε­χνεί­ου επε­ξερ­γα­ζό­ταν το εν­δε­χό­με­νο απο­χώ­ρη­σης και υπε­ρά­σπι­ζε τον πε­ριο­ρι­σμό της κα­τά­λη­ψης σε φοι­τη­τι­κά αι­τή­μα­τα που δε θα έθι­γαν το ίδιο το κα­θε­στώς, ούτε θα προ­χω­ρού­σαν ένα βήμα πα­ρα­κά­τω.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είχε ξε­πε­ρά­σει τις ανα­λύ­σεις της ηγε­σί­ας της πα­λιάς Αρι­στε­ράς. Στα φοι­τη­τι­κά αμ­φι­θέ­α­τρα και στους ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους χτι­ζό­ταν ένα ρεύμα ανοι­χτής πο­λι­τι­κής δρά­σης ενά­ντια στη Χού­ντα που δεν εγκλω­βι­ζό­ταν σε ημί­με­τρα και συμ­βι­βα­σμούς. Πρό­κει­ται για ένα δυ­να­μι­κό αγω­νι­στών/τριών που έθετε εμ­φα­τι­κά ως στρα­τη­γι­κό στόχο το ζή­τη­μα του σο­σια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού και τη με­τά­βα­ση σε μια ολό­τε­λα δια­φο­ρε­τι­κή κοι­νω­νία. Αυτό το κόκ­κι­νο κύμα που ξε­πή­δη­σε μέσα στα χρό­νια της Χού­ντας απο­τέ­λε­σε και ανα­πό­σπα­στο τμήμα των ερ­γα­τι­κών μαχών που δό­θη­καν στη με­τα­πο­λί­τευ­ση, με απο­τέ­λε­σμα πολ­λές και ση­μα­ντι­κές νίκες απέ­να­ντι στην κυ­ρί­αρ­χη τάξη. Νίκες που σή­με­ρα οι αστι­κές κυ­βερ­νή­σεις προ­σπα­θούν να πά­ρουν πίσω μέσα σε ένα απί­στευ­το κρε­σέ­ντο συ­στη­μι­κού ρε­βαν­σι­σμού. Νίκες που εμείς κα­λού­μα­στε να υπε­ρα­σπι­στού­με ξανά, πιά­νο­ντας το νήμα του Νο­έμ­βρη πιο δυ­να­τά από ποτέ.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες