Οι εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής είναι πάντα οι πιο κεντρικοπολιτικού χαρακτήρα αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν άλλωστε τυχαίο ότι και τα ποσοστά των υποψηφίων προσομοιάζουν με αυτά των αντίστοιχων κομμάτων στις βουλευτικές. Ο Χαρδαλιάς (ΝΔ) διατηρεί ισχυρό προβάδισμα (οι δημοσκοπήσεις δίνουν γύρω στο 35% στον πρώτο γύρο) και αρκετά πιο πίσω ο Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) με τον Ιωακειμίδη (ΣΥΡΙΖΑ) δίνουν τη μάχη για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη για να πλησιάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών με υποψήφιο τον Πρωτούλη.

Η ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική Αριστερά δίνει τη δική της μάχη με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, την Ανυπότακτη Αττική με υποψήφια περιφερειάρχη τη Μαριάνα Τσίχλη και την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με τον Κώστα Τουλγαρίδη.

Δυο σχήματα που είχαν εκπροσώπηση στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο και βοήθησαν και στήριξαν όσο μπορούσαν τα κινήματα αντίστασης και διαμαρτυρίας, δίνοντας το παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις. Και στα δύο ψηφοδέλτια συμμετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες που δίνουμε μαζί τις μάχες σε διάφορα μέτωπα (συνδικαλιστικά, φεμινιστικά, τοπικά, περιβαλλοντικά κ.ά.). Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει ένα κοινό κατέβασμα της δικής μας Αριστεράς, όπως και στις περισσότερες περιφέρειες (με τις φωτεινές εξαιρέσεις των περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου).

Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε θέσεις των δύο σχημάτων μέσω των επικεφαλής τους και αφήνουμε την επιλογή στον καθένα προσωπικά πάνω από την κάλπη.

----

Για πραγματική μαχητική αριστερή αντιπολίτευση και μια άλλη αριστερά, ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική

Του Κώστα Τουλγαρίδη

Οι εκλογές της 8ης Οκτώβρη έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να εμπεδώσει την πολιτική της νίκη στις βουλευτικές και να προετοιμάσει το έδαφος για την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του τοπικού κράτους στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην υλοποίηση της πολιτικής της παράδοσης των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτική εκμετάλλευση. Όλο το θεσμικό πλαίσιο από τον Καλλικράτη (ΠΑΣΟΚ) και τον Κλεισθένη (ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι το νόμο Βορίδη, ακόμα και το νεο νομοσχέδιο Κεραμέως, επιχειρεί να επιβάλει τον αυστηρό έλεγχο στην πολιτική του τοπικού κράτους και την απόλυτη εναρμόνισή του με την κεντρική διοίκηση. Η  ευθυγράμμιση τέλος με το πλαίσιο της ΕΕ και δεδομένης της υποχρηματοδότησης, η εξάρτηση από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ολοκληρώνουν τη σημερινή φυσιογνωμία της τοπικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την ουσιαστική στήριξη της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ στην πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και του κέρδους. Ο Χαρδαλιάς, ο Σγουρός κι ο Ιωακειμίδης είναι εκφραστές της ίδιας πολιτικής για αυτό και η προεκλογική περίοδος θύμισε μεταγραφική ποδοσφαιρική περίοδο με μεταπηδήσεις συμβούλων και υποψηφίων από τη μία παράταξη στην άλλη. Το δε ψηφοδέλτιο του Καμπούρη συγκεντρώνει την πάντα χρήσιμη για αυτούς ακροδεξιά εφεδρεία.

Η ψήφος στις εκλογές αυτές πρέπει να είναι ψήφος καταδίκης όλων των εκφραστών της πολιτικής αυτής.  Είναι αναγκαία η ψήφος ενίσχυσης μιας πραγματικής μαχητικής αριστερής αντιπολίτευσης και και μια άλλης αριστεράς, ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής.

Με οδηγό τον ρεαλισμό των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Για να διεκδικήσουμε ανθρώπινες πόλεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Για να παλέψουμε για το δικαίωμα στην πόλη και το περιβάλλον, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την καπιταλιστική λεηλασία της φύσης. Η ενίσχυση αυτού του ρέυματος θα συμβάλει στη συγκρότηση

Απάντηση σε αυτή την επίθεση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, την ΕΕ, με το ίδιο το σύστημα της καταστροφικής εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης. Για αυτό δεν αρκεί η απλή καταγγελία της πολιτικής αυτής ούτε οι λογικές ανάθεσης σε «κόκκινους» συμβούλους και δημάρχους, οι οποίοι τελικά περιορίζονται να κάνουν «νοικοκύρεμα» μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που καθορίζουν η δημόσια υποχρηματοδότηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κι η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με δεσμευτική επιλεξιμότητα την απελευθέρωση της αγοράς. Ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να σταθούν αυταπάτες για δυνατότητα «φιλολαϊκής διαχείρισης» εντός του πλαισίου λειτουργίας του τοπικού κράτους, χωρίς αμφισβήτηση των πολιτικών που επιβάλλει η ΕΕ και σε σύγκρουση με το αστικό σχέδιο που υπηρετούν κυβέρνηση και συστημική αντιπολίτευση.

Η πάλη για ανακούφιση του λαού, για ρωγμές και κατακτήσεις  εδώ και τώρα, απαιτεί ένα κίνημα σύγκρουσης με όλες τις βασικές επιλογές της αστικής πολιτικής που θα είναι πολιτικά επικίνδυνο και ικανό να κλονίσει τις αστικές δυνάμεις. Εξάλλου, έχουμε πλέον την εμπειρία ότι η λογική πως «θα καταργηθεί το μνημόνιο χωρίς ρήξη με την ΕΕ» οδήγησε σε ένα νέο χειρότερο μνημόνιο. Η λογική της «αριστερής διακυβέρνησης», χωρίς αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, οδήγησε σε εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, γέννησε τεράστια απογοήτευση στην κοινωνία και δημιούργησε σοβαρή κρίση στην αριστερά.

Η ΑΑΑ έχει ιστορία 13 χρόνων δημοκρατικής λειτουργίας, με συνελεύσεις και εναλλαγή των εκπροσώπων της και στο περιφερειακό συμβούλιο. Επιδιώξαμε όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεπίδραση με τα τοπικά κινήματα και προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε τη συζήτηση και να τεκμηριώσουμε τις παρεμβάσεις μας για τα τοπικά ζητήματα. Απευθυνόμαστε σταθερά σε όλες τις αντικαπιταλιστικές, ριζοσπαστικές και αντιδιαχειριστικές δυνάμεις, αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος αγωνιστών των κινημάτων της Αττικής. Ενόψει των εκλογών, επιδιώξαμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία με συνείδηση ότι οι καιροί απαιτούν ενότητα με σαφή αντικαπιταλιστικό και ανατρεπτικό προσανατολισμό, γιατί αυτό θα συμβάλει με καλύτερους όρους στη συγκρότηση του αγωνιστικού ρεύματος που θα συγκρουστεί με το αστικό σχέδιο.  Για αυτό και στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχει ένα μεγάλο εύρος αγωνιστών του συνδικαλιστικού, περιβαλλοντικού, φεμινιστικού, αντιφασιστικού κινήματος και σε μεγάλο ποσοστό -μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες εκλογές- υποψήφιες/οι πέρα από  τις πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στην κίνηση. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέγγισης με όσους επέλεξαν να μην ανταποκριθούν σε αυτή τη φάση.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πολιτικό δυναμικό της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα στηρίξει το ψηφοδέλτιό μας. Θα συμβάλει να σπάσουμε το  φράγμα του 3% και να εκλέξουμε για 4η φορά περιφερειακό σύμβουλο, για να ενισχύσουμε από κοινού, τους μεγάλους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

«Να σπάσει ο κύκλος της απογοήτευσης και να πετύχουμε κατακτήσεις για τις λαϊκές τάξεις»

Συνέντευξη με τη Μαριάνα Τσίχλη

Ποια είναι η πολιτική σημασία των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής και γιατί αξίζει η ψήφιση-στήριξη της «Ανυπότακτης Αττικής»;

Στην Αττική, όπου ζει και εργάζεται πάνω από το 40% του πληθυσμού και παράγεται περίπου το 50% του Α.Ε.Π., οι εκλογές έχουν κεντρικό χαρακτήρα και είναι δείκτης συνολικότερα του πολιτικού συσχετισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ευκαιρία να εκλέξει Περιφερειάρχες και Δημάρχους του απόλυτου ελέγχου της, που θα της επιτρέψουν να κυριαρχήσει πλήρως στο πολιτικό σκηνικό. Ειδική βαρύτητα δίνει στην Περιφέρεια Αττικής, με ένα πρόσωπο  του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, τον Ν. Χαρδαλιά, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της διανομής των τεράστιων κονδυλίων της Περιφέρειας.

Στις εκλογές είναι απαραίτητο να αποδοκιμαστεί ο κυβερνητικός υποψήφιος, αλλά και να υπάρξει αγωνιστικό αντίβαρο. Είναι σημαντικό να υπάρχει στο περιφερειακό συμβούλιο ισχυρή αγωνιστική, αριστερή, ριζοσπαστική, οικολογική αντιπολίτευση, που θα εκφράζει τις ανάγκες της πλειοψηφίας και θα στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες. Επιπλέον, η ενίσχυση μιας ενωτικής αριστερής συλλογικότητας, που συμμετέχει σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, θα συμβάλει συνολικότερα στην ανασυγκρότηση του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε μια εποχή που καλλιεργείται η απογοήτευση και δοκιμάζονται οι αξίες της αριστερής πολιτικής, από την επιθετικότητα δεξιάς και ακροδεξιάς και την ακόμη μεγαλύτερη συστημική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, με εκφυλιστικά στοιχεία υποχώρησης της πολιτικής.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι αν εκλεγεί, «η αντιπλημμυρική θωράκιση θα έχει δρομολογηθεί τους 20 πρώτους μήνες». Τι δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και ποια μέτρα απαιτούνται για την ουσιαστική προστασία των ζωών μας και του περιβάλλοντος, από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και ανάλογες απειλές, στον καιρό της κλιματικής κρίσης;

Οι δηλώσεις αυτές είναι πρόκληση για το λαό, από ένα πρόσωπο που, όταν είχε θέσεις ευθύνης στην Πολιτική Προστασία, παρουσίασε καταστροφικά αποτελέσματα, στην πανδημία, στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες στην Εύβοια ή στο χιονιά του 2021. Ο νέος εκλεκτός της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που εφάρμοσε και ο Γ. Πατούλης. Με μηδενικό έργο στην αντιπλημμυρική προστασία, για την οποία δεν προορίστηκε ούτε το 3% του προϋπολογισμού. Αλλά και προωθείται το μπάζωμα των ρεμάτων της Αττικής (λχ. Πικροδάφνη, Ποδονίφτης, Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος) που καταστρέφει οικοσυστήματα και αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο, ιδίως στην Αττική που πάσχει από άναρχη δόμηση. Ίδια εγκατάλειψη και στη δασοπροστασία, ενώ στην Αττική, που έχει καεί το 33% των δασικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, τα ιδιόκτητα μέσα και το προσωπικό πολιτικής προστασίας είναι ανεπαρκή.

Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται, όσο το σχεδιασμό έργων στην Περιφέρεια κάνουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, του real estate και των αιολικών, όσο η Περιφέρεια ακολουθεί την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων, που θυσιάζει τις ζωές και το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων. Χρειάζεται μια εντελώς άλλη πολιτική, που θα αξιοποιεί τα κονδύλια της αυτοδιοίκησης για μεγάλα έργα ορεινής υδρονομίας, αποκάλυψη και ανάδειξη του φυσικού σχηματισμού των ρεμάτων, ενίσχυση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας με μόνιμο προσωπικό, πλήρη προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Απέναντι στο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που λειτουργεί ως σταθερός χρηματοδότης του κεφαλαίου (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ κλπ) και εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, αδιαφορώντας προκλητικά για τις κοινωνικές ανάγκες, ποιά μπορεί να είναι η παρέμβαση της μαχητικής Αριστεράς σε επίπεδο Περιφέρειας και ποιό εναλλακτικό σχέδιο προβάλλει η παράταξή σας;

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και της φύσης, έχει οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, αβάσταχτο στεγαστικό κόστος, περιβαλλοντική κρίση.

Η αριστερά έχει και μπορεί να προβάλει ένα εντελώς διαφορετικό όραμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και ιδίως τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Αναστροφή των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας, για αντιπλημμυρική θωράκιση και δασοπροστασία, προστασία και επέκταση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου. Στήριξη της κοινωνίας, των ανέργων, των ευάλωτων νοικοκυριών από εξώσεις ή αποκοπές ρεύματος, δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες, σίτιση και μεταφορά των μαθητών/τριών στα σχολεία, δημόσιες εγκαταστάσεις άθλησης. Επίλυση του πιεστικού προβλήματος των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, που δεν θα υποβαθμίζει ολόκληρες περιοχές σε «πίσω αυλή» της Αττικής.

Αυτοί οι σκοποί απαιτούν σύγκρουση με τις κεντρικές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και διεκδίκηση για χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, για να μην εξαρτάται από ευρωπαϊκά κονδύλια, που συνδέονται με την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών. Απαιτούν, επιπλέον, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τον ασφυκτικό έλεγχο των αυτοδιοικητικών οργάνων και των προϋπολογισμών, απλή αναλογική, κατάργηση των υπερεξουσιών του Περιφερειάρχη. Αλλά και όραμα για ενίσχυση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου στην Περιφέρεια, με την ενίσχυση της συμμετοχής των κινημάτων στα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Θεωρείς ότι ήταν αναγκαία ή/και εφικτή η εκλογική συμπόρευση με τις  άλλες αριστερές δυνάμεις; Είναι και ο  αντιδημοκρατικός κόφτης του 3%, ενώ παράλληλα η καθεστωτική σύγκλιση των υπόλοιπων συνδυασμών, που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι πιο ορατή από ποτέ.

Η εκλογική συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς ήταν απολύτως εφικτή και θα ήταν πολύτιμη. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι για το 95% των ζητημάτων έχουμε την τελευταία τετραετία όλες οι δυνάμεις της αριστεράς ψηφίσει και αγωνιστεί από κοινού. Από πλευράς μας, είχαμε απευθύνει εγκαίρως, ήδη από το Φεβρουάριο 2023 κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για εκλογική συνεργασία, για να αχρηστευτεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και να εκφραστεί ένα ισχυρό μέτωπο αριστερής αντιπολίτευσης υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις δυνάμεις του ΚΚΕ ή άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά επιμονή στο δρόμο των τεχνητών διαφοροποιήσεων, που απογοητεύει και αποδυναμώνει.

Παρόλα αυτά, η Ανυπότακτη Αττική έκανε μια σοβαρή προσπάθεια συνεργασιών και πέτυχε τη διεύρυνσή της, με δυνάμεις και αγωνιστές/τριες από διαφορετικές πολιτικές εντάξεις της αριστεράς, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των κινημάτων. Πετύχαμε, έτσι, μια πλατιά συσπείρωση που μπορεί να εκφράσει μαζικά την ενωτική, μαχητική αριστερά στην Περιφέρεια Αττικής και να συνεχίσει και την επόμενη ημέρα στο περιφερειακό συμβούλιο να επιμένει στο δρόμο της ενότητας της μαχόμενης αριστεράς, για να σπάσει ο κύκλος της απογοήτευσης και να πετύχουμε κατακτήσεις για τις λαϊκές τάξεις.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες