Στις 27 Ιανουαρίου o πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τρεις πόλεις κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ – το Πορτ Σάιντ, το Σουέζ και την Ισμαηλία – μετά τις εκρηκτικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους.

Η 25η Ιανουαρίου σηματοδότησε την δεύτερη επέτειο της επανάστασης που σάρωσε το μισητό και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Την επόμενη μέρα ένα δικαστήριο του Καΐρου εξέδωσε θανατικές ποινές για 21 οπαδούς ποδοσφαίρου που εμπλέκονταν σε ταραχές που έγιναν δύο χρόνια πριν και κατέληξαν σε θανάτους. Η ετυμηγορία πυροδότησε οργή, επειδή τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμη καταδικάσει κανέναν από το αιγυπτιακό προσωπικό ασφαλείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο για να τιμωρήσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Από την αρχή των διαδηλώσεων πάνω από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προσπαθήσει να καταπνίξουν την εξέγερση. Σε όλη την Αίγυπτο, διαδηλωτές συγκρίνουν τη διακήρυξη των νόμων έκτακτης ανάγκης του Μόρσι με το αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, το οποίο η επανάσταση υποτίθεται θα μετασχημάτιζε. Σε αυτή την ανακοίνωση, οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου καταγγέλουν το Μόρσι και τις προσπάθειές του να συντρίψει αυτό το τελευταίο κύμα αγώνα.

Σε μία ομιλία του, που πέρασε από απειλές σε υποκίνηση δολοφονιών, ο δικτάτορας Μοχάμεντ Μόρσι μας έδειξε σήμερα το απόγευμα το πιο άσχημο από τα πρόσωπά του. Στη δήλωσή του, εξήρε τη συμπεριφορά της αστυνομίας και του στρατού, ενώ τα χέρια τους ήταν ακόμα μούσκεμα με το αίμα δεκάδων Αιγύπτιων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Αυτά τα εγκλήματα έγιναν βάσει οδηγιών του Μόρσι -οδηγίες για να προστατέψουν το θρόνο, το καθεστώς και το κόμμα του.

Με αυτές τις δηλώσεις, ο Μόρσι  ξεκίνησε τον πόλεμό του ενάντια στους Αιγυπτίους και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας, αρχίζοντας από τις ηρωικές πόλεις της διώρυγας του Σουέζ. Αυτός και ο στενός του κύκλος παραδέχθηκαν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ήταν μη εφαρμόσιμη, όμως αυτή θα γινόταν η δικαιολογία για να χυθεί ακόμη περισσότερο αίμα και να επιτραπεί η σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών τις ημέρες που θα ακολουθούσαν. Ο λαϊκός θυμός έχει εκραγεί στις τρεις πόλεις, όπου ο πληθυσμός είχε βγει στους δρόμους για κηδείες για τους μάρτυρες. Ο Μόρσι σκόπιμα παραβλέπει όλους τους πραγματικούς λόγους πίσω από την εξέγερση πάνω στην επέτειο της επανάστασης, όπως η έλλειψη της δικαιοσύνης για τους μάρτυρες. Ο Μόρσι  είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα την εξασφαλίσει, αλλά αντίθετα, είπε ψέματα για να εξαπατήσει το έθνος. Αγνοεί την απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δικής του κουρασμένης κυβέρνησης. Ενώ έχει προσελκύσει δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του Μουμπάρακ, έχει αδιαφορήσει για την άνοδο των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έχει αποτύχει να κατοχυρώσει ένα δίκαιο μέγιστο και ελάχιστο μισθό, ενώ έχει αποτύχει να ανακτήσει τον πλούτο που έχει κλαπεί από το λαό.

Οι οικογένειες του Πορτ Σάιντ κινητοποιήθηκαν για να απορρίψουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, του οποίου τις αποφάσεις για το Συνταγματικό Δικαστήριο ο Μόρσι και η Αδελφότητα είχαν αμφισβητήσει στο παρελθόν, φοβούμενοι τυχόν έκδοση απόφασης εναντίον των συμφερόντων τους και το διορισμό του γενικού εισαγγελέα. Μετά από μια συνάντηση με μια αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία το πρωί της 29ης Ιανουαρίου, κατά την οποία προσέφερε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Διώρυγας του Σουέζ, ο Μόρσι και οι ηγέτες του στρατού του πήραν το πράσινο φως από τα αφεντικά τους στην Ουάσινγκτον να επιβάλουν αυτή τη συλλογική τιμωρία.

Αλλά το Σουέζ, που πυροδότησε την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, μια επανάσταση που - δυστυχώς – τοποθέτησε το Μόρσι στη θέση της εξουσίας, θα εκραγεί ξανά. Το Σουέζ, το Πορτ Σάιντ και όλες οι πόλεις της Αιγύπτου είναι ένα ηφαίστειο επαναστατικής οργής, αρχής γενομένης με τις πορείες χιλιάδων λίγα μόνο λεπτά μετά την ηλίθια ομιλία σου, αψηφώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας σου, το στρατό και την αστυνομία σου, επιβεβαιώνοντας την επαναστατική ετοιμότητα.

Ο λαός  δεν θα ανταποκριθεί στα ψέματα του Μόρσι και της Αδελφότητάς του παρέχοντας σταθερότητα και ασφάλεια. Η μόνη σταθερότητα που αντιπροσωπεύει ο Μόρσι είναι αυτή της παντοτινής του θέσης στην εξουσία, αυτή της ασφάλειας να κλέβει τον πλούτο του λαού χωρίς τιμωρία.  Ακριβώς όπως οι εργάτες στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, για παράδειγμα, απέργησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαϊκό κίνημα, καλούμε τους εργάτες στη διώρυγα, στα λιμάνια και στις εταιρείες στις πόλεις της διώρυγας να κατέβουν σε απεργία. Καλούμε όλους τους ανθρώπους του έθνους να σταθούν αλληλέγγυοι με τις πόλεις της διώρυγας απέναντι στις επιθέσεις αυτού του νέου Φαραώ και της Αδελφότητάς του.

Ζητάμε από τη νεολαία των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων να αψηφήσει και να καταδικάσει κάθε ηγεσία που δέχεται διάλογο με το δολοφονικό καθεστώς κάτω από τη σκιά του νόμου έκτακτης ανάγκης. Πώς μπορούν να διαπραγματευτούν με ένα καθεστώς που σκοτώνει τους ανθρώπους και απειλεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα;

Καλούμε το λαό να εργαστεί από κοινού σε κάθε δρόμο, εργοστάσιο και χωριό, σε κάθε τζαμί και εκκλησία, κάθε πανεπιστήμιο και σχολείο, προκειμένου να εκθέσει αυτό το αιματηρό καθεστώς. Γιατί αυτή είναι η αληθινή μάχη, η αληθινή και δύσκολη διαδρομή για την αλλαγή στην οποία πιστεύουμε - αλλαγή από τις μάζες. Δεν θα έρθει μέσω συζητήσεων στη δορυφορική τηλεόραση ή μέσω ατομικής τυχοδιωκτικής βίας, η οποία βλάπτει και αποθαρρύνει περισσότερο από ότι ωφελεί.

Δόξα στους μάρτυρες, νίκη στην επανάσταση, η εξουσία και ο πλούτος στο λαό.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου
28 Γενάρη 2013

Ετικέτες