Μέσα στον κόσμο και τις οργανώσεις της Λαϊκής Ενότητας, έχει εδώ και μέρες ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση. Αιτία η υπερψήφιση-«και με τα δύο χέρια»-του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, από τους συμβούλους της «Δύναμης Ζωής» που ανήκουν στη ΛΑΕ.

Η αντίληψη της «συνέχειας του κράτους» και της υποταγής στο «ρεαλισμό» διαπνέουν σχεδόν όλες τις ενέργειες της περιφέρειας Αττικής, στο διάστημα που η «μικρή πρωθυπουργός» Ρ. Δούρου, βρίσκεται στο τιμόνι της. Η Περιφέρεια, ως ασπίδα προστασίας της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των μνημονίων, μοιάζει ξεθωριασμένη προεκλογική υπόσχεση. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, η περιφερειάρχης υπήρξε ένα από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίστηκε τη δεξιά μετατόπιση του κόμματος και την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του καλοκαιριού.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου Τσίπρα, η ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπόφευκτη και απαραίτητη. Έτσι, ο συμφιλιωτισμός με την αναπαραγωγή του μοντέλου διακυβέρνησης Τσίπρα στην Περιφέρεια Αττικής, είναι μια καταστροφική τακτική: ακυρώνει τους «ίδιους μας τους εαυτούς», αποθαρρύνει τα μέλη της ΛΑΕ και απωθεί τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς που παρακολουθεί με ενδιαφέρον το εγχείρημά μας.

Από τη στιγμή που οι δυνάμεις της ΛΑΕ βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που δίνουν καθημερινό πολιτικό αγώνα ενάντια στο μνημονιακό μπλοκ και τις ευρωηγεσίες, η συνύπαρξη στο «μικρό κράτος» της Αττικής με όσους/ες εκπροσωπούν τη λογική των αντιπάλων μας, είναι αδικαιολόγητη. Όσα προσχήματα και αν εφευρεθούν.

Πέντε σύντροφοι-ισσες που είχαν εκλεγεί με την παράταξη της Ρ. Δούρου (4 ΛΑΕ και 1 ΚΟΕ), καταψήφισαν  τον προϋπολογισμό του 2016. Ο τελευταίος, παραμένει πιστός στις μνημονιακές επιταγές που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία την τοπική αυτοδιοίκηση και διευκολύνει τις δράσεις μεγαλοεπιχειρηματιών: υπόσχεση για ικανοποίηση των αιτημάτων Μελισσανίδη (κονδύλι 20.000.000 ευρώ προς την Δικέφαλος ΑΕ), Αλαφούζου κ.α. (7.000.000 ευρώ για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, 19.000.000 για την ΠΑΕ Πανιώνιος). Παράλληλα, διατηρεί τις επικίνδυνες επιλογές στη διαχείριση απορριμμάτων με τη λύση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (4.000.000 ευρώ).

Το μέτωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς που χρειαζόμαστε για την πολιτική ανατροπή, σίγουρα χρειάζεται πολλά ακόμα για να συγκροτηθεί. Όμως δεν χρειάζεται πρακτικές καταδικασμένες στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας και πρώτα και κύρια στη συνείδηση του κόσμου της Αριστεράς. Την αναγκαία ρήξη με το μονόδρομο των μνημονίων που διακηρύσσουμε, ας την κάνουμε πράξη, ερχόμενοι σε ρήξη με τους κυβερνητικούς απολογητές στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και στους μαζικούς χώρους.