Το προσφυγικό ζήτημα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή.

Όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια επέμεναν στη λογική της αποτροπής, της απώθησης και της απέλασης. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με αρκετά αποφασιστικό τρόπο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αντιμέτωποι με μια εχθρική πολιτική, που δεν τηρεί ούτε την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μεταφορές στην ενδοχώρα

Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι τραγικές. Πρόκειται για υπεράριθμες δομές, χωρίς επαρκή στέγαση, με ελλιπή θέρμανση το χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι, με πολύ άσχημες συνθήκες υγιεινής και ελλείψεις σε σίτιση, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες οικογένειες με μικρά παιδιά βρέθηκαν στο έλεος του κρύου, της λάσπης και της βροχής. Η κρατική πρόληψη για όλα τα παραπάνω υπήρξε μηδαμινή και έτσι τα στρατόπεδα έμοιαζαν με αποθήκες ψυχών. Σύμφωνα με το «Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων» μόνο στη Μόρια, σε μια δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 πρόσφυγες, διέμεναν 14.919. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, και ο πιο αδαής το τι τραβούσαν οι πρόσφυγες σε αντίστοιχες δομές σε άλλα νησιά.

Με εγκληματική καθυστέρηση η κυβέρνηση μεταφέρει τμηματικά πρόσφυγες στην ενδοχώρα, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει επαρκείς δομές, στις οποίες θα διαμείνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση των προσφύγων, που δεν αντέχουν να υπομείνουν ξανά τις ίδιες άθλιες συνθήκες. Η κυβέρνηση τους στοιβάζει μέχρι και σε εγκαταλειμμένα μοναστήρια προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά. Στην Ηλεία οι πρόσφυγες αντέδρασαν αρνούμενοι να διαμείνουν σε μοναστήρι που δεν πληρούσε στοιχειώδεις προϋποθέσεις και ύστερα από παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πάρθηκε απόφαση για μεταφορά τους σε άλλη δομή στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή αυτή η κατάσταση έδινε πάτημα σε ακροδεξιά στοιχεία να ξεδιπλώσουν για μια φορά ακόμη το ρατσιστικό τους μίσος.

ΜΜΕ και προσφυγικό

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η επικοινωνιακή κάλυψη των παραπάνω γεγονότων. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ έδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία για τις μπριζόλες των «Ενωμένων Μακεδόνων» παρά για τα δίκαια αιτήματα των προσφύγων και τις μαζικότατες δράσεις αλληλεγγύης. Στο περίφημο μπάρμπεκιου που στήθηκε από ακροδεξιούς απέναντι από προσφυγική δομή στα Διαβατά, παραβρέθηκαν λίγοι «υπερπατριώτες» και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες τούς δείχνουν να τρώνε λαίμαργα τα καλαμάκια, φορώντας μπλούζες με ελληνικές σημαίες και τον ήλιο της Βεργίνας, αντί να δείχνουν τα πεινασμένα προσφυγόπουλα που ζητούν τα απολύτως στοιχειώδη για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί τη συνολικότερη αντιπροσφυγική κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει η ΝΔ.

Η συγκεκριμένη απάνθρωπη μεθοδολογία αντιμετώπισης ενός σοβαρού ζητήματος πολλές φορές, όμως, επιφέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Εκτός από τις τριβές στο ίδιο το εσωτερικό της ΝΔ, με την Μπακογιάννη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των Κυρανάκηδων και των Μπογδάνων, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία του κόσμου. Στα Γιαννιτσά και την Κατερίνη οι πολύ μικρές εθνικιστικές μαθητικές διαδηλώσεις που έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από τα ΜΜΕ, πήραν την απάντησή τους από το μεγαλύτερο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Σερρών εξέδωσε μια υποδειγματική ανακοίνωση με την οποία καλωσόριζε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Στη Θεσσαλονίκη Φοιτητικοί Σύλλογοι και μαθητικά συμβούλια έχουν συστήσει επιτροπές αλληλεγγύης και καλωσορίσματος των προσφύγων. Όλα τα παραπάνω βέβαια δέχονται τον αποκλεισμό των κυρίαρχων μίντια, που εστιάζουν σε λίγες δεκάδες άτομα που φωνάζουν συνθήματα μίσους.

Ευθύνες και καθήκοντα

Προφανώς για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες. Η ΝΔ συνεχίζει και ως ένα βαθμό εμπλουτίζει μια ήδη εχθρική πολιτική προς τους πρόσφυγες. Πατάει πάνω στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη Frontex στα σύνορα και στις ήδη υποβαθμισμένες δομές που αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Να δυσκολέψει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, να αυξήσει τις περιπολίες στα παράλια των νησιών, να μετεγκαταστήσει τους πρόσφυγες σε ενδεχόμενες κλειστές δομές στο προσεχές μέλλον και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων. Το σύνολο της αντιπροσφυγικής αυτής πολιτικής απαιτεί και την ανάλογη δημοσιογραφική κάλυψη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ΜΜΕ εστιάζουν στη ρατσιστική ανάρτηση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Αλέξη Αλεξανδρή, παρά στις κινητοποιήσεις χιλιάδων ανθρώπων υπέρ των προσφύγων.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση και την περεταίρω ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού κινήματος και του κόσμου της αλληλεγγύης. Οι διαδηλώσεις, τα ψηφίσματα, οι συγκεντρώσεις υποδοχής και η ουσιώδης σύνδεση με τη μεγάλη μάζα των προσφύγων αποτελούν τα πρώτα αναγκαία βήματα απάντησης στο ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης. Απέναντι στη στοχοποίηση και το στιγματισμό των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να προτάξουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές που γεννούν φτώχεια, πόλεμο και ρατσισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες