Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο-που μετά τις απανωτές κυβερνητικές παλινωδίες έρχεται αύριο (2/9) στο Γ Θερινό Τμήμα της βουλής-παρουσίασε το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σήμερα το μεσημέρι.
Για το επίμαχο νομοσχέδιο μίλησαν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων, η Ελένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Πέτρος Σαπουντζάκης, μέλος της ομάδας Ομοφοβία στην Εκπαίδευση, ο Λάζαρος Τεντόμας, εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση και ο Γιουνούς Μοχαμαντί από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι οι υπό ψήφιση ρυθμίσεις, παρά την αυστηροποίηση των κυρώσεων για το μισαλλόδοξο λόγο, βρίσκονται πολύ πίσω από της ανάγκες της περιόδου και ο χαρακτηρισμός «αντιρατσιστικό» για το πόνημα που πηγαινοέφερνε ο Μπαλτάκος, είναι μάλλον υπερβολικός.
Το σχέδιο νόμου εστιάζει μόνο στη δίωξη του ρατσιστικού λόγου και όχι στη ρατσιστική βία (πράξη), αφήνοντας απροστάτευτα τα θύματα και τους μάρτυρες εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ποινικοποιεί τον εγκωμιασμό ή την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, πλήττοντας έτσι το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Αυτή η τελευταία διάταξη, είναι και η μόνη που πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί, ικανοποιώντας τους αντιδραστικούς κύκλους που επιμένουν να επικεντρωθεί η όλη συζήτηση στο θέμα των «γενοκτονιών». Και αυτό γιατί, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ελάχιστες περιπτώσεις πήραν το δρόμο του δικαστηρίου, παρά την έξαρση της ρατσιστικής βίας.
Συγχρόνως, αφήνει ατιμώρητες εκδηλώσεις του θεσμικού-κρατικού ρατσιμού (όπως π.χ. ο Ξένιος Δίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης), ενώ στο ρατσιστικό έγκλημα (άρθρο 1) δεν περιλαμβάνεται η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, τη στιγμή που πληθαίνουν τα κρούσματα ομοφοβικών επιθέσεων από τους φασίστες.
Απέναντι στο άτολμο και ανεπαρκέστατο νομοθέτημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως σημείωσε η βουλευτής Β. Κατριβάνου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροτείνει μια σειρά ρυθμίσεις: συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού στη ρατσιστική βία, ποινικοποίηση της πράξης και όχι του λόγου, θέσπιση μέτρων προστασίας των θυμάτων, ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν χωρίς φόβο τις ρατσιστικές επιθέσεις και ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης και για τα ετερόφυλα και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τροπολογίες που ουσιαστικά αποτελούν παλαιότερες προτάσεις νόμου της ριζοσπαστικής αριστεράς για ένα πραγματικό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αντιρατσιστικών κινήσεων και οργανώσεων και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι βουλευτές Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας, Δ. Τσουκαλάς, Μ. Μπόλαρη, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Κανελλοπούλου, Ο. Γεροβασίλη, Θ. Φωτίου, Α. Χατζησοφία κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στη ρατσιστική βία, αποτελεί κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης του κινήματος και της Αριστεράς, με την κυβέρνηση, τους νεοναζί και το αστικό κράτος. Χωρίς αυταπάτες για τα όρια του «θεσμικού αντιρατσισμού», με μαζική παρουσία στους δρόμους και τις γειτονιές, επιμένοντας στην αποκάλυψη των σχέσεων της Χ.Α. με το σύστημα, μπορούμε να επιβάλουμε έναν τέτοιο κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό, που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορέσει να τον αποτυπώσει σε ένα αληθινό αντιρατσιστικό νομικό οπλοστάσιο.