Με στόχο τη συνάντηση των κινημάτων, των τοπικών αρχών και των πολιτών που δρουν υποστηρικτικά στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Μεσόγειο, ξεκινά αύριο Παρασκευή το μεσογειακό φόρουμ SoliMed 2016 στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Με τη σύμπτυξη των λέξεων Solidarity (Αλληλεγγύη) και Mediterranean (Μεσόγειος), η διοργάνωση δίνει ήδη από τον τίτλο της το στίγμα και τις προθέσεις της.

Η ενίσχυση των τοπικών πρωτοβουλιών υποστήριξης των προσφύγων, η καταγγελία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιουργούν νεκρούς στην κοινή μας θάλασσα και φυσικά η καταδίκη της συμφωνίας ντροπής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων είναι μεταξύ των στόχων του φόρουμ που διακηρύσσει τη βασική του φιλοσοφία στη φράση «Να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο από ομαδικό τάφο σε θάλασσα αλληλεγγύης».

Οπως αναφέρεται στα εισαγωγικά κείμενα του SoliMed 2016, η Μεσόγειος μέχρι σήμερα έχει αναδειχτεί στον μεγαλύτερο μαζικό τάφο του πλανήτη καθώς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χαθεί στα νερά της.

Πάνω από 6.000 θάνατοι έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών για την ενίσχυση των συνόρων και την αύξηση της εξωτερικής ασφάλειας δημιουργούν περισσότερα θύματα, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να σταματήσουν τα κύματα της προσφυγιάς.

 

Η συνάντηση οργανώνεται από τον Δήμο της Βαλένθια και στηρίζεται από την GUE-NGL, την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ την πρωτοβουλία και την οργάνωση έχει αναλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του Podemos.

Παρούσα η «Εφ.Συν.»

Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης αποτελεί η διερεύνηση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στο προσφυγικό ζήτημα, με ειδικό εργαστήριο το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και bloggers από τις χώρες της Μεσογείου.

Στο εργαστήριο με τίτλο «Mέσα ενημέρωσης, ανθρωπιστική κρίση και μετακινήσεις πληθυσμών» την ελληνική εμπειρία θα μεταφέρουν δύο δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» (Ντίνα Δασκαλοπούλου και Μάριος Διονέλλης) και από το «R Project» η Κατερίνα Σεργίδου, η οποία έχει και τον ρόλο της συντονίστριας της ελληνικής αποστολής.

Από την Ελλάδα στις εργασίες του SoliMed 2016 θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος, η πανεπιστημιακός και αγωνίστρια της Αριστεράς με χρόνια προσφοράς στα κινήματα πόλης και αλληλεγγύης Ελένη Πορτάλιου, η Αθηνά Σκαμπά, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Χαϊδάρι, ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Κόντρα στο Ρεύμα» στη Νίκαια, η Εφη Γαρίδη και η Βάσω Ακριβού, διαμερισματικές σύμβουλοι στην 4η και 6η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας και εκπρόσωποι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» και η δημοσιογράφος Μάνια Μπαρσέφσκι με σημαντική προσφορά στα αντιρατσιστικά και δικαιωματικά κινήματα.

Το πρόγραμμα

Κατά το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν συνολικά 4 εργαστήρια, 6 στρογγυλά τραπέζια και 3 συνελεύσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από διακόσιους εκπροσώπους από τις χώρες της Μεσογείου.

Στις δύο εναρκτήριες γενικές συνελεύσεις (Παρασκευή και Σάββατο) θα εξεταστούν συνολικά η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από την κοινωνία των πολιτών και τους δήμους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα χωριστούν στις ομάδες εργασίας (στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια), ενώ στην καταληκτήρια γενική συνέλευση, την Κυριακή, θα γίνει η ανάλυση των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη.

Ετικέτες