Να αποσυρθεί η διάταξη που πετάει έξω από τα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς!

Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να φέρει προς ψήφιση τη νέα διάταξη για τον τρόπο προσλήψεων των αναπληρωτών συναδέλφων και να υλοποιήσει ότι δεν κατάφεραν Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλος-Λοβέρδος. Μια πρώτη δυναμική απάντηση δόθηκε την Παρασκευή 15/4 έξω από το υπουργείο Παιδείας με τη μαζική παρουσία αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών και με δεκάδες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, πανελλαδικά

Ο Φίλης επιχειρεί να εφαρμόσει το νόμο 3848/2010 της Διαμαντοπούλου που προβλέπει αλλαγή του τρόπου προσλήψεων εκπαιδευτικών, όχι με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε με υπηρέτηση στα σχολεία της χώρας, σε μερικές περιπτώσεις πάνω από δέκα χρόνια. Η διάταξη για τους αναπληρωτές, που χρησιμοποιεί ως βάση το νόμο αυτό, βάζει ως προτεραιότητα την επιτυχία στον ΑΣΕΠ, το βαθμό πτυχίου, την κατάργηση της προϋπηρεσίας πάνω από 60 μήνες, κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Η διάταξη ανατρέπει τους πίνακες αναπληρωτών, την επετηρίδα που δημιουργήθηκε με την υπηρέτηση των συναδέλφων σε όλες τις γωνιές της χώρας και θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία. Η επιμονή του υπουργείου για την εφαρμογή αυτής της διάταξης οφείλεται στο ότι αποτελεί κατεύθυνση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και αποτελεί συγκεκριμενοποίηση της συζήτησης που διεξάγεται στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου.

Η διάταξη δεν είναι προς το συμφέρον κανενός εκπαιδευτικού γιατί οι πίνακες κάθε χρόνο θα αλλάζουν. Το μόνο που θα συμβεί είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναπληρωτών για απόκτηση περισσότερων προσόντων και κριτηρίων, εργασιακή ανασφάλεια και διάσπαση που είναι και η βασική επιδίωξη του υπουργείου. Ενώ για τις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές η εντατικοποίηση και η βαθμοθηρία θα γίνει καθεστώς.

Αντιπροσωπεία των ομοσπονδιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ έκανε μια συνάντηση-παρωδία με τον υπουργό, ο οποίος με απίστευτο θράσος και κυνισμό δήλωσε τα αναμενόμενα: ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα διάταξη, ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αριθμού των προσλήψεων τη νέα χρονιά, το καθεστώς εργασίας και ο χρόνος. Ενώ φτάσαμε και στο σημείο το Συμβούλιο της Επικρατείας να ορίζει την εκπαιδευτική πολιτική και πίσω από αυτό να κρύβονται η ηγεσία της ΟΛΜΕ και οι ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ που βάζουν ανοιχτά πλάτη στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Το υπουργείο έχει εξαγγείλει 20.000 προσλήψεις που αφορούν θέσεις και όχι πρόσωπα. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών δεν ξεπέρασαν τις 23.000. Ενώ οι εξαγγελίες του υπουργού δε συμφωνούν ούτε με τα νούμερα του προϋπολογισμού. Το συμπέρασμα είναι ότι αναμένεται πολύ μικρός αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών. Αυτό φαίνεται από τις συγχωνεύσεις των νηπιαγωγείων, την επέκταση της διδακτικής ώρας, την κατάργηση των ΕΑΕΠ (ειδικά αναμορφωμένα σχολεία) και τη λήξη του ωραρίου στη 1.15μμ και όχι στις 2.00μμ, την κατάργηση πολλών τμημάτων ένταξης, το τέλος της παράλληλης στήριξης και την ανάθεση μαθημάτων σε καθηγητές άλλων ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο, να αγωνιστούν μέχρι να αποσυρθεί η διάταξη που πετάει χιλιάδες εκπαιδευτικούς έξω από τα σχολεία.

Όλοι στην κινητοποίηση που καλούν πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών την Τρίτη 19/4 7.00 μ.μ στα Προπύλαια και την Πέμπτη 21/4 στη στάση εργασίας και συγκέντρωση 12.00 μ.μ στο υπουργείο Παιδείας.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου 3848/2010.

Απόσυρση της διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Μόνιμους διορισμούς τώρα.

*αναπληρωτής εκπαιδευτικός, σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Νίκαιας

Ετικέτες