Το μέγεθος της συστημικής κρίσης έχει πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες διάφορων μεταλλευτικών εταιριών για την ανεύρεση και εξόρυξη χρυσού τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι οι αετονύχηδες της αγοράς, μετά τη Χαλκιδική και τη Θράκη, ετοιμάζουν απόβαση και στη Μήλο. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τόπο εντατικής μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Η εταιρεία ORTAC, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να δελεάσει την τοπική κοινωνία με τα γνωστά  «καθρεφτάκια για ιθαγενείς»: συμμετοχή στα κέρδη, θέσεις εργασίας, χημική επεξεργασία του χρυσού έξω από το νησί. Θέλοντας να αρχίσει εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, υποστηρίζει ότι η αξία του χρυσού μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια. Τα γνωστά επιχειρήματα δηλαδή, μετά οποία οι Καναδοί και ο Μπόμπολας προσπάθησαν να διχάσουν τους κατοίκους της Χαλκιδικής και έδωσαν το άλλοθι στο Δένδια να εξαπολύσει ένα όργιο καταστολής ενάντια στις δίκαιες διαμαρτυρίες του κινήματος αντίστασης κατά των μεταλλείων χρυσού.

Τα όποια μερικά και βραχυπρόθεσμα οφέλη, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συνέπειες για τον πληθυσμό της Μήλου και το περιβάλλον. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του, συνεπάγεται την καταστροφή τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων. Προκαλεί ρύπανση που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εγκατάσταση ενός ορυχείου χρυσού στη Μήλο, θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, είτε πρόκειται για πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που περιλαμβάνει την επεξεργασία του μεταλλεύματος, είτε απλώς την εξόρυξή του.

Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της. Αλλά μπροστά στα κέρδη από το χρυσό, τι σημασία έχουν μερικά φίδια και η υγεία 5.000 κατοίκων του νησιού; Το νέο ιδεολόγημα της «ανάπτυξης», η πολιτική του «όλα για το κεφάλαιο» με οποιοδήποτε κόστος που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και τα μνημόνια της άγριας λιτότητας, δεν επιτρέπουν αυταπάτες για το ποιος θα κερδίσει από τη νέα λεηλασία της φύσης στη Μήλο.

Ήδη κάτοικοι του νησιού αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας και των-για την ώρα-ελάχιστων υποστηρικτών της. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Οργάνωση Μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μήλου προγραμματίζει μάλιστα εκδήλωση-συζήτηση διαμαρτυρίας, για την εξόρυξη χρυσού στην Μήλο, με ομιλητές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και Νίκο Συρμαλένιο.

Ο δήμαρχος του νησιού (εκλέγεται με την στήριξη της ΝΔ) υποστήριξε ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης της εκδήλωσης γιατί ενδεχόμενα θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και αντιπρότεινε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε κλειστή αίθουσα του δημαρχείου. Λίγο περίεργη η αντίθεση της δημοτικής αρχής, αν θεωρήσουμε ότι η εναντίωση στην εξόρυξη και η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της Μήλου για το ζήτημα, υπερασπίζεται την φυσική ομορφιά του νησιού, πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Παρά τη μέχρι στιγμής αρνητική στάση του δημοτικού συμβουλίου, η αποδοχή και μόνο των χρυσοθήρων ως συνομιλητών και οι αμφίσημες αφηγήσεις περί «καλής» και «κακής» εξόρυξης που πλανώνται πάνω από το νησί, όπως και οι ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκηθούν από την κυβέρνηση που μας εξαθλιώνει για την εξυπηρέτηση των κάθε λογής «επενδυτών», δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Όπως αναφέρει και το κάλεσμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, «για να αποτρέψουμε την καταστροφή από το ορυχείο χρυσού, για να αντιμετωπίσουμε την απληστία των χρυσοθήρων, θα πρέπει οι πολίτες της Μήλου να σχηματίσουν  ένα συμπαγές μέτωπο απέναντί τους. Ας μην ξεχνάμε την Χαλκιδική: οι χρυσοθήρες δεν σέβονται τίποτα και κανέναν».

Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδιά τους. Ως εκ τούτου, η άμεση συλλογική δράση για να ακυρώσουμε τα σχέδια όσων ονειρεύονται ένα νέο Ελ Ντοράντο στο Αιγαίο, είναι απαραίτητη. Ένα μαζικό κίνημα καθολικής αντίστασης κατοίκων, σωματείων, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων του νησιού, μπορεί και πρέπει να πετάξει στη θάλασσα όσους φανερά ή κρυφά θέλουν να προσθέσουν ακόμα μια βαθιά πληγή στα βουνά του νησιού και μια ανοιχτή απειλή για τις ζωές των κατοίκων του.

Διαδικτυακή εκστρατεία για να αποτραπεί η εξόρυξη χρυσού στην Μήλο. Υπογράψτε εδώ:

http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Milos_Island_from_being_polluted_by_Gold_mining/?fbdm

Ετικέτες