Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας, που θα πρέπει να αναδειχτεί περισσότερο από την Αριστερά και τα συνδικάτα, γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά, είναι το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και της «μεταρρύθμισης»-διάλυσης, που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης η κυβέρνηση καταλήγει στην μετατροπή του ρόλου  του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα προτείνεται οι  υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ να μεταφερθούν σε έναν άλλο δημόσιο φορέα και να ενοποιηθούν με αντίστοιχες μονάδες του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία).

Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, που μοναδικό του περιεχόμενο θα είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα), για την κάλυψη των ασφαλισμένων.

Το πόσο επαρκής θα είναι αυτή η κάλυψη των ασφαλισμένων, μπορούμε να το υποψιαστούμε από τα συγχαρητήρια που έδωσε η taskforceτης τρόικας και από το Σαμαρά που μίλησε για επανίδρυση του ΕΣΥ!

Γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τις συνεχείς μειώσεις της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπετε μείωση της χρηματοδότησης για τις παροχές ασθενείας κατά 569 εκ. €, για τη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 370 εκ. €, η κρατική επιχορήγηση θα είναι μικρότερη κατά 334 εκ. € και συνολικά θα δοθούν 2,2 δις € λιγότερα.

Ο ΕΟΠΥΥ βέβαια ανακοίνωσε ότι η μικρότερη κρατική χρηματοδότηση οφείλεται στη μείωση των οφειλών που είχε ο Οργανισμός και στη χαμηλότερη φαρμακευτική  δαπάνη που θα προέλθει από τον πρόσφατο νόμο του Γεωργιάδη για τις τιμές στα φάρμακα. Τέτοια σιγουριά!

Μάλλον δεν έχει σχέση η υποχρεωτική  μείωση της συνταγογράφισης φαρμάκων από τους ιατρούς στο 80% του 2013, ούτε ότι τα γενόσημα σε λίγο θα αποτελούν το 60% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουν το κλείσιμο του 40% των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, ιατρών, υγειονομικών και διοικητικών, την ίδια ώρα που ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει 1.000 άτομα για 5μηνη «κοινωφελή» εργασία με 420 € μικτά.

Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται στον ΕΟΠΥΥ είναι η σταδιακή αποχώρηση του Δημοσίου από τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την αντικατάσταση του από τους Ιδιώτες, που θα κερδοσκοπούν σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας για ένα τόσο βασικό κοινωνικό αγαθό. Επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι.

Ήδη έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε για πολλές υπηρεσίας υγείας (που κάποτε ήταν εντελώς δωρεάν), λόγω της κατάργησης εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω της αύξησης συμμετοχής στα φάρμακα, με την εξωφρενική πληρωμή ενός ευρώ για κάθε τηλεφωνικό ραντεβού.

Ο νέος ΕΟΠΥΥ θα συνάπτει συμβάσεις με τις επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας για να καλύπτει τους ασφαλισμένους με ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών, για τις οποίες θα πρέπει να πληρώνουμε την αντίστοιχη συμμετοχή μας. Κλείνοντας όμως ταυτόχρονα πολλές Μονάδες Υγείας  μας αφήνουν συγκεκριμένες επιλογές για τη φροντίδα της υγείας μας.

Πρώτη επιλογή: θα επιλέγουμε τη Δημόσια ΠΦΥ, που θα έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση και στην ακρίβεια διάγνωσης, λόγω του περιορισμένου προσωπικού και του μεγάλου όγκου εργασίας

Δεύτερη επιλογή: θα αναγκαζόμαστε (όσοι και όσο μπορούν) να πληρώνουμε την ανάλογη συμμετοχή για να έχουμε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υγείας.

Τρίτη επιλογή (για πιο περιορισμένα τμήματα του πληθυσμού) : θα πληρώνουν τους ιδιώτες ιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή την ιδιωτική εταιρία ασφάλισης.   

Οι εργαζόμενοι διοικητικοί του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι υπάρχει συζήτηση στη διοίκηση του  ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία «πακέτων υγείας» διαφόρων βαθμίδων που θα προσφέρει στους ασφαλισμένους κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών υγείας, όπουθα λαμβάνεις υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την εισοδηματική σου κατάσταση! Ενώ για τα 3 και πλέον εκατομμύρια ανασφάλιστους δεν υπάρχει καμία μέριμνα, εκτός από κάποια «κουπόνια υγείας» που θα καλύπτουν κάποιες εξετάσεις, όταν εγκριθούν, για ένα περιορισμένο αριθμό από αυτούς. Υπολογίζονται περίπου σε 150 – 250.000 δικαιούχους!

Την ίδια στιγμή αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρίες διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού, επεκτείνοντας έτσι τις εργολαβίες και προγραμματίζουν τη λειτουργία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), με ιδιώτες ιατρούς, ενώ μέχρι τώρα εργάζονται ιατροί που υπάγονται στο ΙΚΑ.

Η υγεία με αυτό τον τρόπο θα γίνει ολοκληρωτικά εμπόρευμα, αν τους αφήσουμε. Λόγω της απληστίας του και με αφορμή την κρίση, το ιδιωτικό κεφάλαιο βλέπει στο Δημόσιο Τομέα και στο Κράτος Πρόνοιας, ως ευκαιρία για εύκολα κέρδη.

Επιχειρηματικοί όμιλοι μεγαλοκαρχαριών θέλουν να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί φιλέτα (πχ ΟΠΑΠ, Αστέρας) και απλά να εισπράττουν και να αναλάβουν την παροχή ανελαστικών υπηρεσιών όπως η υγεία, το νερό, το ρεύμα, που θα τους αποφέρουν απίστευτα ποσά σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που θα εξαναγκάζεται να τα  πληρώνει ακριβά.

Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κινήθηκαν σε δύο άξονες: ο ένας ήταν η συστηματική απαξίωση του Δημόσιου Τομέα, ώστε να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που έπρεπε και να δυσανασχετούν τμήματα του πληθυσμού και να μπορέσουν να προτείνουν πιο εύκολα την ιδιωτικοποίηση σαν λύση. Ο άλλος άξονας ήταν η συντονισμένη, συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους δημόσιους υπάλληλους και στη μονιμότητα, γιατί αντιδρούν στη διάλυση και το ξεπούλημα του Δημόσιου Τομέα.

Επιδιώκουν να καταργήσουν  τις θέσεις των 9.000 περίπου υγειονομικών και ιατρών και να απολύσουν τους περισσότερους από αυτούς, ενώ και για τους διοικητικούς ετοιμάζονται αξιολογήσεις και καινούρια συρρικνωμένα οργανογράμματα.  Κάποιοι εργαζόμενοι σίγουρα θα στελεχώσουν τις δομές του δημόσιου φορέα που θα έχει απομείνει, αλλά αυτό θα είναι το τυράκι στη φάκα. Ήδη για τους ιατρούς οι μισθοί που προσφέρονται θα κάνουν τους περισσότερους να μην καταθέσουν αίτηση για ένταξη στο νέο φορέα.

Το σχέδιο της αστικής τάξης είναι ένα Δημόσιο συρρικνωμένο με εργαζόμενους στην ανασφάλεια της απόλυσης, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, που ουσιαστικά θα ασκεί την εποπτεία σε ιδιωτικές εταιρίες, που θα παρέχουν υπηρεσίες αντί ακριβού ανταλλάγματος είτε απευθείας από τον πολίτη είτε από το κράτος.

Οι αγώνες των εργαζομένων

Ευτυχώς όμως οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργία από τις 25 Νοεμβρίου και έχουν πάρει απόφαση για συνέχιση μέχρι τουλάχιστον τις 27 Δεκέμβρη. Οι υγειονομικοί και οι διοικητικοί είχαν προχωρήσει σε μία 48ωρη, αλλά δεν συνέχισαν καθώς δέχονται διαβεβαιώσεις από τον Α. Γεωργιάδη ότι αυτοί δεν θα θιγούν, που προσπαθεί να τους διασπάσει.

Αυτές οι κινητοποιήσεις  έχουν πάει τα σχέδια του Γεωργιάδη πίσω. Στα περισσότερα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ οι ιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους για τα προβλήματα του Οργανισμού και τους λόγους της απεργίας τους. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ πρέπει να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού των τριών διαφορετικών ομοσπονδιών, που καλύπτουν τους εργαζόμενους και να επιδιωχτεί ο συντονισμός περισσοτέρων ομοσπονδιών του δημοσίου, καθώς το θέμα του ΕΟΠΥΥ μας αφορά άμεσα όλους. Και σαν χρήστες των υπηρεσιών υγείας και σαν εργαζόμενους που αντιστεκόμαστε ενάντια στις απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αριστερά πρέπει να πάρει αυτή τη μάχη πάνω της. Να την κάνει κέντρο της. Ο ΕΟΠΥΥ αφορά 10.000.000 ασφαλισμένους και η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό.

Πρέπει να ξαναθυμίσουμε το αίτημα για δημόσιο, δωρεάν, καθολικό και ενιαίο σύστημα υγείας και για κατάργηση της επιχειρηματικότητας. Για αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, για δομές ΠΦΥ 24ωρης λειτουργίας με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Με εργαζόμενους με αξιοπρεπείς αμοιβές, σε συνθήκες εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς εκβιασμούς και απολύσεις, για να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς πραγματικά ισότιμα και δωρεάν.

Σε κάθε γειτονιά και χωριό, σε κάθε εργασιακό χώρο είναι απαραίτητο να γίνουν εξορμήσεις και περιοδείες από Λαϊκές Επιτροπές, που θα ενημερώνουν όλες και όλους για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει απόφαση να στηθούν Λαϊκές Επιτροπές αγώνα και αντίστασης ενάντια στη κατάργηση των δικαιωμάτων και στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Χρειάζεται επειγόντος να φτιάξουμε Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και τις απολύσεις. Σωματεία εργαζομένων στην υγεία και όχι μόνο, σύλλογοι, φορείς και απλοί κάτοικοι μπορούμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση, στην οργάνωση και τον συντονισμό των αγώνων.

Ο αγώνας για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορεί να γίνει αφορμή να ανατρέψουμε την κυβέρνηση!

Ετικέτες