Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη –μετά το καλοκαίρι – ανοιχτή εξόρμηση σε γειτονιά από την Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Οι παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας ξεκίνησαν από το Περιστέρι την Παρασκευή 29 Νοέμβρη με μικροφωνική, όπου ο κόσμος της περιοχής ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα των πετρελαϊκών εταιρειών. Στην εξόρμηση έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και τα νέα μας υλικά, το τρυκάκι με τα βασικά επιχειρήματα αλλά και το κείμενο υπογραφών ενάντια στις εξορύξεις.

Στόχος μας είναι η πλατιά διακίνηση των υλικών και για αυτό το λόγο η Πρωτοβουλία έχει βάλει σαν στόχο την πύκνωση των εξορμήσεων το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τη συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε στέκια και συλλογικότητες. Και τα δύο υλικά θα μοιραστούν και σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις συλλογικοτήτων και σε διάφορες κινηματικές διαδικασίες. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στη μαθητική κινητοποίηση για το περιβάλλον, στην αντικατασταλτική συναυλία στα Προπύλαια κ.α.

Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν και οι επόμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας, όπως η οριστικοποίηση μιας πανελλαδικής διαμαρτυρίας στα τέλη του Μάρτη σε συντονισμό με πρωτοβουλίες από τις πληττόμενες περιοχές, μια μεγάλη συναυλία αλλά και μια πλατιά ενημερωτική εκδήλωση. Άλλωστε οι πετρελαϊκές έχουν ήδη μπει για τα καλά στη διασπορά ψεμμάτων, ενώ όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος (πχ  Πύργος) προχωρούν σε συνεργασίες με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι κινητοποιήσεις στις περιοχές των ερευνών έχουν αρχίσει να πυκνώνουν, ενώ σε αρκετά μέρη η αντιπαράθεση έχει μπει σαν βασικό ζήτημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες (πχ Ιόνια, Άρτα, Ηλεία κλπ). Οι αντιδράσεις εξελίσσονται σε υπολογίσιμο παράγοντα (μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες, τον εταιρικό ανταγωνισμό κ.α.)  που έχει αρχίσει να καθυστερεί τις ερευνητικές δραστηριότητες και συνολικά τα χρονοδιαγράμματα εκμετάλλευσης  (βλ. δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ). Απέναντι στις θηριώδεις δυνάμεις των πετρελαιάδων, χρειαζόμαστε μια πλατιά, πολύμορφη καμπάνια. Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις μας αφορά όλους και όλες!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες