Η επέτειος της ελληνο-τουρκικής κρίσης του 1996 με επίκεντρο τις βραχονησίδες των Ιμίων, έχει πάντα πολιτική σημασία.

Γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή από εθνικιστές παντός είδους για ντελίριο πατριδοκαπηλείας. Ο ελληνικός φασισμός, με πρωτοστάτη τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, έχει επιλέξει αυτή την επέτειο για να οργανώνει κάθε χρόνο μια ναζιστική φιέστα μίσους, καπηλευόμενος τη συναισθηματική φόρτιση που είχε προκαλέσει τότε ο χαμός των τριών πιλότων.

Από τη μεριά του κινήματος, οι αντιφασιστικές-διεθνιστικές διαδηλώσεις επιχειρούν να απαντήσουν στο εθνικιστικό δηλητήριο, να προβάλουν την προοπτική της αλληλεγγύης των λαών ως μοναδική απάντηση στο φασιστικό κι εθνικιστικό μίσος, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους εθνικούς ανταγωνισμούς που προσθέτουν ήδη (ή απειλούν να προσθέσουν) κι άλλα θύματα στους νεκρούς του 1996. 

Φέτος, η επέτειος μας βρίσκει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. 

Αφενός, ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έχει οξυνθεί, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αξιοποιεί την πρόσδεση στην εγκληματική συμμαχία «Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος» για να πιέσει την Τουρκία και να αποσπάσει τα μέγιστα οφέλη για τους Έλληνες καπιταλιστές στην ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ κλπ), σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά που έχει ανεβάσει το θερµόµετρο στο Αιγαίο. 

Αφετέρου, ανακινεί το Μακεδονικό, λειτουργώντας ως μπράβος του μεγαλύτερου στρατιωτικού συνασπισμού του ιμπεριαλισμού σε μια άκρως ευαίσθητη και ασταθή περιοχή. Προωθεί μια «λύση» που αποκλειστικό κίνητρο έχει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια (με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ευρωατλαντική συμμαχία), διατηρώντας ταυτόχρονα τον απαράδεκτο ρόλο «νονού» που έχει κατακτήσει το ελληνικό κράτος, η ισχυρότερη οικονομική-στρατιωτική δύναμη των Βαλκανίων, ο πιστότερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ασκώντας εκβιασμούς απέναντι στο αδύναμο γειτονικό κρατίδιο. 

Αυτό το σκηνικό αποτελεί τεράστια απειλή για την ειρήνη και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. Αποτελεί ταυτόχρονα «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς επιθετικότητας. Στη Θεσσαλονίκη, ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia, η επίθεση στην κατάληψη «Σχολείο» και η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος από ναζιστικές συμμορίες, ήταν μόνο οι πιο οφθαλμοφανείς πρώτες συνέπειες του συλλαλητηρίου για το «όνομα της Μακεδονίας».

Τα κρυπτοφασιστικά φύλλα δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για μια ακροδεξιά αντεπίθεση, για έναν ευρύ ρόλο ενός νέου «πόλου» υπό το στρατηγό Φρ. Φραγκούλη, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η Χρυσή Αυγή προετοιμάζεται για την «επέτειο» των Ιμίων, συνδέοντας την κινητοποίησή της με την προοπτική ενός συλλαλητηρίου για το «μακεδονικό» στην Αθήνα.

Σήμερα, που οι γεωστρατηγικές ισορροπίες κλυδωνίζονται και οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να ισχυροποιήσουν και να επεκτείνουν τις ζώνες επιρροής τους, ο συνδυασμός του αντιτουρκισμού με τον «ανένδοτο» για τη Μακεδονία είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που χρειάζεται διεθνιστικές απαντήσεις. Με τους γειτονικούς λαούς στ' ανατολικά και στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιστεκόμαστε τόσο στο δικό μας εθνικισμό όσο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τον πιο πιστό πλέον σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Είναι κρίσιμο να διαδηλώσει ο κόσμος που απεχθάνεται τον πόλεμο και το φασισμό, προτάσσει την ειρήνη και τη φιλία των λαών, αντιστέκεται στις σειρήνες του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας.

-Έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

-Όχι στον εθνικισμό και την πολεμοκαπηλεία. Αλληλεγγύη και φιλία των λαών

-Να μην αφήσουμε τους νεοναζί να ξανασηκώσουν κεφάλι

Όλοι και όλες το Σάββατο 27 Γενάρη στην πλ. Ρηγίλλης  στις 6 μ.μ.
 

Ετικέτες