Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν δείγματα ότι η ατμόσφαιρα σε Ελλάδα κι Ευρώπη δηλητηριάζεται περαιτέρω. Οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22/3 οδήγησαν την ισλαμοφοβία και την τρομοϋστερία κυβερνήσεων και ΜΜΕ σε επίπεδα παροξυσμού.

Η αντανάκλασή τους έφτασε στην Ελλάδα, από τα ΜΜΕ (κυρίως) αλλά και με τις χθεσινές συγκεντρώσεις ντροπής και το πέταγμα γουρουνοκεφαλών εναντίον προσφύγων στην Ημαθία. Παράλληλα σε ακροδεξιά και «ψεκασμένα» σάιτ κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για βιασμούς και επιθέσεις μουσουλμάνων σε χριστιανούς και χριστιανικά σύμβολα.

Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην κυβέρνηση Τσίπρα που κατάφερε να ικανοποιήσει και τις πιο αισιόδοξες βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης, στριμώχνοντας (και σε σημαντικό βαθμό κηλιδώνοντας) την Αριστερά, και ανασταίνοντας το Μητσοτάκη , τον Καρατζαφέρη, τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, που προσπαθούν με γοργά βήματα ανασύνταξης να καθορίσουν την ατζέντα και να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε το Γενάρη 2015, μέσα σε βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και στο όνομα της Αριστεράς, με την υπόσχεση να ανατρέψει τα μνημόνια και τη λιτότητα, να χτυπήσει άμεσα την ανεργία κ.ο.κ. Ήταν η πολιτική δύναμη που κατεξοχήν τα προηγούμενα χρόνια ανέδειξε μια πιο ανθρώπινη και αντιρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να καταπολεμάται παθιασμένα από την Ακροδεξιά και τους φασίστες.

Βρισκόμαστε 1 χρόνο μετά. Όσοι αγώνες δόθηκαν για τα κοινωνικά δικαιώματα επί 15 χρόνια κινδυνεύουν σοβαρά, όπως και το ίδιο τη ηθικό πλεονέκτημα και η πολιτική αξιοπιστία της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπέδωσε το μνημονιακό καθεστώς, καλλιέργησε το δόγμα Τ.Ι.Ν.Α καθαγιάζοντας το νεοφιλελευθερισμό και το παλιό (και μισοπεθαμένο) πολιτικό προσωπικό, πέρασε νέους φόρους και περικοπές, έσωσε ξανά τους τραπεζίτες στις πλάτες των δανεισμένων φτωχών και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να εξαπολύσει επίθεση μεγατόνων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα εργασιακά. Έβλαψε τους ντόπιους εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους.

Στο «μεταναστευτικό», μετά από λίγο φτηνό κι επιφανειακό αντιρατσισμό σε συμβολικό επίπεδο, συμμορφώθηκε 100% με την ΕΕ: Κλειστά σύνορα σε Αιγαίο και Βαλκάνια, φράχτης, στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και «κλειστά» στρατόπεδα συγκέντρωσης, hot-spot που φυλακίζουν ανθρώπους στοιβάζοντας τους πεινασμένους, Frontex, ΝΑΤΟ και λιμενικό να «αποτρέπουν», βουλιάζοντας στην ανάγκη λαστιχένιες βάρκες, ρατσιστικός διαχωρισμός σε πρόσφυγες και –δήθεν- μετανάστες, διαδικασίες απέλασης που ήδη ξεκίνησαν. Συμφωνία-επιστέγασμα με την Ευρώπη-φρούριο των 28. Καμία διαδικασία για χορήγηση μαζικά ασύλου ή νομιμοποίησης των θυμάτων του πολέμου, καμία διευκόλυνσή τους. Καμία καταγγελία ή έστω συμβολική κίνηση ενάντια στον πόλεμο της Δύσης στη Μέση Ανατολή, αντίθετα στενή κι ακόμη βαθύτερη συνεργασία με ΕΕ, ΝΑΤΟ, Αίγυπτο, Τουρκία, Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε λόγια να καταγγείλει την «τρομοκρατία» και τον φονταμενταλισμό που βάλλουν κατά «των αξιών της δημοκρατικής Ευρώπης», αλλά συναινεί απόλυτα στις αξίες των δημοκρατών Ευρωπαίων και Νατοϊκών που ισοπεδώνουν τη Συρία και τις περισσότερες αραβικές χώρες. Καμία ευαισθησία δεν είδαμε ούτε καν για τη χτεσινή, ακόμα πιο πολύνεκρη, επίθεση τζιχαντιστών στο Ιράκ. Για πλήρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι αποχώρησε από την Ελλάδα. Σε μια ΕΕ που αντιγράφει όλο και περισσότερο Χιτλερικές μεθόδους, η Ελλάδα με υπογραφή Τσίπρα μετατρέπεται στο ευρωπαϊκό κρατητήριο, και ο πρωθυπουργός ζητάει από το λαό του κυνικά να παριστάνει πως «δεν είχε καταλάβει τίποτα»…

Μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού

Κάνοντας αυτά στο όνομα της «αλληλεγγύης» και της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύψει τον «παραδοσιακό» χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που ήδη παίζουν μπάλα στο δικό τους γήπεδο. Τόσο που τους μένουν λίγα μόνο να κάνουν ως πλειοδοσία για να μετατοπίσουν το πολιτικό σκηνικό ακόμα δεξιότερα: κυρίως, να περάσουν στην άμεση δράση ενάντια στους πρόσφυγες –πεδίο δόξης λαμπρό για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου. Και η Ημαθία δεν είναι το μόνο σημάδι της περιόδου στην οποία μπαίνουμε.

Τι έλεγε και συνεχίζει να λέει η Ακροδεξιά;

- «Ταΐζουν τους ξένους κι όχι τους Έλληνες». Η κυβέρνηση συμφώνησε και ήδη δημιουργεί χώρους όπου στοιβάζει σαν τα ζώα εκατοντάδες ανθρώπους μέσα στην πείνα και τις αρρώστιες (ήδη υπάρχουν φαινόμενα κινητοποιήσεων προσφύγων). Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι «τους φιλοξενεί» και ότι χρηματοδοτεί τη φιλοξενία με  «κονδύλια της ΕΕ». 

- «Τους δίνουν σπίτια και τα παίρνουν από εμάς». Χιλιάδες φτωχοί δανειολήπτες ζουν με το φόβο να χάσουν τα ακίνητά τους και ακούνε για διαμερίσματα προσφύγων που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ΜΚΟ.

- «Είναι εγκληματίες, θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει τους πρόσφυγες σε φρουρούμενα κέντρα κράτησης, αντιμετωπίζοντάς τους ως εν δυνάμει επικίνδυνους και περνώντας το ίδιο μήνυμα στην κοινωνία. Και αυτό το βαφτίζει «αλληλεγγύη»

- «Θα πλημμυρίσουμε τζιχαντιστές». Η ΕΕ –και στα πλαίσια αυτής κινούνται  κυβέρνηση , δεξιά αντιπολίτευση και  ΜΜΕ στην Ελλάδα- καλλιεργεί την τρομοϋστερία και την ισλαμοφοβία, παίρνοντας διάφορα μέτρα «έκτακτης ανάγκης».

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αλληλεγγύη, η κυβέρνησή του κάνει «διαλογή» και απελαύνει κόσμο, βαφτίζοντάς τον επί της ουσίας «λαθρομετανάστη».

Το έδαφος για να στραφεί ο κόσμος ενάντια στην ΕΕ («Ευρώπη») του κεφαλαίου και την κυβέρνησή του είναι ήδη καλλιεργημένο. Το έδαφος για να στραφεί και πάλι σε αριστερές λύσεις είναι υπονομευμένο, ελέω ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα τέτοιο κλίμα να διαμορφώνεται,  σε ένα ντόπιο κομμάτι του πληθυσμού,  χτυπημένο από ανέχεια, ανοίγουν διάπλατα –με καθαρές ευθύνες της κυβέρνησης- οι ορίζοντες προς την ακροδεξιά προπαγάνδα. Η Ακροδεξιά αρχίζει να κερδίζει ηθικό βάρος ως δύναμη που «δικαιώθηκε» απέναντι στην «Αριστερά που δοκιμάστηκε». Αρχίζει να μετατρέπεται από δύναμη «γραφική» ή εγκληματική σε δύναμη «πατριωτική» και «αξιόπιστη».

Αυτή είναι η βάση για την ανοδική τροχιά της αυτοπεποίθησης των χρυσάβγουλων, μετά δε και την πρόσφατη αποφυλάκιση του  μαχαιροβγάλτη Ρουπακιά.

Συναγερμός και ταξική αντεπίθεση

Η κατάσταση σοβαρεύει (κι άλλο) και πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους αγωνιστές, τα συνδικάτα και την Αριστερά.

Που χρειάζεται να συντονίσει τις δυνάμεις της όσο ποτέ, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης-η πολυδιάσπαση και η «μελαγχολία» σήμερα είναι εγκληματικές!

Που οφείλει να δώσει μάχες σε αυτό το κλίμα για να πείσει ότι εχθρός δεν είναι οι μουσουλμάνοι κι οι πρόσφυγες, αλλά ο πόλεμος, το ΝΑΤΟ, ο ιμπεριαλισμός, η ΕΕ και η κυβέρνηση που στηρίζει όλα αυτά.

Που επείγει να δηλώσει ότι η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα, ότι πρέπει να απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα, άσυλο, χαρτιά, τροφή κι αξιοπρεπή διαβίωση για όλους , ντόπιους και μετανάστες πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα ταξικά και χωρίς να μπούμε σε συζήτηση «ποσοστώσεων». Ότι αν έχουμε μια πιθανότητα να νικήσουμε αυτό θα το κάνουμε με το να εκπαιδευτούμε στην αλληλεγγύη για όλους, άνευ όρων και διακρίσεων.

Που είναι απαραίτητο να δείξει το δρόμο του ξεσηκωμού, της πολιτικής λύσης, του οράματος.

Η Αριστερά σήμερα χρειάζεται κυρίως να πιστέψει ότι ένας μεγάλος παλλαϊκός ξεσηκωμός, για να ακυρώσουμε και να αντιστρέψουμε τη μνημονιακή πραγματικότητα, είναι εφικτός κι αναγκαίος.

Ο ξεσηκωμός όλων των «από κάτω» ενάντια στη λιτότητα, τα μνημόνια, την αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το δικό μας «γήπεδο». Η  μόνη λύση για να βγούμε από την κατάσταση παγίδας που στήνεται από κυβέρνηση, Δεξιά κι Ακροδεξιά. Ο ξεσηκωμός είναι αυτός που θα «ξεβρακώσει» και θα στείλει στα αζήτητα τους πιο καλούς-δήθεν «αριστερούς»-συνεργάτες του ντόπιου και διεθνούς κατεστημένου, ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής από τα αριστερά και από τα κάτω, φράζοντας το δρόμο στη Δεξιά και Ακροδεξιά ανασύνταξη.

Λάθη, ολιγωρίες, ασάφειες και παραλείψεις θα τα βρούμε μπροστά μας. Η αντιμνημονιακή φωτιά που ακόμα σιγοκαίει στην κοινωνική πλειοψηφία, μπορεί να κάνει ξανά το «θαύμα» της, αν εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να εκφραστεί.

Ετικέτες