Σύλληψη δύο ελλήνων στρατιωτικών

Το περιστατικό με τη σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι το τελευταίο από μια σειρά γεγονότων, που έχουν ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι δύο στρατιωτικοί παρέμεναν προφυλακισμένοι, μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Το τουρκικό δικαστήριο αναμένει τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ψηφιακών δεδομένων, του υλικού δηλαδή από τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, καθώς προβάλλεται η «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». 

Όπως μεταδίδουν τουρκικές πηγές και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, «το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε και το ενδεχόμενο ανταλλαγής με τους 8 τούρκους αξιωματικούς, που μετά το πραξικόπημα κατέφυγαν στην Ελλάδα. Άλλωστε ούτε στο ελληνικό κράτος έχει κατατεθεί αίτημα κάποιου είδους ανταλλαγής. 

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το θρίλερ ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν ένας λοχίας πενταετούς υποχρέωσης και ένας υπολοχαγός, που πραγματοποιούσαν περίπολο σε δασικό τμήμα στην περιοχή Καστανιές, αποπροσανατολίστηκαν λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών», με αποτέλεσμα να περάσουν σε τουρκικό έδαφος και να συλληφθούν από τουρκική περίπολο. 

Αν το χιόνι εκείνων των ημερών είναι το ένα δεδομένο, τα διάφορα «κοινά μυστικά» του Έβρου είναι το άλλο. Ένα παράδειγμα είναι το λαθρεμπόριο, με τις αρχές και στις δύο πλευρές των συνόρων να κάνουν  –το λιγότερο– «τα στραβά μάτια». 

Όμως ένα άλλο παράδειγμα είναι το «σύστημα» που οργανώνει παράνομες «απωθήσεις» (push back) προσφύγων (αν καταφέρουν φυσικά να φτάσουν ζωντανοί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας επιβιώσει από το κρύο, την πείνα, τις νάρκες, τα φουσκωμένα νερά του ποταμού και τις υπόλοιπες κακουχίες…), με εκτελεστικό βραχίονα δυνάμεις του στρατού και των συνοριοφυλάκων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται κανονικά ένα απάνθρωπο έργο. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες θυμάτων, δικηγόρων και αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι υπουργοί και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη «δεν έχουν ακούσει τίποτα» για τις βρόμικες μεθόδους «push back» που οικοδομούν την Ευρώπη-φρούριο, ούτε φυσικά έχουν διερευνήσει το παραμικρό. Οι δύο συλληφθέντες συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση κυνηγητού ταλαιπωρημένων γυναικόπαιδων (στις οποίες υποχρεώνονται να παίρνουν μέρος ακόμα και κληρωτοί φαντάροι) και μάλιστα επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, με αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται τόσο από τις δικές τους καταθέσεις, στις οποίες υποστήριξαν πώς «ακολούθησαν ίχνη παπουτσιών παράνομων μεταναστών», όσο και από τις ανάλογες δηλώσεις Καμμένου από τις Βρυξέλες.

Τέτοια περιστατικά συνήθως μέχρι σήμερα επιλύονταν σε χαμηλό στρατιωτικό επίπεδο, όμως η κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και το μόνιμο σκηνικό έντασης στα Ίμια, στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου μετέτρεψαν την υπόθεση των δύο στρατιωτικών σε επικίνδυνο διπλωματικό ζήτημα, καθώς και σε πεδίο εθνικιστικής προπαγάνδας. Για την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (δυστυχώς και για τμήματα της Αριστεράς), για κάθε λογής «τουρκοφάγους» και πολεμοκάπηλους που έπιασαν στασίδι στα ΜΜΕ, η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος παρουσιάστηκε ως «δείγμα της τουρκικής επιθετικότητας».

Οι επικίνδυνες συνέπειες των διπλωματικών τσαμπουκάδων των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι ήδη εδώ. Τα οδυνηρά αποτελέσματα από τις μιλιταριστικές φιέστες (π.χ. με τον Καμμένο ντυμένο στρατάρχη ή πιλότο και τον Παυλόπουλο πάνω σε άρμα μάχης) έχουν πλέον αντίκτυπο στους δύο συλληφθέντες και στις οικογένειές τους. Αλλά και σε χιλιάδες οικογένειες που θα δουν τα παιδιά τους, από την πρώτη μέρα της θητείας τους, να τοποθετούνται «στην πρώτη γραμμή», σε μάχιμες μονάδες στα νησιά και τον Έβρο, όπως ορίζει ο τελευταίος σχεδιασμός των στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων, μετά την κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης.

Αυτές τις επικίνδυνες συνέπειες βιώνουμε όλοι μας, όταν πολύτιμοι οικονομικοί πόροι αφαιρούνται από σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες και συντάξεις, για να χρηματοδοτηθούν οι εξοπλισμοί, οι πανάκριβες παραγγελίες αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, τανκς από τη Γερμανία και πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία. Για να χρηματοδοτηθεί η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στη γειτονιά μας, με στόχο να ενισχυθούν τα κέρδη των ελλήνων καπιταλιστών και αδιαφορώντας αν θα χυθεί αίμα αθώων, ως θυσία στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιριών.  

Μπροστά στις πολεμικές απειλές που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, για το κίνημα και την Αριστερά δεν επιτρέπεται καμία σύγχυση, ούτε και αναμονή. Ενωτικά και μαχητικά είναι η ώρα να κηρύξουμε τον πόλεμο. Όχι ενάντια στους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους επείγει να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά ενάντια στην κυβέρνηση των μνημονίων, του ρατσισμού και της προκλητικής ταύτισης με το δυτικό ιμπεριαλισμό. Πόλεμο, επίσης, ενάντια στον εθνικισμό και τους φασίστες που βρίσκουν ευκαιρία, μέσα σε αυτό το κλίμα εθνικιστικής υστερίας, να επανεμφανιστούν απειλητικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε καταλήψεις, στέκια και τοπικά κέντρα του κινήματος.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες