Για πολλοστή φορά ο χώρος της Παιδείας μπαίνει στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός και η υποχρηματοδότηση που δέχεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες να γίνονται έρμαια των άγριων διαθέσεων των κυβερνήσεων. Οι εικόνες που πρόβαλαν τα ΜΜΕ από τις φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δείχνουν με κάθε πόνο ψυχής αλλά και σκληρής ειλικρίνειας την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα της Ξάνθης δόθηκαν περίπου 2εκ. ευρώ για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών την ώρα που οι στεγαζόμενοι στις εστίες στερούνται βασικών υπηρεσιών.

"Κόλαφος" είναι και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το Ινστιτούτο Νεολαίας Δια Βίου Μάθησης, που έχει τη διαχειριστική ευθύνη των περισσότερων φοιτητικών εστιών, καθώς φαίνεται να εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης.

Οι φοιτητικές υποδομές στις περισσότερες περιοχές τις Ελλάδος θυμίζουν τουλάχιστον τριτοκοσμικές συνθήκες...! Μούχλα, δυσωδία, σωληνώσεις εκτεθειμένες, σοβάδες, κακοσυντηρημένοι ανελκυστήρες, έλλειψη ζεστού νερού για μπάνιο, περιορισμένη έως ελλιπής σίτιση και θέρμανση είναι τα κυριότερα και πιο επικίνδυνα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές, καλύπτοντας μάλιστα οι ίδιοι πολλές φορές της ζημιές που προκύπτουν λόγω παλαιότητας κτιρίου!

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει και στο θέμα αποκλεισμού πολλών φοιτητών που πληρούν όλα τα κοινωνικά/οικονομικά κριτήρια ώστε να μείνουν εντός εστιών. Οι αποκλειόμενοι φοιτητές συνεπώς... επειδή το κράτος δεν μεριμνεί για την επέκταση και την δημιουργία νέων υποδομών (*βλ. ΑΣΟΕΕ νέο υπερσύγχρονο κτίριο στην Τροίας. Αντί να αξιοποιηθεί για στέγαση, έγινε γραφειοκρατικός παράδεισος καθηγητών! βλ. φώτο) αναγκάζονται είτε να νοικιάσουν δυσχεραίνοντας οικονομικά την θέση τους, είτε να επιστρέφουν στην “βάση” τους ανήμποροι να σπουδάσουν ολοκληρωμένα.

Αυτή η εικόνα αποκρυσταλλώνει πλήρως την κατάντια και την οικονομική υποβάθμιση και υποχώρηση της Παιδείας στην χώρα μας, όπου τα κονδύλια παραμένουν μηδαμινά σύμφωνα με τις καταστάσεις των προϋπολογισμών. Σε εποχές άγριας μνημονιακής λιτότητας και δημιουργίας ακραίων κοινωνικοικονομικών ανισοτήτων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει 5ετείς συμφωνίες (ΗΠΑ) για την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό του ελληνικού στρατού τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι βασικοί πόροι για τα στοιχειώδη και αυτονόητα στο χώρο της Παιδείας. Τα πολιτικά παιχνίδια του κ. Γαβρόγλου εις βάρος των φοιτητών θα πρέπει να λάβουν τέλος εδώ και τώρα με τους δικούς μας αγώνες και δράσεις. (Ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, έχει αλλάξει δύο φορές σε λίγους μήνες την ηγεσία του φορέα που εποπτεύει τις φοιτητικές εστίες (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), χωρίς να επιλύεται κανένα πρόβλημα).

*Οι παρακάτω δύο φωτογραφίες είναι από το νέο υπερσύγχρονο κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Τροίας: