Συνέντευξη με τη Μερόπη Μανταίου, γιατρό του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή από το να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το υπόλοιπο προσωπικό, που ήταν και συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με την υποκρισία των εκάστοτε κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα τέλμα. Η Μερόπη Μανταίου, γιατρός στο «Σωτηρία», στο οποίο χθες δεν υπήρχαν καν μάσκες για το προσωπικό, μας μίλησε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μια κατάσταση για την οποία υπάρχει απόλυτη σιωπή από την πλειοψηφία των μεγάλων και συστημικών ΜΜΕ. Τα όσα περιγράφει είναι απίστευτα:

-Πείτε μας δυο λόγια για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο "Σωτηρία".

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 31 έξω από τις Μονάδες σε κρεβάτια αρνητικής πίεσης αλλά και σε κανονικά κρεβάτια και 17 διασωληνωμένοι στις δύο Μονάδες που έχει το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα είναι να γίνει όλο το νοσοκομείο για κορωνοϊό. Να πάψουνε δηλαδή να βλέπουν τα υπόλοιπα πνευμονολογικά, ήδη οι παθολόγοι δεν εφημερεύουνε, οι καρδιολόγοι δεν εφημερεύουνε και το πλάνο είναι να μετατρέψουνε όλες τις κλίνες σε κλίνες κορωνοϊού. Αυτό θα γίνει και στο Αττικό, αυτό είναι και το πλάνο. Όμως σε όλα αυτά είμαστε αθωράκιστοι! Αυτά που λένε για προσλήψεις δεν είναι αλήθεια. Έχουνε γίνει τέσσερις προσλήψεις γιατρών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, τις είχαν διακόψει γι’ αυτό το λόγο, και τώρα τις ξανακάνουν άρον άρον φέρνοντας τέσσερις γιατρούς στα επείγοντα. Και τίποτε άλλο! Έχουνε φέρει με μετακινήσεις από άλλες κλινικές, από άλλα νοσοκομεία, είκοσι άτομα υπόλοιπο προσωπικό νοσηλευτικό, που πάλι δεν επαρκεί, γιατί είναι ανεκπαίδευτο. Δεν μπορεί να βάλεις ένα νοσηλευτή να δουλέψει στα επείγοντα χωρίς να έχει εμπειρία ή να δουλέψει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όλα αυτά είναι μπαλώματα.

-Στις ΜΕΘ ποιες είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή;

Μέχρι τώρα έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Νέοι γιατροί, τουλάχιστον στους πνευμονολόγους, δεν υπάρχουν, γιατί μεταναστεύουν όλοι, φεύγουν ολόκληρα έτη της ιατρικής στο εξωτερικό. Εμείς, δηλαδή, στη δική μας κλινική, έχουμε έναν πνευμονολόγο και δύο παθολόγους και τρεις νεαρούς ειδικευόμενους γιατρούς. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εξηντάρηδες και παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις κλινικές. Το ΕΣΥ έχει γεράσει, δεν έχει αντικατασταθεί. Μπαλώνουνε απλώς τρύπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπαλώσει και αυτός τρύπες δεν είχε κάνει επαρκείς προσλήψεις. Δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη καθόλου! Δεν έχουνε γίνει προσλήψεις. Παλιά πήγαινες στον οικογενειακό γιατρό, πλέον είναι ελάχιστοι, αυτό είναι γνωστό. Είμαστε αθωράκιστοι τελείως σαν τη Λομβαρδία.

-Τα προληπτικά μέτρα για το προσωπικό θεωρητικά ποια είναι;

Είναι μια ειδική στολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφάρμοσαν οι Κινέζοι. Αυτός είναι καλύπτρα για τα μάτια, είναι μάσκα FPP2 και FPP3 (υψηλής προστασίας δηλαδή) που την Παρασκευή το πρωί δεν υπήρχανε. Την Πέμπτη το βράδυ στείλανε εισαγωγές τρία περιστατικά που ήτανε ύποπτα. Αυτά τα ύποπτα τα αντιμετωπίζεις, όπως αντιμετωπίζεις και τα κανονικά. Ζήτησα μάσκες υψηλής προστασίας και δεν είχε! Πήρα τηλέφωνο τη διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας και δε μου απάντησε. Γύρω στις 11:30 πήρα τηλέφωνο τη διοικήτρια, αφού την έψαχνα από τις 10:00, η οποία με διαβεβαίωσε ότι θα το φροντίσει, αλλά το πρωί που πήγα στην κλινική δεν υπήρχανε μάσκες. Έτσι, έγινε και το δημοσιοποιήσαμε και βγήκαμε στα κανάλια.

-Αυτή η καταγγελία αναπαράχθηκε πολύ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εγώ την έκανα επικοινωνώντας με τον Παπανικολάου. Έτσι με τα πολλά, μας έφεραν το μεσημέρι, όταν είχα φύγει εγώ μετά τις 15:00, 140 μάσκες. Να συνεχίσω, υπάρχει και ειδική στολή που είναι αδιάβροχη ολόσωμη, ποδονάρια, παπούτσια ψηλά αδιάβροχα σα σακούλες που μπαίνουνε στα πόδια. Η προστασία στο κεφάλι για να καταλάβεις, είναι η προστασία για τον ίδιο το γιατρό ή τον υγειονομικό που κάνει τον έλεγχο. Η υπόλοιπη προστασία είναι για τη διασπορά. Πρέπει να ντύνεσαι και να γδύνεσαι με ειδικό τρόπο, να έχεις δύο ζευγάρια γάντια. Και πρέπει φυσικά αυτά τα ρούχα να τα αλλάζεις σε κάθε άρρωστο, πράγμα φυσικά που δε γίνεται. Εμάς ας πούμε στην κλινική μας, είχε φυλάξει η προϊσταμένη μας από παλιά από το Σαρς κάτι στολές και έχουμε. Δεν υπάρχουνε, λοιπόν, στολές και δεν υπάρχουν και μάσκες. Και τι κάνουνε οι πονηροί του ΕΟΔΥ και ο κύριος Τσιόδρας; Στέλνουνε οδηγίες αλλαγμένες. Ότι δε χρειάζονται οι μάσκες υψηλής προστασίας και φτάνουνε οι απλές χειρουργικές! Όχι απλώς ψέμα. Είναι αναίσχυντο αυτό. Αυτό είναι σκάνδαλο! Αυτό πρέπει να τονιστεί. Επίσης δεν έχει γίνει κάτι για τα ποδονάρια. Τα ποδονάρια είναι για να μη διασπείρεις με τα πόδια σου τον ιό, και μας λένε ότι αρκεί να ψεκάζεις το κάτω μέρος των παπουτσιών με ένα απλό αντισηπτικό. Κι όμως δεν αρκεί! Γιατί δεν είμαστε κρέας για κανόνια. Γίνεται διαρκώς αυτή η κατάσταση αλαλούμ, όπου φοβάται ο ένας, φοβάται και ο άλλος. Μια αδειάζουν τη μία κλινική, μια αδειάζουν την άλλη κλινική και προσωπικό δεν έχει να δουλέψει καμία.

-Το υπάρχον προσωπικό σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Είναι διαλυμένο! Δεν είναι μόνο οι γιατροί που είναι γερασμένοι, είναι και οι νοσηλευτές το ίδιο. Είμαστε ακόμη στην αρχή και προφανώς όλοι κάνουν το σταυρό τους να μη γίνουμε εδώ πέρα Λομβαρδία. Γιατί και στη Λομβαρδία δεν έγινε τυχαία αυτό που έγινε. Για να φτάσουν σε αυτή την κατάσταση, από το 2010 μέχρι τώρα έχουν χάσει εβδομήντα χιλιάδες κρεβάτια. Τα έχει κλείσει η Λέγκα του Βορρά. Τα έχει κλείσει ο φιλελευθερισμός. Έτσι έφτασαν οι Ιταλοί σε αυτή την κατάσταση και παρακαλάμε να μη γίνουμε Ιταλοί.

-Αυτή τη στιγμή το βασικό πράγμα που χρειάζονται τα νοσοκομεία τι είναι;

Προσωπικό και εξοπλισμό. Τελεία. Αυτό χρειάζονται. Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Για να καταλάβεις το «Σωτηρία» έχει μια ειδική κατανομή που μια κλινική μπορεί να απέχει ένα χιλιόμετρο από την πύλη. Για να βάλεις κάποιον ασθενή μέσα, δεν αρκεί να τον βάλεις σε ασανσέρ, αλλά πρέπει να τον βάλεις σε ασθενοφόρο για να τον πας σε μια κλινική που μπορεί να είναι πιο μακριά. Εχθές στη βάρδιά μου τη βραδινή, είχαμε μόνο ένα ασθενοφόρο που κουβάλαγε αυτούς τους ασθενείς. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μπήκε κάποιος με κορωνοϊό και μετά να μπήκε κάποιος που δεν είχε και να κόλλησε. Δηλαδή, με ένα ασθενοφόρο, μπορεί να ανταπεξέλθει νοσοκομείο που αυτή τη στιγμή νοσηλεύει τα 2/3 των περιστατικών του κορωνοϊού της Ελλάδας; Επομένως, μας έχουνε κρέας για τα κανόνια και έχει αρχίσει και αγριεύει ο κόσμος.

-Έχουνε βγει ανακοινώσεις, έχουν γίνει και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης αυτή τη στιγμή;

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε και να δηλώσουμε ότι αρνιόμαστε σε αυτές τις συνθήκες να δουλέψουμε. Και να ακουστεί αυτό, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο γιατί ελέγχουνε τα ΜΜΕ. Ακόμα και να μιλήσουμε εμείς δε θα μας ακούσουν. Δε θα μας αφήσουνε να φτάσουμε. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι μας συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά η καταγγελία για τις μάσκες ακούστηκε και χάρηκα πολύ, γιατί ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι το μισό πρόβλημα ακριβώς. Όσοι έχουν πρόσβαση και επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να δίνουν την εικόνα των υγειονομικών. Εγώ αυτό πιστεύω. Το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η γήρανση. Το γερασμένο ΕΣΥ. Αυτοί δεν κάνουνε τίποτα για να το ανανεώσουνε γιατί δεν το θέλουνε. Είναι απλό. Ήδη τώρα ακούστηκε, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο, ότι έχουνε μηχανήματα που θα βγάζουνε τη διάγνωση πιο γρήγορα, αλλά δε θα γίνει κάτι πιστεύω γιατί όλα τα διαγνωστικά τεστ δόθηκαν σε ιδωτικά διαγνωστικά κέντρα.

-Μια εκτίμηση για το διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας;

Δεν είμαστε ακόμη στην κορυφή. Και επίσης, χωρίς να λέω κάτι πρωτότυπο, είναι βέβαιο ότι υποεκτιμούνται τα κρούσματα. Ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσια-τετραπλάσια από αυτά που λένε. Αυτό είναι βέβαιο. Στο νοσοκομείο μου αν έρθεις εσύ που είσαι νέος και έχεις πυρετό, αλλά δεν έχεις ούτε δύσπνοια, ούτε είναι περασμένο το οξυγόνο σου, δε σου γίνεται τεστ. Η συμβουλή είναι να κάτσεις σπίτι σου καραντίνα.

-Έτσι φαίνονται τόσο λίγα και τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Γι αυτό φαίνονται λίγα, είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Και μάλιστα δεν το κρύβουνε, το κάνουνε γιατί «δε μας χρησιμεύει σε κάτι». Πώς δε χρησιμεύει σε κάτι; Αυτοί φοβούνται, πρώτον τον πανικό, δεύτερον το πολιτικό κόστος και τρίτον την κατάρρευση του ΕΣΥ. Αυτό φοβούνται. Το οποίο ΕΣΥ ήταν έτοιμο να καταρρεύσει με μια απλή γρίπη. Όχι με αυτό το πράγμα… Τέσσερις προσλήψεις κάνανε στο νοσοκομείο αναφοράς. Τέσσερις! Και μετακινήσανε και κάποιους γιατρούς μέσα απ’ το πανεπιστήμιο. Τίποτα άλλο δεν κάνανε. Στις 2000 προσλήψεις που είχαν ανακοινώσει, δεν υπήρχε ούτε μία πρόσληψη γιατρού. Και επειδή ειπώθηκε αυτό στην τηλεόραση αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιες δηλώσεις ότι θα προσλάβουνε γιατρούς. Ξαφνικά είπανε για 100 γιατρούς, οι οποίοι είναι και πάλι ψύλλοι στα άχυρα. Μιλάμε ότι το ΕΣΥ έχει ελλείψεις της τάξης των 10.000. Και εμείς στο νοσοκομείο έπρεπε να έχουμε 150 ειδικευόμενους και έχουμε 30! Για να καταλάβεις για τι μιλάμε. Και όλοι μας οι νέοι γιατροί, όλο το σφρίγος της ιατρικής, γιατί έχουμε καλούς γιατρούς, είναι στην Ευρώπη. Όλοι. Πάνω από 12.000 γιατροί έχουνε φύγει.

-Πώς σχολιάζετε τα παλαμάκια στα μπαλκόνια που παρότρυνε τον κόσμο η Μαρέβα Μητσοτάκη και πολλά κυβερνητικά στελέχη;

Δεν είμαστε ήρωες, δε θέλουμε παλαμάκια. Είμαστε εργαζόμενοι και θέλουμε να αμοιβόμαστε αξιοπρεπώς. Τίποτα άλλο.