Η αναζήτηση ασφαλούς τελικού προορισμού δεν φαίνεται να είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση για τις αγορές, με αποτέλεσμα οι τράπεζες που βαρύνονται από την αναταραχή στο "κόστος" του χρήματος να συνεχίσουν να …υποφέρουν.

Η κα Yellen χθες επιβεβαίωσε στις αγορές ότι ο ορίζοντας είναι ακόμα μέσα... στην ομίχλη. Και αυτό δεν βοηθάει αυτούς που φεύγουν από τα μέχρι τώρα επενδυτικά τους πεδία να διακρίνουν προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν. 

Η αναζήτηση ασφαλούς τελικού προορισμού δεν φαίνεται να είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση για τις αγορές, με αποτέλεσμα οι τράπεζες που βαρύνονται από την αναταραχή στο "κόστος" του χρήματος να συνεχίσουν να …υποφέρουν. 

Η Fed δεν ξεκαθάρισε το αν και πότε θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων ή αν θα αναδιπλωθεί και θα επιστρέψει σε μία περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Η αβεβαιότητα πλέον κυριαρχεί χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα μία σαφής κατεύθυνση. 

Παράλληλα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν μεν να κινούνται στην τροχιά της μεγαλύτερης χαλάρωσης, αλλά τα αποτελέσματα δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ούτε στην Ιαπωνία ούτε στην Ευρωζώνη. Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα νέο πείραμα για όλους υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά καμία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως "επαρκώς ικανή να καλύψει το κενό που έχει αφήσει η Fed" στην τροφοδότηση της παγκόσμιας οικονομίας από την στιγμή που αποφάσισε την αναστροφή της νομισματικής της πολιτικής. 

Η έκπληξη από την ΕΚΤ 

Ο κ. Draghi στις 10 Μαρτίου θα πρέπει να καταφέρει να εκπλήξει τις αγορές για να ανακόψει το τσουνάμι των συνεπειών αυτής της αβεβαιότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ήδη έχει αρχίσει να κλονίζει γίγαντες όπως η Deutsche Bank ή μεγάλα ονόματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. 

Τα πειστικά επιχειρήματα από τις ίδιες τις τράπεζες έχουν λιγοστέψει και κοστίζουν -όπως φαίνεται και από τις τελευταίες κινήσεις της Deutsche Bank- πολύ ακριβά, για να πείσουν τις αγορές για την ασφάλειά τους. Το γεγονός ότι σε μία χώρα όπως η Γερμανία που έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περί το μισό τρισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζές της, χρειάσθηκε να "εκτεθεί" σε δημόσιες δηλώσεις ο κ. Σόιμπλε για να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που οι δηλώσεις της κας Yellen χθες δεν βοήθησαν να ξεπερασθεί. 

Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί αργά ή γρήγορα σε ένα νέο πτωτικό κύκλο ειδικά στο τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη. 

Είναι προφανές ότι αυτές οι πιέσεις στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και η πολύ πιθανή έντασή τους τα επόμενα 24ωρα δεν ευνοούν την διατήρηση θέσεων σε ψηλότερου ρίσκου αγορές όπως αυτή της Αθήνας… 

Πολύ περισσότερο αν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, υπό την πίεση μιας μακράς διάρκειας διαπραγμάτευσης, παρατείνουν και βαθύνουν την αβεβαιότητα.   

Ετικέτες