Μεταξύ των πολλών τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σώμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της ΛΑΕ (24-26/6), και ενσωματώθηκαν στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, δύο αφορούσαν την παρέμβαση των δυνάμεων της ΛΑΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και την αυτοδιοίκηση. Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και υπερψηφίστηκαν:

Τροπολογία για συνδικαλιστικό-Σελ. 6, Παράγραφος 9 – Προστίθενται: 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις της ΛΑ.Ε στηρίζουν πλατιές, αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα με σαφή ταξικό, αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Σε αυτές επιδιώκουμε να συμμετέχουν όλοι/ες, χωρίς εξαίρεση, οι εργαζόμενοι/ες, που συμφωνούν με τις προγραμματικές αρχές τους. Αντίθετα, δεν έχουν καμιά θέση σε αυτές τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια που συγκροτούνται στα συνδικάτα, μέλη και  στελέχη που σηματοδοτούν  και εκπροσωπούν τα μνημονικά κόμματα και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζονται, ανέχονται και δικαιολογούν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές.

Ο πλήρης διαχωρισμός των δυνάμεων που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ, από τις δυνάμεις του νέου μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού - από παρατάξεις και σχήματα - όπου αυτό υφίσταται και ιδιαίτερα σε κεντρικό επίπεδο, και ταυτόχρονα η προσπάθεια για την συγκρότηση πλατιών-ενωτικών συνδικαλιστικών σχημάτων στα οποία θα συμμετέχουν και όλες οι δυνάμεις της ΛΑΕ ανεξάρτητα προέλευσης, αποτελεί άμεσο καθήκον της επόμενης περιόδου.

Την κατέθεσαν οι:

Χαρίσης Γιώργος (ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Καλομοίρης Γρηγόρης (ΕΕ ΑΔΕΔΥ)

Μάρταλης Σωτήρης (Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής)

Καραβάς Αντώνης (ΓΣ ΑΔΕΔΥ)

Αμπελογιάννη Βάσω (Γραμματέας ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Νοσ. Άρτας)

Βαγενάς Χρήστος (ΔΣ ΟΑΕΕ – ΠΟΠΟΚΠ)

Γιαννούλια Κατερίνα (ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής)

Κόνιαρης Χρήστος (ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ)

Γκιτάκος Βασίλης (Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Κρητικός Μάριος (Αντιπρόεδρος ΓΣ ΑΔΕΔΥ)

Μακρής Αντρέας (ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ)

Γιαννόπουλος Γιάννος (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών)

Τροπολογία για αυτοδιοικητικά σχήματα

Στο σημείο 9 Παράγραφος 3η (προστίθεται το κείμενο με τα έντονα γράμματα): 

-Θα συμβάλουμε στην αναγέννηση των τοπικών κινημάτων, μέτωπο κρίσιμο σήμερα με το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και την αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μοχλό νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αναδιαρθρώσεων. Στο πλαίσιο της ΛΑ.Ε στηρίζουμε ή όπου δεν υπάρχουν συγκροτούμε το συντομότερο δυνατόν σε όλα τα επίπεδα της Τ.Α από τους Δήμους μέχρι τις περιφέρειες, αυτόνομες, διακριτές και πλατιές αυτοδιοικητικές  συσπειρώσεις και κινήσεις. Οι διακριτές αυτές συσπειρώσεις και κινήσεις θα πρέπει να πολιτεύονται σε αντιμνημονιακή, αντικαλλικρατική κατεύθυνση και να έχουν, ειδικότερα, αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στις κυβερνητικές, μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης της Τ.Α. Στις υπάρχουσες αυτοδιοικητικές συσπειρώσεις και κινήσεις που καθορίζονται από στελέχη που σηματοδοτούν και εκπροσωπούν μνημονιακά κόμματα, όπως πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και στελέχη της ΛΑΕ διαχωρίζονται και εργάζονται στην πάρα πάνω κατεύθυνση συγκρότησης νέων πλατιών αυτοδιοικητικών συσπειρώσεων κινήσεων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στη βάση ενός θετικού, ριζοσπαστικού, αυτοδιοικητικού προγράμματος αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, τοπικής και γενικότερης σημασίας, ενίσχυσης της αποκέντρωσης και της δημοκρατίας με λαϊκή συμμετοχή. Να θεμελιώνονται σε μια αγωνιστική, κινηματική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων και την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

 

Την τροπολογία κατέθεσαν οι:

Καλομοίρης Γρηγόρης (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου)

Παπακώστας Βασίλης (Δημ. Συμ. Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας)

Σκαμπά Αθηνά (Δημ.Συμ. Δήμου Χαϊδαρίου)

Γαρίδη Έφη (Διαμερισματική Σύμβουλος  4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας)

Ακριβού Βάσω (Διαμ. Σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας)

Χαρίσης Γιώργος (ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Γκιτάκος Βασίλης (Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Παπαλουκά Ευτυχία (Δημ. Συμ. Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας)

Παπαδόπουλος Κώστας (Δημ. Συμ. Δήμου Νίκαιας)

Πρελορέντζος Αρσένης (Δημ. Συμ. Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας)

Μανωλεδάκης Θοδωρής (Δημ. Συμ. Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας)

Αμπελογιάννη Βάσω (Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου)