Τα τελευταία χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βιώνουμε συνολικά μια πρωτοφανή επίθεση και πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι μόνο εντός των κλάδων μας άλλα συνολικά όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια για την δημιουργία κλαδικού σωματείου βοηθών νοσηλευτών στην Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου και  είναι απογοητευτικά: Συνεχείς ανταγωνισμοί και διαμάχες μεταξύ συναδέλφων για το ποιοι έχουν την καλύτερη επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση και για το ποιος προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί το επάγγελμά μας είναι κοινό και ήρθε η ώρα να ενωθούμε και όχι να διασπαστούμε κλαδικά, γιατί διαχρονικά ο  νοσηλευτικός κλάδος αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ, γιατί είμαστε μια μεγάλη δύναμη υγειονομικών υπαλλήλων και  είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε και να ενωθούμε  γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον πολύπαθο κλάδο μας.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βιώνουμε συνολικά μια πρωτοφανή επίθεση και πρέπει να  είμαστε ενωμένοι όχι μόνο εντός των κλάδων μας άλλα συνολικά όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Το  κίνημα στην υγεία πρέπει να δυναμώσει. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η τακτική του διαίρει και βασίλευε που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στον χώρο μας, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στους αγώνες  όλων των υγειονομικών υπαλλήλων για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι αγώνες κερδίζονται από μαζικά κινήματα καθώς επίσης και ότι βρισκόμαστε σε μια πάλη με διάρκεια. Η νίκη που έχουμε μέχρι τώρα στο θέμα της αξιολόγησης πρέπει να γίνει για μας παράδειγμα, την κερδίζουμε γιατί στον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Δεν τους είναι εύκολο να  αναμετρηθούν με τόσες χιλιάδες εργαζομένων και βρίσκονται σε πανικό. Συνεχώς υποχωρούν.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε όμως να αναδείξουμε την απαράδεκτη στάση που κρατάει η ΕΝΕ απέναντι στους νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εντελώς αντιδημοκρατική και απαξιωτική  η συμπεριφορά στους ΔΕ συναδέλφους μας, οι όποιοι αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο μας. Αναφορικά το ποσοστό των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι 60 με 70% και στη πράξη δεν υπάρχει καμία διάκριση. Στην Αθήνα άλλα και στην επαρχία οι συνάδελφοι μας οι ΔΕ κρατάνε νευραλγικά τμήματα και με τον φόρτο εργασίας που υπάρχει λόγο της έλλειψης προσωπικού είναι προφανές ότι μοιραζόμαστε τα καθήκοντα και όλοι κάνουμε τα πάντα.

Ο λόγος που αναφέραμε όμως  την ΕΝΕ είναι γιατί κάτι αντίστοιχο θα είναι και ο εν λόγω σύνδεσμος που επιχειρείται να συγκροτηθεί στους ΔΕ νοσηλευτές και γιατί θα έπρεπε απ την δημιουργία της ΕΝΕ να εγγραφούν όλοι οι συνάδελφοι και να δικαιούνται ταυτότητα μέλους ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης τους. Είτε ως ΤΕ, είτε ως ΠΕ, είτε ως ΔΕ. Καθώς και να έχουν ίση μεταχείριση σε όλα, πχ να συμμετέχουν σε νοσηλευτικά συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ. Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι είμαστε συνάδελφοι σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα και αν ανήκουμε, γιατί το επάγγελμά μας είναι κοινό. Είμαστε όλοι νοσηλευτές. Όμως για μας αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα που μας κάνουν να διαφωνούμε με τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγο ένωσης. Θυμίζουμε την στάση που κράτησαν το καλοκαίρι που μας πέρασε στο περιβόητο άρθρο 25 στην βουλή και την θέση τους στο θέμα της αξιολόγησης καθώς και στην στάση τους απέναντι στους διαθέσιμους των πέντε νοσοκομείων το καλοκαίρι του 2013: Αυτού του τύπου οι ενώσεις, που εξυπηρετούν το υπουργείο υγείας και όχι τους εργαζόμενους δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τον κλάδο. Είναι αναρίθμητα τα προβλήματα στον χώρο μας και για τον λόγο αυτό θέλουμε ένα σύνδεσμο νοσηλευτών ενιαίο για όλους που να μας εκπροσωπεί και να αγωνιστεί μαζί μας.

Για την έντονη φημολογία τώρα που υπάρχει απ την πλευρά της κυβέρνησης  ότι θα μειωθούν οι απολαβές των ΔΕ και θα αυξηθούν των ΤΕ-ΠΕ , θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς διεκδικούμε αυξήσεις των αποδοχών ολόκληρου του νοσηλευτικού κλάδου και είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό. Θεωρούμε ότι κανένας νοσηλευτής δεν θέλει να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο και ούτε πείθετε ότι πρόκειται να βγει κερδισμένος, αν πραγματικά γίνει κάποια τέτοια ενέργεια και ασφαλώς  θα αντιδράσουμε όλοι μαζί δυναμικά. Είμαστε καθολικά αντίθετοι στο να γίνει κάτι τέτοιο αλλά γνωρίζουμε και ότι πρόκειται για  φημολογία που δεν μας πείθει. Ως παράδειγμα θυμίζουμε ότι το 2010 για το ενιαίο μισθολόγιο ακούγαμε ότι θα ανεβαίναμε μισθολογικά και κάποιοι φιλοκυβερνητικοί συνάδελφοι μάλιστα υποστηρίζανε με βεβαιότητα ότι ο  μισθός μας θα ξεπερνούσε τα 1500 ευρώ το μήνα, ακόμη και για τους νέους εργαζόμενους. Στην πράξη αυτό που βιώσαμε ήταν η πλήρης ισοπέδωση των εισοδημάτων μας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μετατραπούμε σε είλωτες, γιατί κάθε εργαζόμενος για να εργάζεται αξιοπρεπώς πρέπει να έχει και ανάλογη μισθολογική υποκίνηση. Πόσο  μάλιστα στα σκληρά  επαγγέλματα όπως το δικό μας, που στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αδικημένα. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι  τελικά θα οδηγηθούμε σε νέες μισθολογικές μειώσεις μισθών για όλους.

Στο θέμα της εκπαίδευσης τώρα χρειάζεται  μια ενιαία νοσηλευτική, πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως συμβαίνει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού (μόνο στην Ελλάδα έχουμε τόσες σχολές νοσηλευτικής). Τονίζουμε ότι η νοσηλευτική είναι επιστήμη και σαφώς και πρέπει να έχει και ανάλογη αντιμετώπιση απ το κράτος και από την πολιτεία. Πολλοί από μας έχουμε προχωρήσει και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών και συνεχώς εξελίσσουμε τον κλάδο μας  με νέα επιστημονική κατάρτιση. Όμως στην Ελλάδα της κρίσης και με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία  το να εργάζεσαι και να σπουδάζεις ταυτόχρονα αποτελεί άθλο και για αυτό το λόγο διεκδικούμε λοιπόν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση για όλους τους συναδέλφους. Εμείς θέλουμε και την άμεση χορήγηση πλήρους εκπαιδευτικής άδειας και για τους ΔΕ νοσηλευτές σε περίπτωση που αποφασίζουν  να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναφέρουμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι στα τμήματα που εργαζόμαστε οι όποιοι σπουδάζουν για να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους. Πρόκειται για συνάδελφους που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες με οικογένειες, και δίνουν πραγματικό αγώνα, προσπαθούν να τα προλάβουν όλα  με τεράστιο κόστος στην καθημερινότητα τους. Θέλουμε τέλος να τονίσουμε ότι η νοσηλευτική  εκτός από επιστήμη είναι και τέχνη για αυτό και η συμβολή όλων των συναδέλφων για μας είναι πολύτιμη στο να εξελιχθεί ο κλάδος μας και να φθάσει εκεί που πρέπει. 

*νοσηλευτής

 

Ετικέτες