Ανακοίνωση προς τον Λαό της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Τα  τελευταία χρόνια η χώρα µας βιώνει έναν οικονομικό πόλεμο, µε αποτέλεσμα να τίθενται καθημερινά ζητήματα επιβίωσης για το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού της. Τηνίδια στιγμή  παρατηρείται η εμφάνιση παλιών και νέων επιχειρηματιών (βλέπε Μαρινάκης, Μελλισανίδης, Αλαφούζος) οι οποίοι κερδίζουν ολοένα και περισσότεραεκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση πάντα εις βάρος µας.

Άλλωστε το οικονομικό σύστημα κάτω από το οποίο ζούμε, ο καπιταλισμός, σε αυτό στοχεύει, οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Υπό αυτές τιςσυνθήκες όλοι ζούμε υπό το καθεστώς του φόβου και της τροµοκρατίας για το σήµερα αλλά κυρίως για το αύριο. "Κι αν αύριο δεν έχω αυτά που έχω σήμερα;" Κι έτσιπαρατηρούμε αμήχανοι τα γεγονότα χάνοντας κάθε επαφή µε ό, τι δυνατό και ζωντανό υπάρχει µέσα µας.

Μια σημαντική ανάσα αντίστασης και διαρκούς µάχης για να διεκδικούμε τα αυτονόητα, ζωή  κι όχι επιβίωση, ελευθερία, χαρά, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, είναι οι αυτοδιαχειριζόµενοι χώροι. Χώροι που δηµιουργούνται από  ανθρώπους, που ακόµα παλεύουν και ονειρεύονται διαφορετικά αυτό τον κόσµο απ' ό, τι µας έχουν επιβάλει. Από ανθρώπους που ζουν και αντιλαμβάνονται τη σκληρή πραγματικότητα όλων μας και προσπαθούν να επιλύουν τα προβλήματά τους συλλογικά, χωρίς να περιμένουν τη χείρα βοηθείας κάποιου «δυνατού». Προτείνουν έναν άλλον τρόπο οργάνωσης, διαχείρισης και αντιµετώπισης της ίδιας της ζωής υιοθετώντας συλλογικές και αµεσοδηµοκρατικές διαδικασίες. Αυτό που η  σημερινή κοινωνία δείχνει να έχει χάσει. Σε αυτή τη βάση τέτοιοι χώροι (λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνικά ιατρεία, καταλήψεις στέγης) είναι όχι µόνοαπαραίτητοι αλλά επιβεβλημένοι. Είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και αντίστασης στη λαίλαπα που ζούµε.

Η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας δηµιουργήθηκε το 2011 µετά το κίνηµα των πλατειών. Πεποίθηση όλων ήταν να δηµιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο θα μπορεί να βρίσκει στέγη κάθε Φιλαδελφειώτισα και Φιλαδελφιώτης που αντιλαμβάνεται τη ζωή του να πνίγεται και θέλει να αντιμετωπίσει με όρους συλλογικούς την επίθεση αυτή. Ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αλληλεγγύης σε µια εποχή που το επιτάσσει. Δηµιούργηµα της Λαϊκής Συνέλευσης σε συνεργασία µε αλληλέγγυουςγιατρούς είναι και το Αυτοδιαχειριζόµενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών. Έξι χρόνια τώρα, η Λαϊκή Συνέλευση παραμένει ένας ζωντανός χώρος δράσης και πολιτισμού µε κινηματογραφικές βραδιές, λαϊκά γλέντια, μουσικό τμήμα, γιόγκα και βέβαια πολιτικές εκδηλώσεις για μείζονα ζητήματα που απασχολούν  όλους µας, όπως τα μνημόνια, ο φασισμός, η ανεργία, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακρίβεια, διεθνείς εξελίξεις  και άλλα. Από την άλλη η ίδια η πράξη της κατάληψης δείχνει ότι ο κόσμος που ζει και αναπνέει στην καρδιά αυτής της πόλης, που αγωνίζεται για την υπεράσπιση του φυσικού της χώρου, αναλαμβάνει την ευθύνη να μετασχηματίσει έναν εγκαταλειμμένο χώρο σε πυρήνα αμφισβήτησης, διαλόγου, πρακτικής αλλά και πολιτισμού, ομορφαίνοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ίδια τη γειτονιά.

Από το 2013 στην πόλη µας μαίνεται ένας "πόλεμος" από τη στιγμή που αποφάσισε ο Μελισσανίδης να την κάνει "Μόντε Κάρλο". Με πρόσχημα την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και µε τη βοήθεια φυσικά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου καθώς και της τωρινής ΣυριζΑΝΕΛ. Αυτός ο πόλεμος αφορά όλους τους πολίτες διότι µε τα επιχειρηματικά τουσχέδια η πόλη µας αλλάζει χαρακτήρα, το Άλσος συρρικνώνεται και η ποιότητα ζωής µας αλλάζει δραµατικά.  Με το νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου,  δίνεται σε επιχειρηματίες η δυνατότητα  να  εκμεταλλευτούν τμήματα του Άλσους, εις βάρος του πρασίνου και της μοναδικής πηγής οξυγόνου για τους κατοίκους της πόλης µας αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα  καταργήσει αυτό το νόμο. Φυσικά η πολιτική στάση της κυβέρνησης ευθυγραμμίστηκε και σε αυτό το κομμάτι με τις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο υπάρχει και η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, ένα γήπεδο που είχε φτιαχτεί από τους µικρασιάτες πρόσφυγες για την άθληση τουκόσµου της πόλης µας, το οποίο και παραχωρήθηκε στο Ερασιτεχνικό Τµήµα της οµάδας. Το γήπεδο αυτό γκρεµίστηκε το 2003 με αφορμή τις επισκευές που δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν το γήπεδο πλήρως, μετά τις ζημιές του σεισμού του 99'. Το επιχειρηματικό σχέδιο αυτό πάγωσε ακριβώς γιατί οι πολίτες και τότε αντιστάθηκαν στην καταστροφή του άλσους και κατ' επέκταση του χαρακτήρα της πόλης μας συνολικά.

Το 2014 στην προσπάθεια του Συντονιστικού Κατοίκων να ανοίξει η συζήτηση και η ενημέρωση του κόσµου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, που θα ψηφιζόταν, µια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ θέλησαν να µας κάνουν να σωπάσουµε οργανώνοντας συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Πλατεία Πατριάρχου κι ερχόμενοι στο χώρο που βρισκόμασταν εµείς. Μας προπηλάκισαν χρησιμοποιώντας αισχρούς χαρακτηρισμούς λόγω της έκφρασης σε επίπεδο δημοσίου λόγου, του αυτονόητου, δηλαδή της αντίθεσης μας, με ένα σχέδιο έκτρωμα που θα κατέστρεφε τη γειτονιά μας.

Τις τελευταίες είκοσι μέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια λαμβάνουν χώρα, μια σειρά από θλιβερά γεγονότα με πρωταγωνιστές κάποιους που προσδιορίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ. Το Σάββατο 25/2, περίπου 50 οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στις δύο καταλήψεις της γειτονιάς, Λαϊκή Συνέλευση και Στρούγκα, βανδαλίζοντας τους χώρους με συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους τα οποία πέρα από τα «φιλοενωσίτικα» συναισθήματά τους εξέφραζαν ένα μείγμα ιδεολογικών και πολιτικών χαρακτηριστικών τα οποία δεν μπορούν να βρουν κανένα σημείο τομής. Τη Δευτέρα 27/2, συναγωνιστές ανέλαβαν την επανοικειοποίηση του χώρου της Στρούγκας και αποκατέστησαν τον εξωτερικό χώρο. Μετά από λίγο μια ομάδα της τάξης των 10 ατόμων επιτέθηκαν φυσικά και λεκτικά σε 5 συναγωνιστές που είχαν μείνει πίσω μετά τις δουλειές. Σε νέα τους επιχείρηση και αυτή τη φορά με πολύ πιο επιθετικό τρόπο, βανδάλισαν εκ νέου τους χώρους μας. Από εκείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα, καθημερινά και αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, οι οπαδοί πολιορκούν τους χώρους, προσπαθώντας από τη μία να ασκήσουν «πολιτική» πίεση στον Δήμο για την ικανοποίηση του αιτήματος τους και από την άλλη να επιβάλλουν μια συνθήκη τρομοκρατίας. Η συνθήκη αυτή επισφραγίστηκε από την επίθεση στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με τρόπο που φλερτάρει με τις μαύρες σελίδες της ιστορίας που γράφτηκαν από το αίμα αγωνιστών μετά από επιθέσεις του ακροδεξιού παρακράτους. Σε επίπεδο δημοσίου λόγου, αμφισβητούν και καταγγέλουν τις ανακοινώσεις μας, στοχοποιούν και απειλούν πολίτες της γειτονιάς μας, ενώ υπόσχονται πως οποιοσδήποτε εκφέρει διαφορετική άποψη θα τιμωρείται με την βία.

Για εμάς ως Λαϊκή Συνέλευση, το πρόβλημα σε αυτή τη φάση έχει να κάνει με το καθεστώς τρομοκρατίας που προσπαθούν να μας εμπεδώσουν τέτοιες ομάδες «οπαδών». Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη και κατευθυνόμενη προσπάθεια, περιορισμού και φίμωσης οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής σε σχέση με το γήπεδο. Απειλείται η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων αυτής της πόλης συνολικά. Οι πρακτικές αυτού του κόσμου υποκρύπτουν μια φασίζουσα νοοτροπία και ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι κινήσεις αυτές περιορίζουν ακόμη και το ελάχιστο επίπεδο δημοκρατικής σκέψης και πρακτικής, ενώ παράλληλα κλείνουν το μάτι στην εμφάνιση των φασιστών στη γειτονιά μας.

Ως Λαϊκή Συνέλευση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όποιον κινείται σε κατεύθυνση καταστροφής του Άλσους και του φυσικού χαρακτήρα της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, κόντρα σε κάθε έκφραση παρακρατικών τακτικών. Θα υπερασπιστούμε το αντανακλαστικό και αναφαίρετο δικαίωμα της πολιτικής και κοινωνικής σκέψης και πρακτικής, το δικαίωμα να διαμορφώνουμε την πόλη μας με τον τρόπο που ο λαός της θέλει και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας υποδείξει την καθημερινότητα μας. Σε αυτή τη βάση καλούμε όλες τις συλλογικότητες της Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών, τα πολιτικά και πολιτιστικά στέκια που κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση, τις καταλήψεις και καταλήψεις στέγης προσφύγων, τους συλλόγους, τους φορείς τα σωματεία, τα κόμματα της Αριστεράς και φυσικά οποιοδήποτε πολίτη αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του καταστρατηγείται, σε δύο ραντεβού:

1.     Στη συγκέντρωση στο σταθμό ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, την Πέμπτη 16/3, στις 18.00 το απόγευμα με στόχο πορεία προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον κοινωνικό πολιτικό χώρο Στρούγκα και άλλες συλλογικότητες.

2.     Σε ανοιχτή σύσκεψη-εκδήλωση την Πέμπτη 23/3 στις 19.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας για συζήτηση και επόμενες δράσεις.