Ολοκληρώθηκε και το φετινό Resist.Reclaim.Revolt Camping, μετά από 7 ημέρες παραμονής μας στο κάμπινγκ «Αργοστόλι» στην Κεφαλονιά.

Μέσα από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις ανθρώπων της περιοχής, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία του νησιού, από το κίνημα των «Ριζοσπαστών» στον 19ό αιώνα, στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (η δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο νησί, η συγκλονιστική ιστορία της ιταλικής μεραρχίας Aqui που σφαγιάστηκε από τους ναζί), μέχρι και την ιστορία του τοπικού εργατικού κινήματος από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

Αποκτήσαμε επαφή και με το λαϊκό θέατρο των Επτανήσων, τις ζακυνθινές «Ομιλίες» -σε μια ξεχωριστή τους εκδοχή που επιχειρεί να συνεχίσει την παράδοση που ξεκινά από τον 17ό αιώνα αλλά ανατρέπει τον ανδροκρατούμενο χαρακτήρα της. Το θέατρο είχε γενικότερα την τιμητική του φέτος, καθώς οι ομάδες που συμμετείχαν στα θεατρικά εργαστήρια που οργανώθηκαν, μας παρουσίασαν μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική δράση στηριγμένη στο «Θέατρο του Καταπιεσμένου».

Ιδιαίτερα «τοπικό χρώμα» είχε και η συζήτηση για το περιβάλλον (που ελάχιστες μέρες μετά τη διεξαγωγή της απέκτησε δραματική επικαιρότητα), όπου συμμετείχαν αγωνιστές των τοπικών κινημάτων.

Ασφαλώς δεν έλειπαν και οι πιο «κεντρικές» συζητήσεις, όπως αυτές που οργανώνουμε κάθε χρόνο: Συζητήσαμε για τη σημασία της Παρισινής Κομμούνας ως «πρώτη έφοδος στον ουρανό» και «γενέθλιο γεγονός» της πάλης της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Οι νεότεροι έμαθαν και οι παλιότεροι θυμήθηκαν για τη διαδήλωση στη Γένοβα του 2001 ως «στιγμή» που συμπύκνωνε τη γενικότερη προσπάθεια μαζικής ανασύνταξης μετά την επέλαση του νεοφιλελεύθερου ΤΙΝΑ. Όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση για το φεμινιστικό/αντισεξιστικό κίνημα.     

Θεματικά εργαστήρια (Παλαιστίνη, Πανεπιστήμιο) συμπλήρωσαν το πλούσιο πρόγραμμα.

Για άλλη μια χρονιά, η αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα και μπαρ κάλυψε τις ανάγκες μας σε χαμηλές τιμές, αλλά και ενίσχυσε το πνεύμα συλλογικότητας και συμμετοχής.

Εκτός από τις καθημερινές βραδιές χαλαρής κουβέντας, φαγητού και ποτού στα τραπεζάκια του αυτοδιαχειριζόμενου μπαρ-κουζίνα, και τα τουρνουά σκάκι και τάβλι, μεταφέραμε το «μπαρ» για μια βραδιά σε γειτονική παραλία, οργανώσαμε μια βραδιά ζωντανής μουσικής στην ταβέρνα του κάμπινγκ, αλλά και το παραδοσιακό πλέον αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν την αναχώρηση.

Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του κάμπινγκ «Αργοστόλι» για τη φιλοξενία, όπως ευχαριστούμε κι όλους κι όλες που συμμετείχαν στο φετινό μας κάμπινγκ και βοήθησαν στην καθημερινότητά του με τις «βάρδιες» στα μπαρ και στις κουζίνες, τις προβολές ταινιών, το «στήσιμο» του χώρου κ.ο.κ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ανθρώπους της περιοχής (από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο), που η συμμετοχή τους και οι επισκέψεις τους έκαναν εφικτό το πλούσιο κι ενδιαφέρον «τοπικό» πρόγραμμα, και ελπίζουμε να το χάρηκαν όσο και εμείς.

Μετά από μια βδομάδα συλλογικής ψυχαγωγίας, συντροφικής συνύπαρξης και πολιτικής συζήτησης, «γεμίσαμε μπαταρίες» για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτές είναι τεράστιες -όπως μας υπενθυμίζει δραματικά το σκηνικό των πυρκαγιών- και απέναντί τους αντλούμε έμπνευση από το κεντρικό σύνθημα του φετινού κάμπινγκ: Ένας άλλος κόσμος ήταν και παραμένει εφικτός.

Ετικέτες