Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 3/9 αντιφασιστική πορεία στη Λεμεσό μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πορεία οργανώθηκε από αντιφασιστικές συλλογικότητες της πόλης και όχι μόνο -ως απάντηση στις αυξανόμενες φασιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ήταν δυστυχώς επιτακτική ανάγκη για ακόμα μία φορά να διαδηλώσουμε όλοι και όλες την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Να σπάσουμε το φόβο που δημιουργήθηκε από τα πογκρόμ που οργάνωσαν οι φασίστες σε Πάφο (περιοχή Χλώρακα, δίπλα σχεδόν από το κέντρο της πόλης) και Λεμεσό (στο κέντρο της πόλης). Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να υπενθυμίσουμε ότι η πολυπολιτισμική εργατική τάξη στην Κύπρο θα υπερασπιστεί ενιαία τον εαυτό της απέναντι στο φασιστικό κίνδυνο. Οι αντιφασιστικές δυνάμεις έχουν ήδη καταγράψει αρκετές νίκες με τελευταία την πρόσφατη δικαστική καταδίκη φασίστα για επίθεση σε εκδήλωση που οργάνωσαν αριστερές οργανώσεις σε δημόσιο πανεπιστήμιο της πόλης το 2017.

Η πολιτική σπέκουλα -της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων- για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού αλλά και η σκόπιμη ρητορική φόβου από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες και έχουν ανοίξει την πόρτα στα φασιστικά μορφώματα (ΕΛΑΜ κτλ.) να δρουν ανενόχλητοι στις τοπικές κοινωνίες του νησιού ως αυτόκλητοι τιμωροι της δήθεν εγκληματικής συμπεριφοράς ανθρώπων περιθωριοποιημένων από το ίδιο το κράτος.

Οι επιθέσεις τις τελευταίες μέρες δεν έμειναν μόνο στην ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πήραν σάρκα και οστά αφού οι συγκεντρώσεις των φασιστικών ομάδων κατά των μεταναστών οι οποίες κατέληξαν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων,  επιθέσεις σε σπίτια και καταστήματα, προπηλακισμούς δημοσιογράφων, καταστροφές αυτοκινήτων πολιτών που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με μετανάστες… κανονικό πογκρόμ…

Σε αυτές οι επιθέσεις -όπου η αστυνομία ήταν απολύτως αμέτοχος παρατηρητής- ήρθε ως άμεση πραγματική απάντηση η χθεσινή πορεία κατά της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Εκατοντάδες άτομα βροντοφώναξαν πως ο φόβος θα νικηθεί στο δρόμο ,κανείς και καμία μόνος απέναντι στο φάντασμα του φασισμού και πως η κοινωνία δεν θα νικηθεί από τους φασίστες, εμείς, όλες και όλοι μαζί θα τους στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας που ανήκουν. Έπεται και συνέχεια....

Ετικέτες