Οι Παιδικοχαρίτες, είναι μια νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Χριστοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις red marks.

Η ποιητική συλλογή χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι ονομάζεται ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ από τον δρόμο. Είναι η περιγραφή 7 διαφορετικών ημερών. Οι ημέρες σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον της Ελένης, (καθαρίστρια στον Δήμο) αλλά και της γενικότερης αίσθησης που επικρατεί στους δρόμους και στα στενά της Αθήνας. Κεντρικό ρόλο στους δρόμους της Αθήνας έχει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ο εγκαταλειμμένος, ο άστεγος, ο μόνος, ο ηλικιωμένος. Μέσα από τις σύντομες περιγραφές που γίνεται με ποιητική μορφή και ποιητικό τρόπο, μαθαίνουμε λίγα πράγματα για την ζωή αυτών των άγνωστων και καθημερινών ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένες αυτές οι ποιητικές ιστορίες δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη όχι μόνο να κατανοήσει αλλά και να αισθανθεί και τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Το δεύτερο κομμάτι της συλλογής έχει το όνομα, ΣΤΙΧΟΙ από τον δρόμο. Στο συγκεκριμένο κομμάτι το μοτίβο των δρόμων της Αθήνας συνεχίζει. Αυτήν την φορά όμως το ποιητικό στοιχείο είναι ποιο έντονο. Επιπλέον, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει και ένας είδος μελοποίησης που θα μπορούσε να είχε γίνει στα συγκεκριμένα ποιήματα. Επίσης ταξιδεύουμε και σε παραμυθικά κομμάτια ( μέσα από την ιστορία του Δον Κιχώτη) και δίνεται και μια γεύση παιδικής νοσταλγίας.

Το τρίτο κομμάτι ονομάζεται ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ.  Το κομμάτι αυτό κλείνει με ένα ποίημα που αποτελεί ουσιαστικά την κατακλείδα και το συμπέρασμα της ποιητικής συλλογής. Επικεντρώνεται στην εξαθλίωση που χαρακτηρίζει την εποχή μας και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσα από τις ιστορίες του δρόμου, αργά την νύχτα και λίγο πριν ξημερώσει.

Είναι γνωστό ότι πολλοί καλλιτέχνες επιχείρησαν να μιλήσουν για μια άσχημη κατάσταση μέσα από το έργο τους. Κυρίως γνωστά είναι έργα που μιλάνε για το άσχημο πρόσωπο μια μεγαλούπολης μέσα από βιώματα που αφορούν συνήθως το επάγγελμα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Χριστοπούλου, που καταφέρνει να  φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές της Αθήνας και να παντρέψει το σκληρό πρόσωπο της πόλης με την ποίηση, με άρτιο και έντεχνο τρόπο.   

Εκδόσεις Red Marks

Ετικέτες