Πανελλαδική πορεία τουλάχιστον 4.000 ατόμων πραγματοποίησαν σήμερα στην Αθήνα φοιτητές ενάντια στο σχέδιο Αθηνά.

Το σχέδιο πραγματοποιεί σαρωτικές αλλαγές εξαφανίζοντας τμήματα και γνωστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί συγχωνεύσεις τμημάτων και ιδρυμάτων με καθαρά οικονομικούς όρους με στόχο τη δραστική μείωση της ήδη χαμηλής χρηματοδότησης.

Στην πορεία συμμετείχαν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται από συλλόγους της πρωτεύουσας  το γεωπονικό, η φιλοσοφική, το χημικό, το χαροκόπειο, η ΝΟΠΕ  και το ΤΕΙ Αθήνας. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη πορεία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ισπανικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με δεκάδες ευφάνταστα αυτοσχέδια πλακάτ. Από τη συμπρωτεύουσα το παρόν έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της αγγλικής και της γερμανικής φιλολογίας, της ψυχολογίας, των πολιτικών μηχανικών κ.α. Από την Πάτρα συμμετείχαν ΑΕΙ θετικών επιστημών (βιολογικό, μηχανικοί, μαθηματικό, ιατρική, γεωλογία και αρχιτεκτονική) καθώς και τα ΤΕΙ της πόλης. Σχολές από Λαμία, Πύργο, Καστοριά, Δράμα, Γιάννενα, Σάμο, Φλώρινα και Αμαλιάδα έδωσαν ακόμα το παρόν. 

Τη στήριξή τους με ξεχωριστά μπλοκ εξέφρασαν η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ροσινάντε, και το Δεν Πληρώνω. Ακόμα την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Περιστερίου, ενώ αρκετοί ήταν οι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν να διαδηλώσουν με τα μπλοκ των φοιτητών τους.

Οι φοιτητές πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα με σημείο έναρξης τα Προπύλαια. Σε μια πορεία με έντονο παλμό επικράτησαν συνθήματα κατά του σχεδίου Αθηνά, του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Μερικά από αυτά ήταν «Οι φοιτητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές» και «Καμιά σχολή δε θα καταργηθεί, το σχέδιο Αθηνά θα ανατραπεί ». Δεν έλειψαν και συνθήματα με γενικότερη πολιτική στόχευση, συνθήματα για τους αδικοχαμένους φοιτητές στη Λάρισα, αλλά και συνθήματα που συνέδεαν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και το σχέδιο Αθηνά με τη γενικότερη πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα « Ότι και να γίνει θα σώσουμε το ευρώ, παιδεία-κυβέρνηση σημειώσατε διπλό»

Παράλληλα με την πορεία άλλοι σύλλογοι πραγματοποιούσαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο παιδείας, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και τη μέτρια προσέλευση για δεδομένα πανελλαδικής  πορείας. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε συνάντηση συντονισμού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στη Νομική Σχολή. Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την επόμενη εβδομάδα, διαδηλώσεις σε κάθε πόλη της χώρας καθώς και ακτιβισμούς.

περισσότερες φωτογραφές εδώ

Ετικέτες