«Να μην εκλεγεί κανένα Συμβούλιο σε κανένα πανεπιστήμιο» Σε ανακοίνωση της 15ης Πανελλαδικής Συνάντησης των καθηγητών ΑΕΙ, καλεί σύσσωμη τη πανεπιστημιακή κοινότητα να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στο νόμο πλαίσιο Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου. Καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ σε κλιμάκωση των κινητοπιήσεων, σε ετοιμότητα για κήρυξη απεργίας διαρκείας και σε συντονισμό με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα. Ακολουθεί το αναλυτικό Δελτίο Τύπου της 15ης Συνάντησης.

Την Παρασκευή 5/10/2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 18 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Συναντήσεις.

Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από μια σειρά πρυτανικών αρχών αποτέλεσε μια πολιτικά άστοχη και δυσάρεστη εξέλιξη. Μέχρι σήμερα το σύνολο των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων της χώρας, έτσι όπως εκφράστηκαν με αποφάσεις των Συγκλήτων και των Συνόδων των Πρυτάνεων, είχαν ταχθεί ενάντια στη ψήφιση και εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012. Στάθηκαν αλληλέγγυες με το συντριπτικά μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων όφειλαν να διευκρινίσουν προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ότι αδυνατούν να προωθήσουν τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίων των Ιδρυμάτων τα οποία προορίζονται να δρομολογήσουν την οριστική διάλυση των Πανεπιστημίων. Οι πρυτανικές αρχές όφειλαν να συνεχίσουν να συμπορεύονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα με πνεύμα συνεργασίας, με όρους μαζικού κινήματος και με αποφασιστικότητα. Όφειλαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από τον δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου και να διεκδικούν ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού. Τους καλούμε να συνεχίσουν να έχουν την ίδια στάση αξιοπρέπειας που έχουν τηρήσει μέχρι πολύ πρόσφατα, να αποκρούσουν τις κυβερνητικές πιέσεις. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην καταστρεπτική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και δεν ανταποκριθεί στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπάρχει πάντα και ο έντιμος δρόμος της παραίτησης.

Το πανεπιστημιακό κίνημα, στη βάση αποφάσεων συλλογικών οργάνων διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, είναι έτοιμο να δώσει για μια ακόμα φορά τον αγώνα ώστε να μην εκλεγεί κανένα Συμβούλιο σε κανένα Πανεπιστήμιο. Να μην εκλεγεί εκείνο το όργανο που θα εφαρμόσει τον διαλυτικό για το δημόσιο Πανεπιστήμιο Ν.4009/2011, τον νόμο που αντικαθιστά τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκή ελευθερία με ολιγαρχικές δομές και εξαρτώμενα μέλη ΔΕΠ, που εισάγει δίδακτρα, που διασπά τα πτυχία και κατεδαφίζει τα επιστημονικά αντικείμενα, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για απολύσεις συναδέλφων και διοικητικού προσωπικού με συγχωνεύσεις / καταργήσεις Τμημάτων / Σχολών / Ιδρυμάτων, που τελικά ορθώνει απαγορευτικό τείχος πρόσβασης σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται παιδεία.

Η κυβερνητική πολιτική που απαξιώνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με αποτέλεσμα να απειλείται με υποβάθμιση το επίπεδο σπουδών λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης, του μη διορισμού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, των μηδενικών πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Παράλληλα, το πακέτο των τελικών μέτρων της μνημονιακής πολιτικής καθυστερεί να προσδιοριστεί επειδή και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει την τεράστια δυσκολία να γίνουν αποδεκτά. Το πανεπιστημιακό κίνημα θα φτάσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, γιατί δεν αποδέχεται τη διάλυση του Πανεπιστημίου και της ζωής των πανεπιστημιακών δασκάλων, των φοιτητών και των εργαζομένων, δεν αποδέχεται να στερήσει από τη νεολαία το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:
Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων και σε συνεργασία, συντονισμό και κοινές δράσεις με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να συμβάλουν στη ματαίωση της εκλογής Συμβουλίων.
Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους εργαζομένων σε κάθε Ίδρυμα, να προσφύγουν νομικά κατά της πρυτανικής πράξης προκήρυξης εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος.
Καλεί τους συναδέλφους να μην υποβάλουν υποψηφιότητα για εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε ετοιμότητα για απεργία διαρκείας ως μορφή αντίστασης στην κατάρρευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, στην επερχόμενη μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών και στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας από τα νέα ανάλγητα κι εκβιαστικά οικονομικά μέτρα.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Συναντήσεις Συλλόγων ΔΕΠ, στη βάση ειλημμένων αποφάσεών τους, μαζί με φοιτητές και εργαζομένους στα Πανεπιστήμια προέβησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 8/10/2012 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το πρώτο Πανεπιστήμιο που επιχειρεί εκλογή Συμβουλίου. Χάρη σε αυτή την παρέμβαση η διαδικασία εκλογής ματαιώθηκε και μετατράπηκε σε μαζική ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ανάγκη να αντισταθούμε στην επιχειρηματική μετάλλαξη της ανώτατης εκαίδευσης.

Η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ εκφράζει την συμπαράστασή της στον συνάδελφο Δημήτρη Πατέλη, Αναπλ. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, για την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ, παραπομπή που είχε ως ξεκάθαρο κίνητρο το να πλήξει φρονήματα, και καλεί τους συναδέλφους και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Αττικής σε παρουσία συμπαράστασης την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου '12, στις 3.30 μ.μ., στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Αθήνα.

Ετικέτες