Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πανελλαδική σύσκεψη της ΑΝΑΣΑ. Όπως όλοι οι σ. και όλες οι «τάσεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της ΑΝΑΣΑ χρειάστηκε να συζητήσουν τη νέα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση της πρότασης για τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές.

Στις εβδο­μά­δες που πέ­ρα­σαν, βρε­θή­κα­με κοντά με τις δυ­νά­μεις της ΑΝΑΣΑ, αντι­δρώ­ντας στην πρό­τα­ση για τον Κα­ρυ­πί­δη στη Δυτ. Μα­κε­δο­νία, αλλά και για τον Βου­δού­ρη στην Πε­λο­πόν­νη­σο. 

Σύμ­φω­να με το ρε­πορ­τάζ της «Επο­χής», τα συ­μπε­ρά­σμα­τα που έβγα­λαν οι σ. της ΑΝΑΣΑ τους οδη­γούν σε μια «πε­ραι­τέ­ρω στάση» που κα­θο­ρί­ζε­ται από τρία κρι­τή­ρια: α) «Να μην αμ­φι­σβη­τη­θεί η συμ­με­το­χή στην πλειο­ψη­φία του ιδρυ­τι­κού συ­νε­δρί­ου». β) «Μια πιο δια­κρι­τή θέση μέσα στη ση­με­ρι­νή γε­ω­γρα­φία των τά­σε­ων». γ) Λει­τουρ­γία «ενω­τι­κή για ολό­κλη­ρο το κόμμα».

Στο κρί­σι­μο ζή­τη­μα της διά­γνω­σης της αι­τί­ας των ση­με­ρι­νών προ­βλη­μά­των δια­βά­ζου­με ότι επι­λέ­χθη­κε η μέ­θο­δος των ίσων απο­στά­σε­ων. Η «Εποχή» επι­ση­μαί­νει: α) Την «σκλη­ρά αντι­πο­λι­τευ­τι­κή στάση της συ­νε­δρια­κής μειο­ψη­φί­ας». β) Τις «εκτός ορ­γά­νων-θε­σμών πρα­κτι­κές των επι­μέ­ρους τά­σε­ων και υπο­τά­σε­ων της προ­ε­δρι­κής πλειο­ψη­φί­ας».

Όπως σχε­δόν πάντα, η μέ­θο­δος των ίσων απο­στά­σε­ων είναι 'ά­ρα­γε άδικη και δεν βοηθά την ανα­γκαία πο­λι­τι­κή κα­θα­ρό­τη­τα: Είναι συ­γκρί­σι­μα τα προ­βλή­μα­τα που δη­μιουρ­γούν στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ οι «πρα­κτι­κές» της προ­ε­δρι­κής πλειο­ψη­φί­ας που όλο και συ­χνό­τε­ρα απο­φα­σί­ζει «υπερ­βά­σεις» ακόμα και των συ­νε­δρια­κών απο­φά­σε­ων (και μά­λι­στα λει­τουρ­γώ­ντας εκτός «ορ­γά­νων και θε­σμών», όπως σωστά ση­μειώ­νε­ται…), με τα προ­βλή­μα­τα που (θε­ω­ρεί­ται ότι) δη­μιουρ­γεί η στάση της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας, που αντι­στέ­κε­ται σε αυτές τις «υπερ­βά­σεις», ζη­τώ­ντας όλο και συ­χνό­τε­ρα το σε­βα­σμό στις συ­νε­δρια­κές απο­φά­σεις, παρά τις όποιες αντιρ­ρή­σεις είχε, τότε, εκ­φρά­σει η ΑΠ, ζη­τώ­ντας πιο αρι­στε­ρές δε­σμεύ­σεις;

Το πρό­βλη­μα αυτό ανα­δει­κνύ­ε­ται, όταν οι σ. της ΑΝΑΣΑ φτά­νουν στην υπο­χρέ­ω­ση να δια­τυ­πώ­σουν μια γε­νι­κή εκτί­μη­ση για τα θέ­μα­τα της δη­μο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας και της πο­λι­τι­κής συμ­μα­χιών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: «(σσ: τα αίτια θα πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θούν) στη δυ­σκο­λία να εκ­φω­νη­θεί μια απλή, συ­νε­κτι­κή και, κυ­ρί­ως, ενιαία πο­λι­τι­κή μπρο­στά στο πολύ πραγ­μα­τι­κό εν­δε­χό­με­νο μιας κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς». 

Αυτή η «δυ­σκο­λία» δεν είναι μόνο αντι­κει­με­νι­κή. Αντα­να­κλά δια­φο­ρε­τι­κές κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές πιέ­σεις πάνω στην ηγε­σία και στα κε­ντρι­κά στε­λέ­χη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. 

Το στοί­χη­μα για το αν ο ενω­τι­κός φο­ρέ­ας της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς θα πα­ρα­μεί­νει πι­στός στις βα­σι­κές δε­σμεύ­σεις απέ­να­ντι στα μέλη του, αλλά και στις κοι­νω­νι­κές δυ­νά­μεις που ενα­πό­θε­σαν σε αυτόν τις ελ­πί­δες τους, είναι ανοι­χτό, αλλά και δύ­σκο­λο. Και γύρω από αυτές τις δυ­σκο­λί­ες, στους μήνες που έρ­χο­νται, θα ανα­συ­ντε­θούν, ξανά και ξανά, οι πλειο­ψη­φί­ες και οι μειο­ψη­φί­ες στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Σε αυτή την προ­ο­πτι­κή, πι­στεύ­ου­με, οι σύ­ντρο­φοι και οι συ­ντρό­φισ­σες της ΑΝΑΣΑ θα στα­θούν στο πλαί­σιο της υπε­ρά­σπι­σης της αρι­στε­ρής ρι­ζο­σπα­στι­κής πο­λι­τι­κής και φυ­σιο­γνω­μί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.