Στο «Ριζοσπάστη» της 25ης Φλεβάρη δίνει συνέντευξη ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου:

Ποιος λοιπόν φταίει που οι αγρότες δεν πήραν ό,τι διεκδικούσαν;

Απαντάει:

«…Για το ότι φέτος δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα δίκαια αιτήματά μας την ευθύνη φέρει ακέραιη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία επέμεινε μέχρι τέλους στην αδιάλλακτη στάση της, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να τελειώσει τη ”βρώμικη δουλειά” που έχει αναλάβει κι αφορά στην ολοκληρωτική και χωρίς οίκτο υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια στο πλαίσιο των μνημονίων με τους «θεσμούς», της ΚΑΠ της ΕΕ και, γενικότερα, της πολιτικής για μια ”νέα ανάπτυξη” που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

»Ευθύνες, όμως, έχουν και όσοι στήριξαν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως η ΝΔ που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υπονομεύσει τη μαζικότητα, τη δυναμική, το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα και των μπλόκων, προβάλλοντας ως κύριο ”επιχείρημα” ότι ”με τους αγώνες δεν κερδίζεις τίποτα”.

»Προς αυτήν την κατεύθυνση, έδρασαν και τα διάφορα «σχήματα», σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών και λειτουργούν σαν δούρειος ίππος μέσα στο αγροτικό κίνημα.

»Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, οι υπονομευτές και οι απόντες από τους αγώνες να ρίξουν ευθύνες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε μέσα στο αγωνιστικό καμίνι και πρωτοστατεί στην πάλη, έχοντας καθαρό μέτωπο και προσανατολισμό.

»Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας, οι αγρότες αποχωρήσαμε και φέτος από τα μπλόκα με ψηλά το κεφάλι, έχοντας επίγνωση ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι ο δικός μας θα είναι μακρύς, πολύμορφος και δύσκολος. Γι' αυτό και, αποχωρώντας, δώσαμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την πάλη με διάφορες μορφές, όπως πάντα κάνουμε, και με την ίδια πάντα στόχευση, που είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και η ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών».(Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας).

Μας κούφανε στην κυριολεξία η απάντηση του στελέχους του ΚΚΕ που φιλοδοξεί σαν κόμμα «Παντός Καιρού» (σύμφωνα με το πρόσφατο προσυνεδριακό του κείμενο) να αναπτύσσεται και σε μη επαναστατικές συνθήκες: Δεν ικανοποιήθηκε κανένα μας αίτημα γιατί ο ταξικός εχθρός στο σύνολό του έκανε ότι μπορούσε για να μην μας τα λύσει!!

Μα κυβέρνηση αντιπολίτευση κλπ έκαναν τη δουλειά τους: που είναι να φορτώνουν την κρίση στις πλάτες του λαού και να δημιουργούν, όχι να λύνουν προβλήματα. Αν ήταν να μας λύνουν τα προβλήματα δεν θα υπήρχε ανάγκη να είναι η αγροτιά 25 μέρες στα μπλόκα και γενικά δεν θα χρειάζονταν οι αγώνες και οι οργανώσεις μας.

Ούτε θα χρειάζονταν να αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές… Θα περιμέναμε να… εγκαταλείψει η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου την αδιάλλακτη στάση τους και την υπονόμευση των αγώνων μας!

Με το συμπάθιο σύντροφοι, είστε άπαικτοι! Ο Λένιν έλεγε να λέμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια! Και να κοιτάμε την πραγματικότητα στα ίσα!

Ετικέτες