Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει όλο και περισσότερο στο πετσί του ρόλου του διαχειριστή της επιθετικότητας του ελληνικού καπιταλισμού. Επιθετικότητα τόσο ενάντια στους προς τα κάτω, με τα μνημόνια, όσο και προς τις γειτονικές χώρες, με την ιδιαίτερα πρόθυμη και καθολική συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και στους σχεδιασμούς τους.

Κι αν απέναντι στην Τουρκία, η στενότατη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες και το  Βερολίνο μπορεί να επικαλύπτεται με την αχλύ που δημιουργεί η ισχύς του γειτονικού υποϊμπεριαλισμού, απέναντι στη μικροσκοπική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα περίμενε κανείς μια διαφορετική στάση –ιδιαίτερα από ένα κατά δήλωση αριστερό κυβερνητικό κόμμα.

Λάθος. Ο πολύς Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της γειτονικής χώρας –της Δημοκρατίας της Μακεδονίας–, ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε τους οικοδεσπότες του χρησιμοποιώντας το ιμπεριαλιστικό μαστίγιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Υπήρχε μια περίοδος όπου ορισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούσαν πιέσεις στους δικούς σας πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δρόμος για τον ευρωπαϊκό σας προσανατολισμό ή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι αναγκαίες οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αλλά επρόκειτο  για αυταπάτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης. Και προσέθεσε κυνικά πως μια διμερώς συμφωνημένη λύση, ένας συμβιβασμός στη διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ, θα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Θέλετε ΕΕ και ένταξη στο ΝΑΤΟ; Θα πληρώσετε στον νταβατζή-μεσάζοντα. Αυτό λέει ο δήθεν ευαίσθητος σε θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων κορυφαίος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέμε δήθεν γιατί τι διαφορετικό θα έλεγε ο Σαμαράς στους «Σκοπιανούς»;

Ετικέτες