Ρεπορτάζ από την παρέμβαση των ΕΛΜΕ στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τις συζητήσεις και τους διαλόγους που έγιναν, και κάποια συμπεράσματα.

Σήμερα Πέμπτη 8/813 υλοποιήθηκε η απόφαση από την διελμική συνέλευση της 6/8 στον Ευκλειδη, για παραστάσεις διαμαρτυρίας στις δύο Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Θεσ/κης (Ανατολικής και Δυτικής) :

Από τις 10.00 στην οδό Σαπφούς 44 συγκεντρώθηκαν περίπου 50 καθηγητές στην είσοδο του κτιρίου κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. Στην είσοδο του γραφείου της Δ/ντριας κας Ζερβοπούλου στον 5ο όροφο, τους υποδέχτηκε η ίδια σε ένδειξη καλής θέλησης και συμπαράστασης και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να συμμετάσχει στα συνθήματα για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί την προσκάλεσαν να το κάνει ευχαρίστως. Το κλίμα ήταν πολύ καλό εξαρχής, ζήτησε να ακούσει και άκουσε με προσοχή τους συναδέλφους που κατέθεταν ερωτήματα, αγωνίες, προτάσεις :

- Για το ότι διαθεσιμότητα σημαίνει απόλυση, για τις ραγδαίες αδιαφανείς εξελίξεις στις αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων που οδηγούν κι άλλους στην απώλεια της εργασίας τους

- Για την αναλγησία με την οποία η κυβέρνηση αποφασίζει αλλά και που βασίζεται τελικά στις υπογραφές της ιεραρχικής δομής. Ενώ κανείς πια δεν είναι στο απυρόβλητο είναι ασυνεπές ενώ κατ’ ιδίαν και συναδελφικά να συμπαρίσταται κάποιος, τελικά , διοικητικά να συμμετέχει στο έργο της κυβέρνησης με τις υπογραφές του. «Έχουμε περάσει πλέον σε άλλη φάση». «Αν θέλατε να προσφέρετε μια καλή υπηρεσία μπορείτε να βρείτε τον τρόπο, με μια δήλωση, με μια συνέντευξη τύπου προσωπική ή του συλλογικού πανελλήνιου οργάνου των Διευθυντών Εκπαίδευσης ή με παραίτηση..»

- «Ζούμε ιστορικές στιγμές!, .. ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη τα λόγια του Μπρέχτ όχι να μένουμε στα λόγια, ή με τους συναδέλφους ή με την πολική που σκοτώνει τους συναδέλφους..»

Στο σημείο αυτό η Δ/ντρια ρώτησε: «γιατί δεν πάτε στους πολιτευτές;! .. τι θέλετε να ακούσετε; , η παραίτηση είναι δικό μου θέμα..»

Συνάδελφοι συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους:

- «Να το πούμε όπως ο Αναγνωστάκης τότε : «να πάρετε απόφαση», ..είναι δυνατό να απολύετε και μετά να βάζετε τους απολυμένους ως ωρομίσθιους στις ίδιες θέσεις ;»

- «λέτε να πάμε στους πολιτευτές! Γιατί βγάζετε τον εαυτό σας απ’ έξω; Δεν είστε μαζί μας; Σας τιμάει να μην είστε με τους συναδέλφους ;»

- Σε όλη μου την ζωή αγωνίστηκα, πεθαίνουν πλέον άνθρωποι, δεν είναι ντροπή να παραιτηθείτε με ψηλά το κεφάλι, ειδικά μπροστά σ’ αυτήν την λαίλαπα..»

- «το θέμα βέβαια είναι και το πώς θα αλλάξει η πολιτική και όχι μόνο μια παραίτηση, γι αυτό ας πάρετε θέση αν θέλετε να παραμείνετε ως εκπαιδευτικός στα σωματεία μας..»

- «σε ποια σχολεία θέλετε να προΐσταστε τελικά, σ’ αυτά που θα κλείσουν και με δική σας υπογραφή;!

Στο σημείο αυτό η Δ/ντρια αντέδρασε ρωτώντας: «Τελικά το πρόβλημα είμαι εγώ;!»

- Το πρόβλημα είναι ότι σας οδηγούν στο να εκτελείτε εντολές και σας μεταβιβάζουν ευθύνες και υποχρεώσεις με αποφάσεις που δεν είναι καν συνταγματικές! Δέχεστε να τις εκτελείτε; Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια στο ίδιο σχολείο και με σας κάποτε , αλλά και με την Μαρία, την Χριστίνα που τώρα απολύθηκαν. Ακόμη και με την συνάδελφο στον Τύρναβο που έχασε την ζωή της.. Τι κάνουμε τώρα για την οικογένειά μας;! Ακόμη και συνάδελφος με εύφημη μνεία απολύεται ! Ξεφεύγουμε πια από το πολιτικό, συνδικαλιστικό, πάμε στο Ηθικό! ..»

Αιφνιδιαστήκατε και η ίδια προφανώς αλλά το επιχείρημά μας είναι ισχυρό! Και δήμαρχοι παραιτήθηκαν.. Εσείς από την θέση σας μπορείτε να αλλάξατε την πολιτική αυτή πιο εύκολα από μας..

- Ξέρουμε ότι η ένωση Δ/ντων έχει αποφασίσει ότι «κανείς δεν περισσεύει υπερασπιστείτε το αυτό! Κοροϊδεύουν κι εσάς; Που τελικά θα φτάσουν να υποχωρούν οι κόκκινες γραμμές;!  Σε λίγο οι απολυμένοι δεν θα έχουν ούτε νερό να πιούνε γιατί με την ίδια πολιτική ξεπούλησαν και την ΕΥΑΘ..

- Κι εγώ νόμιζα ότι οι μόνοι που βγαίνουν στους δρόμους είναι οι Αριστεροί αλλά διαπιστώνω ότι πλέον το κάνω κι εγώ, ξέρω ότι έχετε κάνει μεγάλη διαδρομή στην εκπαίδευση και σας σέβομαι αλλά είναι πια κρίμα για τους συναδέλφους, είναι κρίμα, κρίμα και για σας! .. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβουμε τις ευθύνες του..

- Η πίεση μπορεί να έρχεται από μας , από κάτω αλλά από σας μπορεί να εκφραστεί καλύτερα..

- «το φορτίσαμε συνάδελφοι το κλίμα.. και συναισθηματικά..»

- Δεν είναι μόνο το συναίσθημα, είναι και η συντεταγμένη μας παρουσία εδώ!. Δεν ζητάμε αποκλειστικά να ενεργήσετε κατά μόνας.. Δράστε συλλογικά! Όπως ήρθαμε εμείς εδώ τώρα, μπορείτε και οι 30 διευθυντές να πιέσετε συλλογικά, ΑΚΟΥΣΤΕΙΤΕ, δημοσιοποιήστε τις θέσεις σας!

-Εμείς στην «βάση» τελικά μπορεί και να έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη ακόμη και από υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό..

Αναμονή για να τοποθετηθεί η Δ/ντρια:

-Σας ακούω με σεβασμό … (παύση..)

- ΟΧΙ δεν φτάνει αυτό!. Περάσαμε σε άλλη φάση πια, .. δεν ήρθαμε για σεβασμό! Είστε δέσμια στην πολιτική του υπουργείου; Γιατί δεν βγαίνετε στην κοινωνία;! Αυτό είναι απαξίωση για μας που ήρθαμε ..

Η επίσκεψη έκλεισε αποχωρώντας η Δ/ντρια γιατί θεώρησε προσβλητικό τον τόνο της φωνής από έναν συνάδελφο.

-Συνάδελφοι! 21/8 θα είναι ήδη πολύ αργά για να συντονιστούμε, υπάρχουν ήδη αποφάσεις..

- Συνάδελφοι αυτή την απαξίωση εγώ δεν την δέχομαι..

Αποχώρηση...

Το πρόγραμμα έλεγε επίσκεψη –διαμαρτυρία και στην ΔΔΕ Δυτ. Θες/κης και μετά στην Πλατεία Αριστοτέλους σε κοινή διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας με εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας από το Σωματείο του Νοσοκομείου Παναγία.

Στην ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/κης διαπιστώθηκε ότι ο Δ/ντης κ. Μαντζιάρης απουσίαζε σε συμβούλιο ΑΠΥΣΔΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας της Κ. Μακεδονίας. Αποφασίστηκε η παράσταση να γίνει εκεί. Μια μικρή ομάδα ωστόσο πήγε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου εκτός από τους εκπαιδευτικούς υπήρχε και παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ ως συμπαράσταση στο σωματείο του ΠΑΝΑΓΙΑ. Ρεπορτάζ έκαναν το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TVκαι η TV100.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας Κ. Μακεδονίας υπήρξε επίσης ένταση μετά από μια ατυχή έκφραση από την πλευρά της διοίκησης κατά την οποία φέρεται να ειπώθηκε ότι χάρη στις ενέργειες και των διευθυντών εκπαίδευσης  μειώθηκε ο αριθμός των υπό απόλυση εκπαιδευτικών  .. («από 7000 κεφάλια σε 2500..».. ) , προκαλώντας τον θυμό και την διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών… που οδήγησε και στην αποχώρησή τους λίγη ώρα μετά λόγω και της άρνησης περαιτέρω συζήτησης από την πλευρά των δύο Δ/ντων.

Οι σημερνές κινητοποιήσεις και οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις των εργαζομένων με τα εξουσιοδοτημένα  αρμόδια διοικητικά όργανα που υπογράφουν τις προαποφασισμένες διαθεσιμότητες από έναν ή περισσότερους υπουργούς που επίσης εκτελούν κάποιες εντολές ενός απρόσωπου μηχανισμού που λέγεται «τρόϊκα» αναδεικνύουν πολύ γλαφυρά κάποια νέα δεδομένα στην κοινωνία μας:

1. Δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες ότι, «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» . Θα υπάρχουν συνεχώς νέα μέτρα και κανείς δεν είναι πια ασφαλής.

2. Το υπάρχον κίνημα όσο μαχητικό και αποφασισμένο να δείχνει, αντλώντας αυτοπεποίθηση από τις συνεχείς δυναμικές δράσεις και παρουσίες δεν αρκεί για να αποτρέψει και να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη επιθετική προς την κοινωνία πολιτική.

3. Ο συντονισμός ωστόσο περισσοτέρων συλλογικοτήτων βοηθά στην αφύπνιση της κοινωνίας να διαπιστώσει ότι δεν είναι προνόμιο μόνο της αριστεράς που «αγωνίζεται μια ζωή» για δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά υποχρέωση και καθήκον ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ..

4. Τέλος όπως διαφάνηκε, είμαστε σε μια πρωτόγνωρη φάση : ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ και όχι μόνο λόγια, ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ για όλους μας να μην αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη στον ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι χάνει εκτός από την εργασία (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), τον μισθό, την σύνταξη, το σπίτι ακόμη και το .. νερό!.., την υγεία και την ίδια της την ζωή..

5. Είναι θέμα Δημοκρατίας: Με ποιον είναι ο καθένας μας, με την ολιγαρχία που αποφασίζει πλέον ακόμη και μοναχικά (με προεδρικά διατάγματα) ή με την κοινωνία που διώκεται και εξαθλιώνεται, και κλαίει από απόγνωση ή πεθαίνει από έλλειψη περίθαλψης ;