Σε οργανωμένη διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα η Διοίκηση στο Υπουργείο Ε.Ν. Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Γ.Γ του ΥΕΝ Διονύση - Χαράλαμπο Καλαματιανό στον οποίο ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Τονίστηκε στον Γ.Γ του ΥΕΝ η επείγουσα ανάγκη να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία και τα οποία από πλευράς ασφάλειας και ναυσιπλοΐας συνιστούν έναν τεράστιο κίνδυνο για την ζωή των Ναυτεργατών αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον εφόσον προκληθεί ναυτικό ατύχημα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ πρότεινε την απόσυρση των παλιών γηρασμένων και επικίνδυνων πλοίων ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στην απάντησή του ο Γ.Γ του ΥΕΝ εξέφρασε την άποψη ότι η διαχείριση του προβλήματος μετά την βύθιση του πλοίου έγινε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και οι υπεύθυνοι θα βρεθούν στα πλαίσια της προανάκρισης που ήδη έχει διατάξει η Εισαγγελία του Πειραιά…

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την δράση της για την ανάγκη να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια χειρότερη οικολογική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό θα πάρει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με διάφορους εργατικούς, κοινωνικούς, δημοτικούς φορείς και συλλογικότητες.

Σημειώνουμε ότι για το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει συνάντηση της ΠΕΝΕΝ με την συμμετοχή διάφορων φορέων με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή την Τετάρτη 20/9/2017 στις 4 μ.μ.

Στην σημερινή συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και εκπρόσωποι διάφορων δημοτικών και εργατικών φορέων της περιοχής.

Στη σημερινή συγκέντρωση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο και τις ακτές της Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά από το κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ, συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον συντονιστή της ΠΓ Στάθη Λεουτσάκο, το μέλος της ΠΓ Νίκο Γαλάνη και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Τάσο Μαυρόπουλο και Βασίλη Πριμικήρη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Στάθης Λεουτσάκος έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση:

«Η μόλυνση του Σαρωνικού κόλπου από την βύθιση του πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ” αποτελεί ένα έγκλημα που θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αττικής, ένα έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Ζητάμε την άμεση δίωξη και τιμωρία των φυσικών αυτουργών, δηλαδή του πλοιοκτήτη και όσων από το υπουργείο ναυτιλίας παρείχαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο καράβι αυτό, καθώς και των ηθικών αυτουργών δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας.

Τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο βωμό του εφοπλιστικού κέρδους, δεν πήραν και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοιου είδους ατυχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά από αυτές τις κυβερνήσεις δεν έχει ασκήσει βέτο για λογαριασμό της χώρας μας στην Ε.Ε., για κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο σε 2 περιπτώσεις που σχετίζονταν με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Απαιτείται έρευνα σε βάθος για το πώς και ποίοι εξέδωσαν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο και όλων των συνθηκών που οδήγησαν στο συγκεκριμένο ατύχημα.

Ταυτόχρονα, όμως, για να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα χρειάζεται ένας βαθύς εκδημοκρατισμός των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και το σπάσιμο της σαπίλας και της ασυδοσίας που κυριαρχούν πρώτα απ' όλα στη διακίνηση πετρελαιοειδών, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Ναυτιλία εν γένει με τη θέσπιση διαφανών και αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου της εφοπλιστικής ασυδοσίας και απληστίας».

Ετικέτες