Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας της περασμένης Τρίτης (18/10), η ανεξάρτητη σύμβουλος Έφη Γαρίδη και μέλη της δημοτικής παράταξης «Πόλης Ξεκίνημα» κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην επίθεση στην λαϊκή περιουσία με τη μορφή των πλειστηριασμών.

Μετά από σχετική συζήτηση και παρά την ανάλωση σε δευτερεύοντα ή ανυπόστατα επιχειρήματα (π.χ. περί του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπόθεση των ιδιωτικών χρεών), το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο.

Προφανώς, το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αποτελεί κάποιου μεγάλη νίκη – τέτοια μπορεί να είναι μόνο η αποτροπή κάθε πλειστηριασμού που αφορά τη λαϊκή περιουσία και κυρίως, την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, θεωρούμε κρίσιμη την κινητοποίηση κοινωνικών και συλλογικών φορέων και ιδιαίτερα, την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της, για τον αγώνα ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και στις αντιλαϊκές πολιτικές και αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης.

Αυτόν τον αγώνα δεσμευόμαστε πως θα τον δώσουμε μέχρι κάθε νόμος ή σχέδιο νόμου που αφήνει εκτεθειμένες τις λαϊκές οικογένειες απέναντι στους γύπες των τραπεζών, να γίνει κουρελόχαρτο.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Ραντεβού στα Ειρηνοδικεία!

Το εγκεκριμένο ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 4ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Το Συμβούλιο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, συμπαραστεκόμενο απόλυτα στους πολίτες των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών, θέτει ως προτεραιότητα το να σταθεί δίπλα στους δημότες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής. Η μνημονιακή πολιτική, σε συνδυασμό με την «τοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών προκάλεσε τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, των οποίων οι δεκάδες όροι και προϋποθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες.

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν την μικροϊδιοκτησία τους. Πρέπει να βοηθήσουμε να σπάσει η λογική της συνυπευθυνότητας που κυριαρχεί σε όσους χρωστούν, να συμβάλουμε στο να οργανωθεί σε κάθε στάδιο η συλλογική συμπαράσταση τους και να συναποτελέσουν κι αυτοί τμήμα του κινήματος αλληλεγγύης.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξικά μονομερής υπέρ των ιδιωτικών τραπεζών, των distress funds, των ξένων δανειστών. To πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ούτε φυσικά με ημίμετρα και ασπιρίνες.

Η αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών απαιτεί όχι μόνο τη διασφάλιση της πρώτης κύριας κατοικίας των νοικοκυριών αλλά κυρίως μια ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, «σεισάχθεια» (διαγραφή) χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες:

-Στηρίζουμε τόσο πολιτικά όσο και με τη φυσική μας παρουσία, τις δράσεις αποτροπής πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών που λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη 16:00 στο Ειρηνοδικείο.

-Ζητάμε την απόσυρση εκ μέρους της κυβέρνησης του Νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας.

 -Απαιτούμε να μην πουληθούν σε ξένα funds τα δάνεια των πολιτών

-Ζητάμε τη διαγραφή χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.

Στην ίδια συνεδρίαση, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελένη-Μαρία Καλλιανιώτη και η ανεξάρτητη σύμβουλος Έφη Γαρίδη κατέθεσαν από κοινού πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της προ ημερών απαράδεκτης παρέμβασης ομάδας κατοίκων, με σκοπό την αποτροπή της εισόδου προσφυγόπουλων από τη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα στο 66ο Γυμνάσιο.

Θυμίζουμε πως στις 10 Οκτώβρη η συγκεκριμένη ομάδα με ρατσιστικές εκφράσεις υποδέχτηκαν παιδιά βασανισμένων προσφύγων, επιτέθηκε φραστικά σε εκπαιδευτικούς, κατοίκους της περιοχής και μέλη φορέων. Φυσικά, από τους συγκεντρωμένους, λίγοι ήταν γονείς, ενώ άλλοι περισσότερη σχέση είχαν με την φασιστική – δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, παρά με τη γονεϊκή κοινότητα.

Όταν, όμως, το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση στο Συμβούλιο, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως όλοι ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι – πλην των Γαρίδη, Καλλιανιώτη και Κεσίδου – με προσχηματικό τρόπο, προσπάθησαν να αποφύγουν να πάρουν θέση, αναστοχαζόμενοι αν πράγματι υπήρξε σωματική βία, αν επρόκειτο για μια απλή διένεξη κατοίκων ή αν υπάρχει κίνδυνος ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών.

Οφείλουμε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας.

Πρώτον, ο ρατσισμός οφείλει να καταδικάζεται από τους δημοκρατικούς πολίτες, όχι μόνο ως προς την φυσική βίαιη εκδήλωση του, αλλά στο σύνολο του – είναι, επομένως, παντελώς αδιάφορο αν υπήρξε σωματική βία και μόνο λεκτική, καθώς η συγκέντρωση είχε έντονο ρατσιστικό περιεχόμενο και πρόθεση.

Δεύτερον, τα παιδιά στις Δομές Φιλοξενίας εμβολιάζονται με ευθύνη του Κράτους και από τις επιδημίες δεν κινδυνεύουν όσα παιδιά έχουν κάνει εμβόλια, αλλά όσα δεν έχουν κάνει – Ελληνόπουλα ή προσφυγόπουλα. Για τα υπόλοιπα, παραπέμπουμε στην ιατρική κοινότητα και κατά τα άλλα, να θυμίσουμε πως επιχειρήματα περί επιδημιών ήταν κατεξοχήν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στη Γερμανία για να κινητοποιήσουν την Άρεια Φυλή.

Εν τέλει, η πλειοψηφία των συμβούλων, με μια θολή τοποθέτηση της ευθύνης στην πλημμελή ενημέρωση εκ μέρους της Πολιτείας, με μια γενικόλογη «καταδίκη της βίας» και με χαρακτηριστική επιμονή στο θεσμικό επίχρισμα των αρμοδιοτήτων τους, παντελώς ασύμβατη με τον πολιτικό ρόλο των αιρετών, απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος, την οποία υπερψήφισαν μόνο οι τρεις προαναφερθείσες σύμβουλοι.

Λυπόμαστε που το δημοκρατικό αίσθημα εκλεγμένων από την ελληνικό λαό εξαντλείται στη σχολαστική, «κατά γράμμα» ανάγνωση των καθηκόντων τους. Λυπόμαστε ακόμα περισσότερο που, προκειμένου είτε να μην στεναχωρηθεί κάποια μερίδα της εκλογικής βάσης είτε να στοιχηθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές, σύμβουλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που μαστίζει τις γειτονιές μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Τους δηλώνουμε πως τον ρατσισμό θα τον πολεμήσουμε όπου υπάρχει.

Με κάθε δημοκρατικό πολίτη και την κοινωνία στο πλευρό μας.

Με ή χωρίς αυτούς.